ISTMOS: Η startup που προστατεύει το κρασί μας

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ISTMOS: Η startup που προστατεύει το κρασί μας

Τα ελληνικά επώνυμα κρασιά δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τους ανταγωνιστές τους και για αυτό τον λόγο κατακτούν με γοργά βήματα τις αγορές του εξωτερικού. Δυστυχώς, όμως, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι λάτρεις του οίνου να μην μπορούν να γευτούν κανονικά τις ελληνικές ποικιλίες, είτε γιατί το κρασί τους έχει αλλοιωθεί από ακατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης και μεταφοράς ή επειδή πολύ απλά είναι απομίμηση. Πρόκειται για ένα πρόβλημα που επηρεάζει διεθνώς την αγορά κρασιού και το οποίο επιχειρεί να λύσει η ελληνική startup εταιρεία ISTMOS.

Το πρόβλημα είναι μεγάλο. Οι οινοπαραγωγοί δεν έχουν συνήθως κανέναν έλεγχο στο πως μεταφέρεται το κρασί τους και συχνά η γεύση, το χρώμα και η υφή του αλλοιώνεται επειδή τα μπουκάλια μένουν εκτεθειμένα σε ακατάλληλες θερμοκρασίες και σε χώρους με πολύ υγρασία. Ένα επίσης πρόβλημα είναι οι απομιμήσεις που εμφανίζονται κυρίως στην Κίνα, γεγονός καθόλου σπάνιο αν αναλογιστεί κανείς πως περίπου το 20% των κρασιών που κυκλοφορεί διεθνώς στην αγορά είναι κλεψίτυπο.

Λύση σε αυτά τα προβλήματα έρχονται να δώσουν δύο επαγγελματίες του χώρου της πληροφορικής, ο Τάσος Οικονομίδης και ο Σταμάτης Πουλημένος, μέσω της εταιρείας τους ISTMOS, η οποία έχει δημιουργήσει ένα σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης του κρασιού σε όλα του τα στάδια, από την παραγωγή και την εμφιάλωση, έως την αποθήκευση την μεταφορά και των πώληση του μπουκαλιού. Το σύστημα αυτό αξιοποιεί το «Internet of Things» και με ειδικούς αισθητήρες παρακολουθεί τις συνθήκες που επικρατούν στα μέρη που αποθηκεύεται και μεταφέρεται το κρασί. Αν αυτές ξεφύγουν από τα προβλεπόμενα όρια, τότε το σύστημα ειδοποιεί τον παραγωγό αλλά και τον μεταφορέα ώστε να διορθωθεί η κατάσταση πριν επηρεαστεί το κρασί.

Ακόμη, το σύστημα της ISTMOS καταγράφει όλη την πορεία του κρασιού και μάλιστα ο καταναλωτής μπορεί να σκανάρει με το κινητό του τo QR Code που βρίσκεται στην ετικέτα του μπουκαλιού και να ενημερωθεί για την πορεία που ακολούθησε το μπουκάλι, την ιστορία του, το είδος του, ακόμη και προτάσεις για να το συνοδεύσει με φαγητό. Επίσης ο καταναλωτής θα μπορεί να αφήνει κριτικές και αξιολογήσεις για το συγκεκριμένο κρασί και να ανταλλάξει απόψεις με άλλους λάτρεις του οίνου.

Από την Νεμέα στο Σικάγο και στη Deutsche Telekom

Όπως εξηγεί στο insider.gr o συνιδρυτής της ISTMOS Τάσος Οικονομίδης η ιδέα για την εφαρμογή αυτή ήρθε μετά από απαίτηση την ίδιων των οινοπαραγωγών, καθώς αυτός και ο συνέταιρος του συνεργαζόντουσαν για άλλες εφαρμογές με τον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Νεμέας. «Μας εξήγησαν το πρόβλημα που είχαν και μας ρώτησαν αν εμείς θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι για αυτό», σημειώνει ο κ. Οικονομίδης. «Ξεκινήσαμε από εκεί και με την βοήθεια των οινοπαραγωγών εφαρμόσαμε πιλοτικά το σύστημα, ακολούθησε συνεργασία και με την οινοποιεία Κυρ-Γιάννη στη βόρεια Ελλάδα».

Οι δύο ιδρυτές της ISTMOS παρέμειναν δραστήριοι, μεταφέροντας την λύση τους σε συνέδρια και εκθέσεις στο εξωτερικό. Web Summit στη Λισαβόνα, SXSW στο Τέξας και στο IoT Solutions World Congress στη Βαρκελώνη και από κει στο Σικάγο σε συνεργασία με τους επιχειρηματικούς επιταχυντές sente.link και 1871 η startup τραβάει τα βλέμματα διεθνώς, ενώ έχει λάβει την αρχική της χρηματοδότηση (pre seed funding) από το FIWARΕ και τον συνεργαζόμενο με αυτό επιταχυντή FINISH.

Πλέον η εταιρεία συνεργάζεται και με την Deutsche Telekom και την Cosmote για να αξιοποιήσει το δίκτυο NarrowBand IoT (NB-IoT) της γερμανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών. Πρόκειται για μια τεχνολογία που αφορά σε έναν ευκολότερο και πιο οικονομικό τρόπο διασύνδεσης συσκευών όπως αισθητήρες, αυτοκίνητα, ρομπότ κ.λπ. μεταξύ τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider