Παιχνίδια με την Εθνική Ασφαλιστική

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παιχνίδια με την Εθνική Ασφαλιστική

Άγνωστες τροπές παίρνει η υπόθεση της εξαγοράς της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Exin Group, καθώς ακόμη παραμένει άγνωστη η τελική μορφή του επενδυτικού σχήματος, ενώ πληροφορίες για την εμπλοκή πρωτοκλασάτων επενδυτών διαψεύδονται.

Και ενώ αρχικά είχαν διαρρεύσει πληροφορίες, οι οποίες μάλιστα επιβεβαιώθηκαν από πολλές πηγές για εμπλοκή της Pimco και της Berkshire Hathaway στο εγχείρημα, η πρώτη φαίνεται ότι τελικά διαψεύδει την συμμετοχή της στην χρηματοδότηση του εγχειρήματος.

Υπάρχει η περίπτωση η διάψευση αυτή να οφείλεται στο γεγονός ότι οι συζητήσεις με τους επενδυτές να μην έχουν ολοκληρωθεί και να είναι εν ολίγοις «τυπική» και απαραίτητη. Σε αντίθετη περίπτωση, όμως, παραμένουν πολλά σκοτεινά σημεία σε μια υπόθεση που έτσι και αλλιώς έχει τραβήξει δεδομένου ότι η αγοραπωλησία έπρεπε αρχικά να είχε ολοκληρωθεί στα τέλη του 2017.

Τα μέχρι σήμερα δεδομένα είναι τα εξής: Προτιμητέος αγοραστής έχει αναδειχθεί μετά από διαγωνιστική διαδικασία η Exin Group, η οποία ανήκει στην ολλανδική Exin Partners και στην Calamos Investments του Ελληνοαμερικανού επενδυτή Τζον Κάλαμος. Στην Exin Partners συμμετέχουν ως εταίροι o Ματ Φέρφιλντ, ο Τζον Κάλαμος και ο επίσης ελληνοαμερικανός και διευθύνων σύμβουλος της Calamos Investments, Τζον Κουδούνης. Οι δύο Ελληνοαμερικανοί μέχρι σήμερα εμφανιζόντουσαν ως οι βασικοί χρηματοδότες του εγχειρήματος.

Η Exin Group, η οποία μεταξύ άλλων διαθέτει και το 50% της AIG Greece, έχει καθυστερήσει έξι μήνες να υποβάλει τον φάκελο εξαγοράς στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία είναι και η αρμόδια εποπτική αρχή που θα ανάψει το πράσινο φως για να προχωρήσει η συμφωνία. Και ενώ το τελευταίο διάστημα επικρατεί σκεπτικισμός σχετικά με το κατά πόσο θα προχωρήσει τελικά η συμφωνία διαρρέουν πληροφορίες που θέλουν τους δύο Ελληνοαμερικανούς να φεύγουν από το χρηματοδοτικό προσκήνιο και να περιορίζουν την συμμετοχή τους και τον ρόλο τους από managing partners σε limited partners. Πληροφορίες, οι οποίες αν και κυκλοφόρησαν ευρέως από χθες Κυριακή δεν διαψεύστηκαν επίσημα ή ανεπίσημα από την Exin Group.

Σιγή ιχθύος τηρείται και από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτό που γίνεται γνωστό από πηγές της ΤτΕ είναι ότι υπήρξαν εξελίξεις και συζητήσεις την προηγούμενη εβδομάδα για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Η εκτίμηση έμπειρων παραγόντων της αγοράς που παρακολουθούν το θέμα είναι ότι δεν έχει καθοριστεί ακόμη το σχήμα που θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής και για αυτό παρατηρούνται καθυστερήσεις. Οι ίδιοι παράγοντας ωστόσο δεν διστάζουν να μιλήσουν για «παιχνίδια με την μεγαλύτερη ασφαλιστικής εταιρεία της χώρας», τα οποία πρέπει να σταματήσουν άμεσα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider