Εξαγωγές: Βαρύς ο λογαριασμός των αποκλεισμένων δρόμων

Δήμητρα Μάρκου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εξαγωγές: Βαρύς ο λογαριασμός των αποκλεισμένων δρόμων

Τον κώδωνα του κινδύνου, για τις καταστροφικές επιπτώσεις στην αγορά τις οποίες προκαλεί το αδιέξοδο στις σχέσεις αγροτών και κυβέρνησης, κρούουν οι βιομήχανοι της χώρας.

Το κόψιμο της Ελλάδας στα δυο και ο αποκλεισμός των συνοριακών σταθμών της χώρας θέτει σε κίνδυνο για ακόμα μια φορά όχι μόνο τον εφοδιασμό της χώρας σε πρώτες ύλες και προϊόντα, αλλά και την εικόνα και την πορεία των ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό.

Τόσο οι βιομήχανοι της Βόρειου Ελλάδος όσο και της υπόλοιπης χώρας βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα εξαιτίας των κινητοποιήσεων που μετρούν ήδη δυο εβδομάδες, χωρίς κανείς να μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμα θα διαρκέσουν, καθώς οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να κλείσουν κάθε δρόμο που οδηγεί εντός αλλά και εκτός της χώρας.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των εξαγωγέων, οι απώλειες για τις ελληνικές εξαγωγές ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 30 εκατ. ευρώ την ημέρα, εφόσον οι αγρότες επιμείνουν σε επ’ αόριστον αποκλεισμούς του οδικού δικτύου και των τελωνείων της χώρας.

Ο φόβος μάλιστα μεγαλώνει εάν οι αποκλεισμοί επεκταθούν και σε αλλά δίκτυα μεταφορών της χώρας όπως είναι το σιδηροδρομικό δίκτυο και τα λιμάνια. Τότε, όπως λένε οι επιχειρηματίες, οι απώλειες θα είναι διπλάσιες καθώς μόνο το 45% των ελληνικών εξαγωγών γίνεται οδικώς.

Σε επιστολή τους μάλιστα προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα οι εκπρόσωποι των Βιομηχάνων της Βόρειου Ελλάδος θέτουν πλέον θέμα βιωσιμότητας των επιχειρήσεων τους αλλά και την απώλεια ξένων αγορών και πελατών καθώς για μια ακόμη φορά χωρίς δική τους υπαιτιότητα δεν μπορούν να είναι συνεπής στην εκτέλεση των παραγγελιών που έχουν αναλάβει.

Μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν οι επιχειρήσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων και όπως λένε αν δεν δημιουργηθούν άμεσα οι προϋποθέσεις διαλόγου με τους αγρότες οι συνέπειες θα είναι αλυσιδωτές και καταστροφικές. Ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ) ζητά από την κυβέρνηση να αναλογισθεί τις μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες (π.χ. απολύσεις εργαζομένων λόγω κλεισίματος επιχειρήσεων) που θα έχει η συνέχιση - ως έχουν - των κινητοποιήσεων των αγροτών.

Από τη δική του πλευρά ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής και Πειραιώς, Δημήτρης Μαθιός, επισημαίνει ότι η αδυναμία της παραλαβής εμπορευμάτων και πρώτων υλών ή της προώθησης προϊόντων εντός και εκτός της χώρας, λόγω του κυκλοφοριακού χάους που επικρατεί, προσδίδει μια νέα, ιδιαίτερα δυσάρεστη διάσταση στη βιομηχανική παραγωγή που συμπιέζεται και για πολλούς άλλους λόγους.

Αν και αρχικά οι δυσχέρειες περιορίζονται μόνο στις χρονικές καθυστερήσεις που προκαλούνταν από την αναζήτηση παρακαμπτηρίων οδών για να εκτελεστούν οι καθημερινές παραδόσεις εντός και εκτός της χώρας, πλέον η απειλή για καθολικό αποκλεισμό συνόρων και δρόμων προκαλεί νέο πονοκέφαλο στους επιχειρηματίες οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τους αγρότες για να βρεθεί λύση πριν είναι πολύ αργά για την ελληνική οικονομία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider