Συρρίκνωση μεγεθών για την BSH – Πίτσος

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συρρίκνωση μεγεθών για την BSH – Πίτσος

Μείωση πωλήσεων και κερδών κατέγραψε η BSΗ - Πϊτσος, η μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.

Η εταιρεία η οποία ελέγχεται πλήρως από τη γερμανική εταιρεία BSH Finance and Holdings, η οποία με τη σειρά της ανήκει στον όμιλο Robert Bosch, έχει λάβει απόφαση να σταματήσει μέχρι το τέλος του 2018 την παραγωγή προϊόντων στην Ελλάδα.

Στόχος είναι η μετατροπή της σε σχεδόν αμιγώς εμπορική εταιρεία, αν και είναι πιθανό να παραταθεί για μερικούς μήνες ακόμη η λειτουργία της παραγωγικής μονάδας της, με σαφώς μειωμένο όγκο παραγωγής.

Η επίσημη αιτιολογία είναι ότι ο όμιλος αποσύρει τα μοντέλα ηλεκτρικών κουζινών που κυρίως παράγει κατ' εντολήν του η ελληνική μονάδα και ότι η προσαρμογή του εργοστασίου στις νέες παραγωγικές απαιτήσεις θα απαιτούσε πολυδάπανη επένδυση, αλλά και ισχυρή εγχώρια ζήτηση.
Οι εργαζόμενοι στη μονάδα του Ρέντη έχουν κληθεί να αποδεχθούν πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου σταδιακής εφαρμογής.
Λόγω του ισχυρού brand name, οι συσκευές με το σήμα «Πίτσος» θα παράγονται και στο μέλλον, σε άλλη όμως χώρα.
χρήσης 2016 είχε καταβάλει μέρισμα 3,54 εκατ. ευρώ, έναντι 9,50 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν.

Η Πίτσος ιδρύθηκε το 1865 και αρχικά ήταν μία μικρή επιχείρηση με το οικογενειακό όνομα που στεγαζόταν στο κέντρο της Αθήνας.
Τα δεδομένα άλλαξαν από το 1977 όταν η βιομηχανία περιήλθε κατά 60% στις γερμανικές βιομηχανίες BSH και Siemens.

Πλέον, ελέγχεται πλήρως από τη γερμανική εταιρεία BSH Finance and Holdings, η οποία με τη σειρά της ελέγχεται από τον όμιλο Robert Bosch.

Στη βιομηχανική της μονάδα της στον Αγιο Ιωάννη Ρέντη Αττικής παράγονται κουζίνες και ψυγεία και καταψύκτες οικιακού τύπου.
Υποκαταστήματα της επιχείρησης λειτουργούν στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο Κρήτης και τη Λευκωσία, στην Κύπρο. Τα προϊόντα και τα εμπορεύματά της φέρουν τα σήματα «Pitsos», «Bosch», «Siemens», «Gaggenau» και «Neff».

Το 2016 η BHS – Πίτσος κατέγραψε πωλήσεις 151 εκατ ευρώ, από 155,5 εκατ ευρώ το 2015, με το 73,2% των εσόδων να προέρχεται από πωλήσεις στην ελληνική αγορά και το υπόλοιπο 29,5 από πωλήσεις σε άλλες χώρες.

Σε τεμάχια, οι πωλήσεις μεγάλων συσκευών (MDA) είχε μειωθεί κατά 3,7% και των μικρών συσκευών (SDA) κατά 5,3%, ενώ τα ηγετικά μερίδια της εταιρείας στην εγχώρια αγορά, σε αξία, εκτιμάται ότι μειώθηκαν κατά 0,6%.

Υποχώρηση κατέγραψαν και τα καθαρά κέρδη της εταιρείας τα οποία διαμορφώθηκαν στα 4,52 εκατ ευρώ από 5,76 εκατ. ευρώ το 2015.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider