Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά

Την διαδικασία αξιοποίησης των ναυπηγείων Σκαραμαγκά ανοίγει η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για την υπαγωγή της εταιρείας Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ (ΕΝΑΕ) σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης.

Αυτό, τουλάχιστον, εκτιμούν πηγές του υπουργείου Οικονομίας σημειώνοντας πως θα ξεκινήσουν άμεσα οι διεθνείς διαγωνιστικές διαδικασίες για τα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας, καθώς ο ειδικός διαχειριστής θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει μέσα σε έναν χρόνο την εργασία του.

Μέσα σε αυτό τον χρόνο ο ειδικός διαχειριστής θα πρέπει να προχωρήσει σε διαχωρισμό των κλάδων του ναυπηγείου σε εμπορικό και στρατιωτικό και να ξεκινήσει την προετοιμασία του διεθνούς διαγωνισμού. Σημειώνεται πως από το 2011 το εμπορικό κομμάτι των ναυπηγείων παραμένει αδρανές, ενώ το αμυντικό λειτουργεί έκτοτε με την ευθύνη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, το οποίο και καταβάλλει τους μισθούς των εργαζομένων.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η απόφαση του Πρωτοδικείου σκοπός είναι να συνεχίσει να λειτουργεί το ναυπηγείο κατά την διάρκεια της ειδικής διαχείρισης ώστε να αποφευχθεί η απαξίωση του. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι για το εμπορικό τμήμα των Ναυπηγειων Σκαραμαγκά έχει εκδηλώσει ανεπίσημα ενδιαφέρον η κινεζική COSCO, ενώ για το στρατιωτικό τμήμα ο επενδυτής θα πρέπει να προέρχεται από χώρα του ΝΑΤΟ.

Η διαδικασία υπαγωγής της ΕΝΑΕ σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης έγινε με από αίτηση του Ελληνικού Δημοσίου και της Τράπεζας Πειραιώς. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας η διαδικασία κινήθηκε προκειμένου η Ελλάδα να συμμορφωθεί στην περί κρατικών ενισχύσεων απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Οι οφειλές της ΕΝΑΕ Α.Ε. προς το Ελληνικό Δημόσιο ξεπερνούν τα 667 εκατ. ευρώ, ποσό που αφορά παράνομες κρατικές ενισχύσεις, σύμφωνα με την απόφαση που εξέδωσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) ήδη από το 2008.

Πιο συγκεκριμένα, οι οφειλές της ΕΝΑΕ Α.Ε. προς τους πιστωτές που κατέθεσαν την αίτηση ανέρχονται προς το μεν Ελληνικό Δημόσιο σε πάνω από 620 εκατ. ευρώ, λόγω της χορήγησης παράνομων κρατικών ενισχύσεων, οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και μαζί με τις προσαυξήσεις ξεπερνούν τα 667 εκατ. ευρώ., ενώ προς την Τράπεζα Πειραιώς ξεπερνούν τα 24 εκατ. ευρώ. Οι οφειλές της ΕΝΑΕ προς τους εργαζόμενους ξεπερνούν τα 176 εκατ. ευρώ (περιλαμβάνονται αποδοχές και άλλες αξιώσεις). Στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά υπάρχουν 650 εργαζόμενοι.

Μάλιστα, όπως σημειώνουν από το υπουργείο Οικονομίας η απόφαση αναμένεται να αποτελέσει ισχυρό επιχείρημα του Ελληνικού Δημοσίου ενόψει της συζήτησης, στις 15 Μαρτίου 2018, στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης της προσφυγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία ζητά να αναγνωριστεί ότι η Ελληνική Δημοκρατία παρέβη τις υποχρεώσεις της ως προς την ανάκτηση των παράνομων κρατικών ενισχύσεων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider