Στις 15 Δεκεμβρίου πέφτουν οι υπογραφές για το 67% του ΟΛΘ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στις 15 Δεκεμβρίου πέφτουν οι υπογραφές για το 67% του ΟΛΘ

Στις 15 Δεκεμβρίου αναμένεται να πέσουν οι υπογραφές της σύμβασης αγοραπωλησίας του 67% του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), όπως γνωστοποίησε ο συντονιστής και εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπος του προτιμητέου επενδυτή, δηλαδή της κοινοπραξίας DIEP GmbH-Terminal Link SAS-Belterra Ltd, Σωτήρης Θεοφάνης.

Μιλώντας από το βήμα του 21ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Logistics, που διοργανώνει σήμερα και αύριο στη Θεσσαλονίκη, η Ελληνική Εταιρεία Logistics Βορείου Ελλάδος, ο κ. Θεοφάνης επισήμανε, ακόμη, ότι στην ουσία όλων των πραγμάτων, που αφορούν το λιμάνι της πόλης, βρίσκεται η 6η προβλήτα, καθώς «εκεί θα παιχτεί στην ουσία το στοίχημα της ανταγωνιστικότητας».

Γι’ αυτό άλλωστε, στόχος της κοινοπραξίας είναι να ολοκληρώσει την επέκταση της 6ης προβλήτας πολύ νωρίτερα από τη συμβατική της υποχρέωση, μέσα σε τέσσερα χρόνια, αντί των επτά. Παράλληλα, με ταχείες διαδικασίες, θα προωθηθεί η αλλαγή του εξοπλισμού στο λιμάνι, «κάτι που πρέπει να γίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο (από την εγκατάσταση του επενδυτή)», σύμφωνα με τον κ. Θεοφάνη.

Ο ίδιος, επανέλαβε, ότι οι εταίροι της κοινοπραξίας δεν έχουν συμφέροντα σε ανταγωνιστικά της Θεσσαλονίκης λιμάνια της περιοχής, οπότε το ελληνικό λιμάνι «δεν πρόκειται να γίνει follower», ενώ τόνισε: «Αν δεν δημιουργήσεις υποδομές για να σου έρθουν μεγαλύτερα πλοία, δεν έχεις καμία πιθανότητα να παίξεις γεωστρατηγικό ρόλο στις μεταφορές. Αν είσαι εντελώς αποκλεισμένος από τα λεγόμενα mainliners - τις κύριες γραμμές - και εξυπηρετείσαι μόνο από feeders - τροφοδοτικές γραμμές - δεν έχεις καμία ελπίδα να ξεπεράσεις τη στενή σου ενδοχώρα κι αυτό είναι μια πραγματικότητα, που δεν μπορεί κανείς να την αρνηθεί σήμερα».

Όπως έχει ήδη αναφέρει το insider.gr, το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας αναμένεται να περάσει στα χέρια των επενδυτών τον Ιανουάριο του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινοπραξία αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής υποβάλλοντας προσφορά ύψους 231,926 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, η συνολική αξία της συμφωνίας ανέρχεται σε 1,1 δισ. και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανωτέρω προσφορά των υποχρεωτικές επενδύσεις ύψους 180 εκατ. την επόμενη επταετία και τα αναμενόμενα έσοδα του Ελληνικού Δημοσίου από τη Σύμβαση Παραχώρησης, αναμενόμενου συνολικού ύψους πλέον των 170 εκατ. ευρώ.

Στο συνολικό ποσό λαμβάνονται επίσης υπόψη τα αναμενόμενα μερίσματα που θα εισπραχθούν από το ΤΑΙΠΕΔ για το υπολειπόμενο ποσοστό του 7,22%, καθώς και οι εκτιμώμενες (πέραν των ελάχιστων υποχρεωτικών) επενδύσεις μέχρι την λήξη της παραχώρησης το 2051.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider