Κούρεμα και «bail-in» φέρνει ο νόμος για τις ασφαλιστικές

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κούρεμα και «bail-in» φέρνει ο νόμος για τις ασφαλιστικές

Δύο σημαντικές ανατροπές που αφορούν άμεσα τους πελάτες των ασφαλιστικών φέρνει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την Βουλή για την ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας Solvency II (Φερεγγυότητα ΙΙ) στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης. Από την μία προβλέπεται «κούρεμα» των αποζημιώσεων σε περίπτωση που το αποφασίσει η εποπτική αρχή και από την άλλη αποδυναμώνεται το Επικουρικό Κεφάλαιο που αποζημιώνει για ζημιές από οχήματα που είναι είτε ανασφάλιστα είτε ασφαλισμένα σε εταιρείες που πτώχευσαν.

Το «κούρεμα» των απαιτήσεων σε ασφαλιστικές αποζημιώσεις, μπορεί να αποφασιστεί από την εποπτική αρχή αν κρίνει ότι είναι προτιμότερο μια ασφαλιστική που αντιμετωπίζει προβλήματα με την κεφαλαιακή της επάρκεια να τεθεί σε καθεστώς εξυγίανσης από το να τεθεί σε εκκαθάριση, που συνεπάγεται μεγαλύτερες απώλειες για τον ασφαλισμένο. Πρόκειται ουσιαστικά για μιας μορφής bail-in των ασφαλισμένων που καλούνται να συμμετάσχουν με αυτό τον τρόπο στην διάσωση της ασφαλιστικής.

Επαγγελματίες της ασφαλιστικής αγοράς με τους οποίους επικοινώνησε το insider.gr θεωρούν πως το συγκεκριμένο μέτρο αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα. Όπως εξηγούν με βάση την συγκεκριμένη ρύθμιση αν κριθεί ότι μια ασφαλιστική δεν έχει τα απαραίτητα κεφάλαια μπορεί να αποφασιστεί η μείωση των κινδύνων και των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει. Με αυτόν τον τρόπο βελτιώνεται άμεσα η κεφαλαιακή επάρκεια καθώς τα απαιτούμενα κεφάλαια μειώνονται όσο μειώνονται και οι απαιτήσεις ή οι κίνδυνοι και η ασφαλιστική μπορεί να γλυτώσει την εκκαθάριση.

Το «κούρεμα» των απαιτήσεων μπορεί να αποφασιστεί μόνο αν αποδεδειγμένα η ζημιά που επιμερίζονται οι ασφαλισμένοι είναι μικρότερη από αυτή που θα προκαλούσε η εκκαθάριση της εταιρείας, σημειώνουν οι ασφαλιστές. Εξάλλου, αποτελεί, ένα από τα μέτρα εξυγίανσης στα οποία περιλαμβάνονται η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και η μεταβίβαση χαρτοφυλακίου.

Το Επικουρικό Κεφάλαιο

Ο νέος νόμος φέρνει επιπλέον προβλήματα στο ήδη… προβληματικό Επικουρικό Κεφάλαιο, το οποίο είναι το Ταμείο που αποζημιώνει για ατυχήματα που προκλήθηκαν, είτε από ανασφάλιστα οχήματα είτε από οδηγούς οι οποίοι ήταν ασφαλισμένοι σε εταιρείες των οποίων η άδεια ανακλήθηκε.

Ο νόμος για το Solvency II προβλέπει την παραχώρηση όλης της ασφαλιστικής περιουσίας της εταιρείας, που της αφαιρείται η άδεια λειτουργίας στον εκκαθαριστή. Με το προηγούμενο πλαίσιο το Επικουρικό κεφάλαιο διαχειρίζονταν την περιουσία, που η ασφαλιστική εταιρεία είχε διαθέσει στον κλάδο αυτοκινήτου. Η αλλαγή αυτή θέτει υπό αμφισβήτηση την βιωσιμότητα του Επικουρικού Κεφαλαίου, τα μοναδικά έσοδα του οποίου προέρχονται από την ρευστοποίηση της περιουσίας των εταιρειών που έκλειναν και από ένα ποσοστό των ασφαλίστρων στο κλάδο αυτοκινήτου.

Το Ταμείο έχει ήδη να αντιμετωπίσει ένα υπέρογκο έλλειμμα 500 εκατ. που οφείλεται στα διαδοχικά λουκέτα σε ασφαλιστικές εταιρείες που έχουν υπάρξει τα τελευταία χρόνια στην ελληνική ασφαλιστική αγορά αλλά και στα μειωμένα ασφάλιστρα του κλάδου. O πρόεδρος του Επικουρικού Κεφαλαίου Δημήτρης Ζορμπάς προειδοποιεί για αυτή την δυσμενή εξέλιξη που μπορεί να οδηγήσει στη πλήρη κατάρρευση του φορέα.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, πάντως, προανήγγειλε ειδική νομοθετική ρύμθμιση για το Επικουρικού Κεφάλαιο. «Τα θέματα του Επικουρικού πρέπει να λυθούν ξεχωριστά και συνολικά και όχι με τροπολογίες σε ένα νομοσχέδιο όπως το Solvency II. Έτσι, και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θα ακουστούν και το Επικουρικό θα γίνει βιώσιμο χωρίς να θίγονται τα συμφέροντα των ασφαλισμένων», ανέφερε από το βήμα της Βουλής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider