Συνέντευξη με έναν επιχειρηματία ετών...14

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνέντευξη με έναν επιχειρηματία ετών...14

Μπορεί η επιχειρηματικότητα να φαντάζει για πολλούς δύσκολη εξίσωση, για άλλους όμως είναι αποστολή την οποία αποφάσισαν να ακολουθήσουν από πολύ μικρή ηλικία, για την ακρίβεια από τα 14. Τρανό παράδειγμα ο Χάμις Φινλέισον, ο νεότερος επιχειρηματίας της Αυστραλίας, ενδεχομένως και του κόσμου, τον οποίο συνάντησε το insider.gr στη Διεθνή Επιχειρηματική Διάσκεψη GES 2017 που συνδιοργανώνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ινδία από 28 έως 30 Νοεμβρίου στην πιο τεχνολογικά εξελιγμένη πόλη της χώρας, την Χαιντεραμπάντ.

Τρώγοντας πατατάκια και με τον αυθορμητισμό που διακρίνει έναν δεκατετράχρονο, ο νεότερος επιχειρηματίας δηλώνει στο insider.gr ότι επιχειρεί γιατί ονειρεύεται έναν καλύτερο κόσμο, έναν κόσμο όπου οι διαφορές και οι διακρίσεις δεν θα υφίστανται, έναν κόσμο που το παιχνίδι θα είναι δημιουργικό και διδακτικό και όλα τα πλάσματα θα τυγχάνουν της ίδιας προσοχής, μεταχείρισης και σεβασμού.

Άλλωστε, όπως σημειώνει, η δική του «πάθηση», ο αυτισμός, δεν τον εμπόδισε από το να αποτελεί από τόσο μικρή ηλικία παράδειγμα για ολόκληρο τον κόσμο. Αντιθέτως έγινε η αφορμή για να αναπτύσσει εφαρμογές για έξυπνα κινητά τηλέφωνο ήδη από την ηλικία των 10 χρόνων.

Η πρώτη του εφαρμογή ήταν η LitterbugSmash, ένα Multimedia εκπαιδευτικό εργαλείο το οποίο καταφέρνει να διδάξει μέσα από το παιχνίδι την ανάγκη για την προστασία των ωκεανών.

Με τη δεύτερη του εφαρμογή ήθελε να βοηθήσει κι άλλους σαν κι εκείνον, λύνοντας απλά καθημερινά τους προβλήματα αλλά και να ενημερώσει τους οικείους τους για τις δυσκολίες του αυτισμού (autism spectrum disorder-ASD). «Η εφαρμογή TripleT&ASD, έχει καθημερινές συμβουλές για όλους εκείνους που έχουν αυτισμό καθώς και για όσους θέλουν να μάθουν γι' αυτή τη διαταραχή» αναφέρει.

Τα τρία επόμενα χρόνια ακολούθησαν όμως κι άλλες τέσσερις εφαρμογές που είχαν ως στόχο να ευαισθητοποιήσουν τη διεθνή κοινότητα, είτε να λύσουν ένα πρόβλημα με τον πιο ευχάριστο τρόπο, το παιχνίδι. Τελευταία εφαρμογή για τον μαθητή από το Queensland είναι ένα παιχνίδι με ήρωα μια χελώνα που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση και την προστασία της θαλάσσιας χελώνας.

Βέβαια η επιχειρηματική του καριέρα δεν σταματά εδώ. Σήμερα, όπως αναφέρει στο insider.gr, δουλεύει ήδη πάνω στην έκτη εφαρμογή του «ένα παιχνίδι εικονικής πραγματικότητας το οποίο έχει ως στόχο να εκπαιδεύσει μικρούς και μεγάλους με την σωστή οδηγική συμπεριφορά.

Όμως όσο κι αν του αρέσει το επιχειρείν, πρώτη του προτεραιότητα παραμένει το σχολείο. «Μόνο όταν τελειώσω τις σπουδές μου θα αφιερωθώ εξολοκλήρου στον προγραμματισμό».

Χάρη στο νεαρό της ηλικίας του και στα όσα έχει επιτύχει μέχρι σήμερα, έχει πάρει μέρος σε πολλές εκθέσεις και διαγωνισμούς. Έχει συμμετάσχει στους διαγωνισμούς Young ICT Explorers, sto OZAPP Wesstech Fest, έχει λάβει το βραβείο Old Young Achievements awards, αλλά και το Environmental Excellence / Sustainability Award και άλλα.

«Είναι η 2η GES που συμμετέχω, ήμουν και το 2016 σε αυτή που έγινε στην Silicon Valley. «Με τη συμετοχή μου στην έκθεση αυτή θέλω να δείξω στους ανθρώπους την εικονική πραγματικότητα και πόσο αυτή μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την καθημερινότητά μας». Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι στην Ινδία και θέλω να μάθω τόσο για την χώρα όσο και για τους επιχειρηματίες που συμμετέχουν στην έκθεση».

Ο πατέρας του, Γκρέιμ, που συνοδεύει τον μικρό επιχειρηματία και τελεί χρέη γραμματέως, όπως αναφέρει γελώντας στο insider,gr, «όλα ξεκίνησαν από την ηλικία των οκτώ, όταν συμμετείχε σε έναν διαγωνισμό για προγραμματισμό ειδικά για μαθητές. Έκτοτε παραμένει παθιασμένος με την τεχνολογία, τα μαθηματικά και τον προγραμματισμό».

Οι εφαρμογές που αναπτύσσει είναι διαθέσιμες και σε iOs και σε Android. Έχοντας ήδη αποκτήσει πελάτες σε 54 χώρες ανά τον κόσμο οι οποίοι έχουν κατεβάσει τις εφαρμογές του, ο μικρός Χάμις θέλει να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την τεχνολογία για να λύνει προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι παγκοσμίως.

Στόχος του δεν είναι όπως μας λέει να βρει επενδυτές αφού όπως επισημαίνει και αυτός και ο πατέρας του, βρίσκεται ακόμα σε ηλικία που μαθαίνει και βελτιώνει τιςΑ δεξιότητες του. Ωστόσο αν κάποιος βρεθεί και θέλει να επενδύσει στα σχέδια μου θα ήμουν πρόθυμος να συζητήσω μαζί του» μας λέει και μας αφήνει γιατί ήρθε η ώρα να φάει το παγωτό του…

Αποστολή στη Χάιντεραμπάντ

Συνέντευξη με έναν επιχειρηματία ετών...14
Συνέντευξη με έναν επιχειρηματία ετών...14
Συνέντευξη με έναν επιχειρηματία ετών...14
Συνέντευξη με έναν επιχειρηματία ετών...14
Συνέντευξη με έναν επιχειρηματία ετών...14
Συνέντευξη με έναν επιχειρηματία ετών...14

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider