ΟΤΟΕ κατά Μητσοτάκη: Οπισθοδρομικές οι θέσεις του για τις κλαδικές συμβάσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΤΟΕ κατά Μητσοτάκη: Οπισθοδρομικές οι θέσεις του για τις κλαδικές συμβάσεις

«Σε μία ισοπεδωτική για τον θεσμικό του ρόλο επίθεση σε βάρος των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας (ΣΣΕ) και της συλλογικής εκπροσώπησης των εργαζομένων επιδόθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την πρόσφατη ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ)», σύμφωνα με την Ομοσπονδία Τραπεζοϋπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ).

«Δήλωσε ότι οι επιχειρησιακές ΣΣΕ πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπερισχύουν των κλαδικών (να εκλείψουν, δηλαδή, ακόμα και οι ελάχιστες διασφαλίσεις για τους εργαζόμενους κάθε κλάδου) και στις επιχειρήσεις να γίνονται ατομικές συμφωνίες εργοδοτών-εργαζομένων, χωρίς τα συνδικάτα» επισημαίνει η ΟΤΟΕ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε, η ΟΤΟΕ υποστηρίζει ότι «η προτεραιότητα ισχύος των επιχειρησιακών ΣΣΕ έναντι των κλαδικών σε χώρες με συντριπτική πλειονότητα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως η Ελλάδα, οδηγεί στην εξάλειψη κάθε συλλογικής κάλυψης, σε εξαφάνιση των συνδικαλιστικών και των εργοδοτικών οργανώσεων, δηλαδή των κοινωνικών εταίρων και, συνακόλουθα, του κοινωνικού διαλόγου. Και όπου εκλείπει ο διάλογος, οι κοινωνικές εντάσεις και συγκρούσεις είναι τυφλές, με συνέπειες απρόβλεπτες».

Η ΟΤΟΕ τονίζει ότι έχει επανειλημμένα προασπίσει και έμπρακτα αποδείξει τον αναντικατάστατο ρόλο των κλαδικών ΣΣΕ στην επίτευξη πρωτοποριακών και μακρόπνοων συμφωνιών, που λειτουργούν ομαλά και συμπληρωματικά με τις επιχειρησιακές, προς αμοιβαίο όφελος του κλάδου, των εργαζομένων και της κοινωνίας.

«Θυμίζουμε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο αναγνωρίζουν τα εργατικά συνδικάτα ως πυλώνες Δημοκρατίας και τις κλαδικές ΣΣΕ ως συστατικό στοιχείο κοινωνικού διαλόγου και καλών ευρωπαϊκών πρακτικών. Καλούμε τον κ. Μητσοτάκη να επανεξετάσει τις θέσεις που διατύπωσε, οι οποίες εμποδίζουν την πραγματική πρόοδο και την ισορροπημένη ανάπτυξη, που χρειάζεται η χώρα. Ας γνωρίζει, πάντως, ότι στις θέσεις αυτές η ΟΤΟΕ και ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων θα είναι δυναμικά και μαχητικά απέναντι» υπογραμμίζει η Ομοσπονδία, στην ανακοίνωσή της.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider