Τα τέσσερα στοιχήματα του Ιβάν Σαββίδη

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα τέσσερα στοιχήματα του Ιβάν Σαββίδη

Τέσσερα ανοιχτά «μέτωπα» καλείται να αντιμετωπίσει το επόμενο διάστημα ο όμιλος Σαββίδη, ο οποίος βρίσκεται ενισχυμένος μετά από την συμφωνία ύψους 1,6 δισ. δολαρίων που έκλεισε για την πώληση της καπνοβιομηχανίας Donskoy Tabak στην Japan Tobaccο.

Μετά από την έμμεση πώληση της ΣΕΚΑΠ η οποία αποτελεί μέρος του ομίλου της Donskoy Tabak , ο όμιλος του ομογενή επιχειρηματία γλυτώνει και από τον «πονοκέφαλο» του προστίμου ύψους 44 εκατ. ευρώ που είχε επιβληθεί στην εταιρεία. Πλέον όπως δήλωσε ο στενός συνεργάτης του κ. Σαββίδη Αρτούρ Νταβιντιάν η Dimera θα επικεντρώσει την επενδυτική δραστηριότητα του στην Ελλάδα σε άλλα μεγάλα έργα, στους τομείς των logistics, της παραγωγής τροφίμων και των ξενοδοχειακών και τουριστικών επιχειρήσεων.

Η «μάχη» της Εγνατίας

Η πιο σκληρή από τις μάχες που έχει να δώσει το επόμενο διάστημα o Ιβάν Σαββίδης είναι η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Η Dimera συμμετέχει στον σχετικό διαγωνισμό μαζί με την Deutsche Invest Equity Partners με την οποία ο όμιλος Σαββίδη συνεργάζεται και στον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης. Μόνο που σε αντίθεση με το λιμάνι, το οποίο είχε προσελκύσει τρεις προσφορές από επενδυτές, η Εγνατία οδός αποτελεί μια «πολύφερνη νύφη» την οποία την διεκδικούν σχεδόν όλες οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες της χώρας σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους ομίλους του εξωτερικού. Εννέα κοινοπρακτικά σχήματα έχουν υποβάλει προσφορές στον σχετικό διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ και ο ανταγωνισμός προμηνύεται έντονος.

Πέρα όμως από την κούρσα των προσφορών, η διεκδίκηση της Εγνατίας Οδού από τον Ιβάν Σαββίδη έχει και πολιτικές προεκτάσεις. Και αυτό γιατί ο έλεγχος του λιμανιού, της Εγνατίας Οδού αλλά και του μεγάλου εμπορευματικού κέντρου που σχεδιάζεται σε έκταση της ΓΑΙΑΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη και το οποίο επίσης διεκδικεί, μπορούν να καταστήσουν τον όμιλο Σαββίδη στον απόλυτο κυρίαρχο των συνδυασμένων εμπορευματικών μεταφορών της Βόρειας Ελλάδας. Αυτό είναι κάτι που θορυβεί και τις Ηνωμένες Πολιτείες αν ληφθούν υπόψη παλαιότερες δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα μας που είχε αφήσει αιχμές για το κοινοπρακτικό σχήμα που ανέλαβε τον ΟΛΘ λέγοντας πως ήταν «ασαφές το ποιοι είναι οι πραγματικοί ιδιώτες επενδυτές και από πού προέρχονται τα χρήματά τους».

Το Μακεδονία Παλλάς και το Παλιούρι

Ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα του Ιβάν Σαββίδη είναι στον τουρισμό. Πέρα από το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς το οποίο ανακαινίστηκε και λειτουργεί με καλά αποτελέσματα σύμφωνα με τα στελέχη του ομίλου στο προσκήνιο βρίσκεται η αξιοποίηση της έκτασης του παλιού Ξενία στο Παλιούρι Χαλκιδικής. Στην έκταση περίπου 320 στρεμμάτων, η οποία παραχωρήθηκε στον ομογενή επιχειρηματία το 2014 έναντι 14 εκατ. ευρώ μετά από διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ, σχεδιάζεται η υλοποίηση ενός τουριστικού συγκροτήματος με ξενοδοχεία, τουριστικές κατοικίες, μαρίνα κλπ. Το σύνολο της επένδυσης για την συγκεκριμένη ανάπτυξη φθάνει τα 80 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με παλιότερες ενημερώσεις της εταιρείας Premium Development AEEATE.

Η Σουρωτή

Το τρίτο μέτωπο που καλείται να αντιμετωπίσει ο όμιλος του ομογενή επιχειρηματία αφορά την Σουρωτή. Μετά από την διαμάχη με την Coca-Cola από την οποία η πλευρά Σαββίδη βγήκε κερδισμένη η εταιρεία άντλησε περίπου 3 εκατ. ευρώ από αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ενώ προετοιμάζεται και για ομολογιακό δάνειο ύψους 2,1 εκατ. ευρώ, περίπου. Στο επίκεντρο πλέον βρίσκεται η διοικητική στελέχωση, καθώς αναζητούνται τα άτομα που θα κληθούν να πραγματοποιήσουν το «όραμα» του ομίλου Σαββίδη που θέλει τη Σουρωτή να ανταγωνίζεται στα ίσια μεγάλα ονόματα του χώρου όπως το Perrier.

Τέλος, αναμένονται και οι κινήσεις του ομίλου και στα ΜΜΕ. Το επόμενο διάστημα θα είναι κρίσιμο τόσο για το Έθνος όσο και για το κανάλι Ε μετά από το «διαζύγιο» με τον όμιλο του Δημήτρη Μάρη για το πρώτο και ενόψει του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες για το δεύτερο.

Με αυτά τα δεδομένα, κύκλοι της αγοράς που παρακολουθούν τις εξελίξεις, αναμένουν να δουν το πώς θα επηρεάσει η πώληση της Donskoy Tabak τις υπόλοιπες δραστηριότητες του ομογενή επιχειρηματία στη χώρα μας και αν η επιπλέον ρευστότητα θα σηματοδοτήσει και νέες επενδύσεις, οι οποίεςενδεχομένως θα επιχειρήσουν να αντιστρέψουν την αρνητική εικόνα που έχει δημιουργηθεί μετά από τα γεγονότα στον αγώνα του ΠΑΟΚ με την ΑΕΚ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider