Αλλάζει ο μιντιακός χάρτης της Ελλάδας

Δημήτρης Πεφάνης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζει ο μιντιακός χάρτης της Ελλάδας

Νέα δεδομένα στο μιντιακό χάρτη της Ελλάδας φέρνει η απόκτηση του Έθνους, του Έθνους της Κυριακής αλλά και της Ημερησίας από τον Ιβάν Σαββίδη. Ο επιχειρηματίας, καταβάλλοντας συνολικά το ποσό των 3,58 εκατ. ευρώ απέκτησε τις εφημερίδες και τις ιστοσελίδες τους, δίνοντας οριστικό τέλος στο ιδιοκτησιακό καθεστώς Μπόμπολα στον Πήγασο.

Το ντόμινο των αλλαγών στα εγχώρια ΜΜΕ είχε ξεκινήσει λίγες μέρες πριν, με την επίσημη κατοχύρωση του ΔΟΛ στον Βαγγέλη Μαρινάκη, μετά και την ανακοίνωση της σχετικής δικαστικής απόφασης.

Έτσι, σε διάστημα ωρών, τα δύο πάλαι ποτέ κραταιά εκδοτικά συγκροτήματα πέρασαν σε νέους ιδιοκτήτες, σηματοδοτώντας ένα «τέλος εποχής» για τον εγχώριο τύπο.

Πλέον, και στις δύο περιπτώσεις, το «στοίχημα» είναι η εκ νέου στελέχωση των μέσων, η εξομάλυνση της λειτουργίας τους και εν τέλει η επαναφορά τους στην παλιά τους θέση, εφόσον βέβαια κάτι τέτοιο καταστεί δυνατόν.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα και των δύο πλευρών, ζητούμενο είναι από το Σεπτέμβριο τα δύο εκδοτικά συγκροτήματα να παρουσιαστούν με νέο πρόσωπο, διατηρώντας ταυτόχρονα τον παρεμβατικό τους χαρακτήρα. Ο οποίος εξάλλου ήταν και ένας από τους βασικούς λόγους που αποκτήθηκαν από τους δύο επιχειρηματίες.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με πληροφορίες, σημαντικές αλλαγές αναμένονται και στη στελέχωση των δύο εκδοτικών συγκροτημάτων, τόσο με αλλαγές προσώπων όσο και με εσωτερικές αναβαθμίσεις. Στην περίπτωση Σαββίδη ήδη βολιδοσκοπούνται στέχη από την έντυπη και ψηφιακή αγορά, προκειμένου να αναλάβουν κομβικές θέσεις στα μέσα. Αντίστοιχα, στην περίπτωση του ΔΟΛ, αναμένεται «ανακάτεμα της τράπουλας» ανάμεσα στο Βήμα, τα Νέα, τα Παραπολιτικά και την Ελευθερία του Τύπου, οι οποίες πλέον ανήκουν στο ίδιο εκδοτικό συγκρότημα, χωρίς όμως να αποκλείονται και «μεταγραφές».

Η μάχη για το Mega

Το επόμενο επεισόδιο στο εγχώριο μιντιακό σήριαλ αναμένεται πάντως να είναι η τύχη του Mega Channel. Αυτή τη στιγμή, με δεδομένο ότι το μετοχικό κεφάλαιο μοιράζονται εταιρείες συμφερόντων Μαρινάκη, Σαββίδη και Βαρδινογιάννη, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα περίπλοκη. Η οικογένεια Βαρδινογιάννη αναμένεται να παίξει τον καταλυτικό ρόλο που θα ξεκαθαρίσει την κατάσταση, ενώ κομβικό σημείο θα είναι ο πλειστηριασμός του 13% που ανήκει στον Πήγασο. Όποιος αποκτήσει το επιπλέον ποσοστό αυτό αναμένεται να έχει καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις γι’ αυτό και εκτιμάται ότι αναμέτρηση θα είναι ιδιαίτερα σκληρή.

Και στο βάθος τηλεοπτικές άδειες

Το παζλ των εξελίξεων κλείνει η διενέργεια νέου διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες. Παρά το γεγονός ότι οι καναλάρχες τάχθηκαν κατά της διενέργειάς του, η κυβέρνηση –σε συνεργασία με το ΕΣΡ- αναμένεται να προχωρήσει τις διαδικασίες, ενδεχομένως και εντός του 2017. Καθώς –κατά πάσα πιθανότητα- θα διατεθεθούν επτά τηλεοπτικές άδειες, ο ανταγωνισμός αναμένεται σκληρός. Σίγουρα οι υπάρχοντες «παίκτες» θα διεκδικήσουν μία από αυτές, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξουν εκπλήξεις από επιχειρηματίες που θα προσπαθήσουν να αδράξουν την ευκαιρία και να τοποθετηθούν στην αγορά. Μάλιστα, στελέχη του χώρου έλεγαν ότι η προκήρυξη του διαγωνισμού μπορεί να αποτελέσει θρυαλίδα συγχωνεύσεων και συμμαχιών, καθώς οι όροι λειτουργίας των καναλιών ευνοούν τα μεγαλύτερα σχήματα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider