Ένα αποτελεσματικό εργαλείο για την προώθηση του ελληνικού ελαιολάδου στις διεθνείς αγορές μέσω των εκατομμυρίων τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας αποτελεί η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση για τη χρήση τυποποιημένου ελαιολάδου αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης με τις απαιτούμενες επισημάνσεις στα τραπέζια στους χώρους Μαζικής Εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία κλπ, καταστήματα εστίασης).

Την επισήμανση αυτή έκαναν οι ομιλητές κατά τη διάρκεια της εσπερίδας με θέμα “Το ελαιόλαδο στη Μαζική Εστίαση”, την οποία διοργάνωσαν ο ΣΕΒΙΤΕΛ και η ΠΟΕΣΕ, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την υποστήριξη της ΓΣΕΒΒΕ, της Λέσχης Φίλων Ελαιολάδου ΦΙΛΑΙΟΣ και του Ινστιτούτου Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού και Γαστρονομίας (ΙΕΓ), την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΓΣΕΒΕΕ. Την ημερίδα παρακολούθησαν ο βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ Ανδρέας Κατσανιώτης, οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων Ανάπτυξης Αντώνης Παπαδεράκης και Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκος Αντώνογλου, στελέχη των συναρμόδιων υπουργείων, ιδιοκτήτες εστιατορίων και τυποποιητές ελαιολάδου.

Την ικανοποίησή τους για το μέτρο το οποίο θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2018 και  αποτελούσε αίτημα πολλών ετών, εξέφρασαν  οι Πρόεδροι του ΣΕΒΙΤΕΛ και της ΠΟΕΣΕ κ.κ. Γρηγόρης Αντωνιάδης και Γιώργος Καββαθάς, αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι πλέον το ελαιόλαδο θα διατίθεται σε σφραγισμένη συσκευασία στους χώρους μαζικής εστίασης από την 1η Ιανουαρίου 2018, όπως προβλέπει η πρόσφατη υπουργική απόφαση. 

Για τους παραβάτες προβλέπεται διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ. 

Όπως αναφέρει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου (ΣΕΒΙΤΕΛ), στην πρόσφατη Υπουργική (Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας) προβλέπεται ότι: το κάθε είδους έλαιο που προορίζεται στον τελικό καταναλωτή για επιτραπέζια χρήση, κατόπιν του σταδίου της παρασκευής του γεύματος στην κουζίνα των καταστημάτων, πρέπει να διατίθεται αποκλειστικά και μόνο μέσω σφραγισμένων μη επαναγεμιζόμενων συσκευασιών ή συσκευασιών μιας χρήσης που, θα διατίθενται από το κατάστημα και θα φέρουν τις απαιτούμενες επισημάνσεις σύμφωνα με την ισχύουσα εθνική και ενωσιακή νομοθεσία.