«Πεδίο δόξης λαμπρό» ο τουρισμός υγείας για την Ελλάδα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πεδίο δόξης λαμπρό» ο τουρισμός υγείας για την Ελλάδα

Σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης έχει ο τουρισμός υγείας στη χώρα μας, με την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη να έχουν όλα τα προσόντα για να αναδειχθούν σε «ισχυρούς παίκτες» στη διεθνή σκακιέρα, υποστηρίζει ο γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Τουρισμού Υγείας, παιδοχειρουργός Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του δρ. Κωνσταντινίδη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται συνολικός σχεδιασμός, καθώς όσο γίνονται μόνο μεμονωμένες κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση, το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα δεν πρόκειται να είναι το ευκταίο.

«Βλέπω ότι τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα γίνονται κάποιες μεμονωμένες προσπάθειες, π.χ., στον τομέα του ιατρικού τουρισμού. Πιστεύω όμως, ότι δεν θα δουλέψουν, γιατί αν οι πόλεις δεν γίνουν γνωστές ως προορισμοί, οι άνθρωποι δεν θα έρθουν σε μεμονωμένους παρόχους», εξηγεί σημειώνει ο δρ Κωνσταντινίδης.

Ο τουρισμός της υγείας δεν είναι μόνο ο ιατρικός

Όπως διευκρινίζει, καμία πόλη δεν μπορεί να βγει πραγματικά ωφελημένη επενδύοντας σε μία μόνο μορφή του τουρισμού υγείας. «Πολλές φορές μιλάμε για ιατρικό τουρισμό και νομίζουμε ότι είναι συνώνυμος του τουρισμού υγείας. Δεν είναι έτσι κι αν ένας προορισμός εστιάσει αποκλειστικά π.χ., στον ιατρικό τουρισμό θα αποτύχει, αφού καμία μορφή του τουρισμού υγείας δεν μπορεί να σταθεί από μόνη της».

Οι πόλεις που φιλοδοξούν να αναδειχτούν σε διεθνή προορισμό τουρισμού υγείας πρέπει να αναπτύξουν και τις οκτώ μορφές του: ιατρικό (πχ, οφθαλμολογικές επεμβάσεις, εξωσωματική γονιμοποίηση, πλαστική χειρουργική), οδοντιατρικό, τουρισμό spa (συμπεριλαμβανομένης της θαλασσοθεραπείας και των ιαματικών πηγών), τουρισμό ευεξίας, αθλητικό τουρισμό (πχ, άτομα που θέλουν να αθληθούν για την υγεία τους ή και αθλητικές ομάδες), διατροφικό τουρισμό (ο οποίος διαφοροποιείται από τον γαστρονομικό, ως προς ότι επικεντρώνεται σε τρόφιμα που είναι και υγιεινά εκτός από νόστιμα), τουρισμό για άτομα με προβλήματα πρόσβασης και υποβοηθούμενο οικιστικό τουρισμό (αφορά κατοικίες για συνταξιούχους από το εξωτερικό, όπου εκτός από στέγαση προσφέρεται και φροντίδα).

H συνταγή της επιτυχίας

Για να στεφθεί με επιτυχία η ανάπτυξη του κλάδου, σημειώνει ο δρ. Κωνσταντινίδης, πρέπει να αναληφθεί συντονισμένη -και ταυτόχρονη- δράση σε πέντε τομείς: ο πρώτος είναι ο διαμερισμός (segmentation) των μετόχων-εταίρων που θα εμπλακούν στο εγχείρημα, οι οποίοι μπορεί να είναι από τους γιατρούς, τις ιατρικές κλινικές και τα ξενοδοχεία, μέχρι τα εστιατόρια, τις μονάδες σπα και τους οδηγούς ταξί μιας πόλης.

Το δεύτερο βήμα είναι η ολοκλήρωση-συγκρότηση (integration) μια διαδικασία κατά την οποία οι μέτοχοι έρχονται σε επικοινωνία μεταξύ τους και αναλαμβάνουν συντονισμένη δράση. Ακολουθεί η διαχείριση-διοίκηση, η οποία προτείνεται να γίνεται από ένα νομικό πρόσωπο, που θα ιδρυθεί αποκλειστικά για αυτόν τον σκοπό και στο πποίο θα μετέχουν όλοι οι μέτοχοι. Και τα δύο τελευταία βήματα της πεντάδας είναι η ανάπτυξη και η προβολή.

Ένα έτος αρκεί για να αναδειχθεί μια πόλη σε προορισμός τουρισμού υγείας

Τίποτα από αυτά όμως, προσθέτει, δεν είναι δυνατό χωρίς τη βούληση και τα χρήματα. «Από τη στιγμή που θα υπάρχει η βούληση, η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι μια πόλη μπορεί να κάνει τα πρώτα ουσιαστικά βήματα για την ανάδειξή της σε διεθνή προορισμό τουρισμού υγείας εντός ενός έτους», εκτιμά ο δρ. Κωνσταντινίδης.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider