«Καυτό» φθινόπωρο για χιλιάδες επιχειρήσεις

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Καυτό» φθινόπωρο για χιλιάδες επιχειρήσεις

Σε πλήρη αναδιάταξη βρίσκεται ο επιχειρηματικός χάρτης της χώρας καθώς εκτιμάται ότι πολλές είναι εκείνες που από το Σεπτέμβριο θα περάσουν στα χέρια των τραπεζών, πολλές εκείνες που θα τους δοθεί η απαιτούμενη οικονομική ρευστότητα για να συνεχίσουν την λειτουργία τους και πολλές εκείνες που θα αναγκαστούν να βάλουν λουκέτο.

Οι συζητήσεις μεταξύ των επιχειρηματιών και των πιστωτριών τραπεζών κορυφώνονται και αφορούν το κούρεμα των δανείων, την αναχρηματοδότηση του δανεισμού τους και την εκπόνηση ενός βιώσιμου business plan το οποίο θα εξασφαλίζει την επιστροφή στην κανονικότητα για την διασωθείσα εταιρεία.

Οι τράπεζες ζητούν από τις βασικούς μετόχους των εταιρειών αυτών να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Αυτό είναι και το πρώτο βήμα για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες συνήθως διαρκούν πολλούς μήνες, αφού οι βασικοί μέτοχοι θέλουν να περισώσουν όσα περισσότερα μπορούν από την προσωπική τους περιουσία.

Η πρόσφατη ολοκληρωμένη επιχειρηματική διάσωση ήταν αυτή την Μεβγάλ (η οποία παρέμεινε στα χέρια των μετόχων της) αλλά και της αλυσόδας πολυτελών υποδημάτων που πέρασε στα χέρια του επιχειρηματία Σάμι Φάις.

Σειρά έχουν πάρει και άλλες εταιρείες όπως το Ιατρικό Αθηνών, που συζητά με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναδιάρθρωση δανειακών του υποχρεώσεων.
Η διοίκηση σημειώνει πως δεν θα υπήρχε ανάγκη αναδιάρθρωσης αν δεν υπήρχαν να αιφνίδια και αντισυμβατικά όπως τα χαρακτηρίζει μέτρα των Rebate και Clawback, σύμφωνα με τα οποία γίνονται πλέον οι πληρωμές από το δημόσιο.

Αίτημα για αναδιάθρωση του δανεισμού της και μείωση του επιτοκίου σε βιώσιμο επίπεδο έχει καταθέσει η ΚΡΕΚΑ και προσδοκά ουσιαστική λύση που θα δίνει προοπτική για σταδιακή μείωση του συνολικού δανεισμού της.

Στη Βόρειο Ελλάδα η άλλοτε κραταιά Ελληνική Υφαντουργία της οικογένειας Ακκά, με 53 εκατ. και πλέον αρνητικά κεφάλαια και δανεισμό που ξεπερνά τα 90 εκατ. ευρώ, δίνει τη μάχη της επιβίωσης προσπαθώντας να επιτύχει μια συμφωνία με τις τράπεζες.

Κοντά στην εξεύρεση λύσης για την Euromedica βρίσκονται οι πιστώτριες τράπεζες, την στιγμή που η οικονομική κατάσταση της εταιρείας βρίσκεται στο «κόκκινο» με το συνολικό δανεισμό της να ανέρχεται στα 391,945 εκατ. ευρώ, να παρουσιάζει αρνητικά ίδια κεφάλαια κατά 182,143 εκατ. ευρώ και ζημιές 7,8 εκατ. ευρώ.

Σημαντικές αποφάσεις θα πρέπει να πάρουν μέσα στους επόμενους μήνες δύο από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες της χώρας, η Χαλυβουργική της οικογένειας του Κωσταντίνου Αγγελόπουλου και η Χαλυβουργία Ελλάδος της οικογένειας του Νίκου Μάνεση.

Ο υψηλός δανεισμός και οι συσσωρευμένες ζημιές για τις δύο χαλυβουργίες αλλά και η επιθυμία των τραπεζών να εξυγιάνουν τον κλάδο, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την «επόμενη μέρα» με την ύπαρξη βιώσιμων σχημάτων. Οι συσσωρευτικές ζημιές από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα ανέρχονται στα 800 εκατ. ευρώ, ενώ τα δάνεια αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.

Η μεγάλη δανειακή επιβάρυνση έχει φέρει στο κατώφλι των τραπεζών τις δύο χαλυβουργίες που αναζητούν από κοινού λύση για την εξυγίανση τους.

Η εξεύρεση λύσης για τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στο κόκκινο είναι επιτακτική.

Αυτό άλλωστε επισημαίνει και στην πρόσφατη έκθεση της η Τράπεζα της Ελλάδος στην οποία επισημαίνεται ότι στη διάρκεια των τελευταίων δύο χρόνων, έχουν λάβει σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση των παραγόντων που χρόνια τώρα εμποδίζουν τις προσπάθειες των τραπεζών να επιλύσουν το πρόβλημα. Σημειώνεται δε πως προσφάτως ολοκληρώθηκε η αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου, εξέλιξη που αναμένεται να διευκολύνει τη δραστική υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέχρι το τέλος του 2019.

Μάλιστα ο κ. Στουρνάρας προειδοποιεί πως στο αμέσως προσεχές διάστημα πρέπει οι τράπεζες από την πλευρά τους να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη των επιχειρησιακών τους στόχων για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες οφείλουν να εντοπίσουν τις επιχειρήσεις με προοπτικές βιωσιμότητας και να ενθαρρύνουν και να στηρίξουν έμπρακτα επενδύσεις σε καινοτόμες δραστηριότητες και στρατηγικούς κλάδους της οικονομίας, ιδίως με εξαγωγικό προσανατολισμό, αξιοποιώντας τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας. Για τις περιπτώσεις αυτές, οι τράπεζες θα πρέπει να εφαρμόσουν μακροπρόθεσμες λύσεις, επιβραβεύοντας έτσι την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα.
Ταυτόχρονα όμως τόνισε πως οι τράπεζες «πρέπει να γίνουν αυστηρές με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, καθώς και να προωθήσουν οριστικές λύσεις για τις μη βιώσιμες επιχειρήσεις οι οποίες διατηρούνται τεχνητά στη ζωή».

Ανοίγει η φόρμα για τις υποχρεωμένες επιχειρήσεις

Στις 3 Αυγούστου ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποδοχής αιτήσεων για ένταξη στον εξωδικαστικό νόμο, ο οποίος αναμένεται να δώσει «ανάσα» σε 400.000 υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.

Τα κριτήρια για να ενταχθεί ένας επιχειρηματίας κανείς στη ρύθμιση είναι:

- Να αποδείξει ότι είναι βιώσιμη και ότι τα συνολικά της χρέη μέχρι 31/12/2016 είναι πάνω από 20.000 ευρώ.

- Να έχει μια θετική χρήση μέσα στα τελευταία τρία χρόνια κάτι που σημαίνει ότι τα λειτουργικά της έσοδα, αφού αφαιρεθούν τα έξοδά της, έχουν θετικό πρόσημο.

Ωστόσο για όσες επιχειρήσεις έχουν χρέος από 3.000-20.000 προς το Δημόσιο το «κούρεμα» αφορά μόνο πρόστιμα και προσαυξήσεις, ενώ οι δόσεις της ρύθμισης είναι και σε αυτήν την περίπτωση 120, ενώ για όσους έχουν χρέη 0-3.000 ευρώ οι δόσεις γίνονται 36, ενώ δε θα υπάρξει «κούρεμα».

Ο οφειλέτης, ο οποίος μπορεί να υποβάλει αίτηση για υπαγωγή στη διαδικασία ηλεκτρονικά στην Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους έως την 31η Δεκεμβρίου 2018 με τη χρήση ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας που προαναφέρθηκε, όπου θα εντάξει σε πίνακα όλα τα στοιχεία του οφειλέτη που αφορούν τον αριθμό και τις οφειλές ανά πιστωτή, καθώς και δήλωση των περιουσιακών στοιχείων του. Βασικό στοιχείο που θα πρέπει να κατατεθεί είναι η έκθεση αξιολόγησης βιωσιμότητας του οφειλέτη, εάν έχει εκπονηθεί. Το τελευταίο ισχύει για οφειλέτες με χρέη άνω των 50.000 ευρώ.

Για τους οφειλές με χρέη μεταξύ 20.000 έως και 50.000 ευρώ θα ακολουθείται αυτοματοποιημένη διαδικασία, που θα έχουν έτοιμη Δημόσιο και τράπεζες. Από την ημέρα αποστολής από τον συντονιστή πρόσκληση στους πιστωτές για συμμετοχή στη διαδικασία και για διάστημα 70 ημερών αναστέλλονται τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης κατά του οφειλέτη για την ικανοποίηση των απαιτήσεων, των οποίων ζητείται η εξωδικαστική ρύθμιση, καθώς και η λήψη οποιουδήποτε ασφαλιστικού μέτρου κατά του οφειλέτη, συμπεριλαμβανομένης της εγγραφής προσημείωσης υποθήκης.

Για να προχωρήσει θα πρέπει να συμμετέχουν δικαιούχοι τουλάχιστον του 50% του συνόλου των απαιτήσεων κατά του οφειλέτη. Ωστόσο για την έγκριση πρότασης αναδιάρθρωσης οφειλών απαιτείται συμφωνία του οφειλέτη και πλειοψηφία των 3/5 (60%) των συμμετεχόντων πιστωτών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται τα 2/5 των συμμετεχόντων πιστωτών με ειδικό προνόμιο, ήτοι υποθήκη, προσημείωση, ενέχυρο. Αν ο οφειλέτης δεν καταβάλει οποιοδήποτε ποσό σε πιστωτή σύμφωνα με τη σύμβαση αναδιάρθρωσης για διάστημα μεγαλύτερο των 90 ημερών, ο πιστωτής δικαιούται να ζητήσει από το δικαστήριο την ακύρωση της συμφωνίας ως προς όλους και τότε ο υπόχρεος γυρνάει στην ίδια κατάσταση πριν τη ρύθμιση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider