Οι επιχειρηματικές οικογένειες που «έβγαλαν μαχαίρια»

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι επιχειρηματικές οικογένειες που «έβγαλαν μαχαίρια»

Η νέα ενδοοικογενειακή κόντρα που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, στην καπνοβιομηχανία Καρέλιας ένα από τα ισχυρότερα «τζάκια» της χώρας, ήρθε να επιβεβαιώσει αυτό που λέει ο θυμόσοφος λαός μας ότι η επιτυχία και τα λεφτά δεν φέρνουν πάντα την ευτυχία.

Οι ενδοοικογενειακές διαμάχες σε γνωστές επιχειρηματικές οικογένειες έχουν απασχολήσει κατά καιρούς την κοινή γνώμη…αλλά και τη δικαιοσύνη.

Διαφωνίες, «μαχαιρώματα» αλλά και αλληλοκατηγορίες για λάθος επιχειρηματικές κινήσεις, κακοδιαχείριση, «ρίξιμο» των μετόχων και οδήγησαν σε ομηρικούς καβγάδες και εν συνεχεία, σε ένα όχι και τόσο… βελούδινο διαζύγιο.

Ο διαχωρισμός των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που ακολούθησε ήταν αναπόφευκτος.

Η οικογένεια Καρέλια

Τα πάνω κάτω έχουν έρθει τα τελευταία 24ωρα στην καπνοβιομηχανία Καρέλιας, με τα μέλη της οικογένειας της ιστορικής καπνοβιομηχανίας να εκτοξεύουν κατηγορίες και να αφήνουν υπόνοιες – μεταξύ άλλων για σύσταση off shore και διοχέτευση χρημάτων στο εξωτερικό.

Από τη μία πλευρά η οικογένεια του Κωσταντίνου Καρέλια (ένας εκ των ιδρυτών) που απαρτίζεται από την γυναίκα του Μίνα και την κόρη της Ιωάννα, μέτοχοι του 45% της εταιρείας εξαπέλυσαν προ ημερών ανοικτή επίθεση κατά των Ανδρέα, Στάθη και Βικτωρίας Καρέλια με αφορμή την τακτική γενική συνέλευση, από την οποία και απείχαν.

Αφησαν δε ανοικτό το ενδεχόμενο να ασκήσουν τα δικαιώματα πληροφόρησης, ελέγχου και σύγκλησης έκτακτης συνέλευσης, ζητώντας έτσι ουσιαστικά τον διαχειριστικό έλεγχο της διοίκηση της εταιρείας.
Από την άλλη πλευρά η Ινώ Καρέλια, κόρη των ιδρυτών της Καπνοβιομηχανίας, εξαπέλυσε επίθεση κατά των κ.κ. Ιωάννας Καρέλια και Μίνας Σπυροπούλου (κόρης και συζύγου του εκλιπόντος Κωνσταντίνου Καρέλια, αντιπροέδρου της εταιρείας μέχρι τον θάνατό του το 2009), κατηγορώντας τες για δυσφήμιση της εταιρείας και των βασικών μετόχων αυτής, ενώ αφήνει αιχμές για άσκηση ποινικής δίωξης για απάτη κακουργηματικής φύσεως.

Τα αδέλφια Xόντου

Η κόντρα των αδερφών Χόντου, ιδιοκτητών της γνωστής αλυσίδας καλλυντικών Hondos έχει δει πολλές φορές τα φώτα της δημοσιότητας
Αν και στην αρχή τα πέντε αδέρφια (Νίκος, Γιώργος, Κώστας, Γιάννης, Αργύρης) δημιούργησαν ένα από τους πλέον επιτυχημένους Ομίλους της αγοράς, εντούτοις οι γκρίνιες που προέκυψαν ήταν αρκετές για δημιουργηθεί η διχόνοια.

Εκείνος που αποχώρησε από τον Όμιλο Hondοs Center, ήταν ο Γιώργος Χόντος δημιουργώντας την δική του αλυσίδα από το 2004 με την επωνυμία Hondos Palace Πολυκαταστήματα Α.Ε.
Αυτή ήταν η αρχή του τέλους. Τα υπόλοιπα αδέρφια έφτασαν σε σημείο μέχρι και να αποκυρήξουν - τουλάχιστον επαγγελματικά - τον αδερφό τους και μάλιστα με γραπτή ανακοίνωση τους από το 2013.

Αγγελόπουλοι: Τα μίση μιας δυναστείας

Μνημειώδης είναι και η μεγάλη κόντρα μεταξύ των δύο αδερφών της εφοπλιστικής οικογένειας Αγγελόπουλου, του Θεόδωρου και του Κωνσταντίνου. Το 1998 σε μία δήλωση βόμβα που εστάλη στις εφημερίδες ο Κωσταντίνος Αγγελόπουλος κατηγόρησε τον αδελφό του, Θεόδωρο για «κακοδιαχείριση της περιουσίας», «αδηφάγο διάθεση», «αλόγιστα δάνεια», «μεταμφίεση και εξαφανίσεις εταιρειών».

Αφορμή στάθηκε η απόφαση του πατέρα τους, Παναγιώτης Αγγελόπουλου, να μοιράσει την περιουσία του ¬ στα δύο, μοιρασιά η οποία εξόργισε τον Κωσταντίνο.

Ο. K. Αγγελόπουλος (κατά δύο χρόνια μικρότερος από τον αδελφό του Θεόδωρο) κατηγορεί τον μεγάλο αδελφό του ότι έχει πάρει το μεγαλύτερο τμήμα της περιουσίας, το οποίο και κακοδιαχειρίζεται.

Μία υποτυπώδης κίνηση συμφιλίωσης έγινε το 2000 όταν τα δύο αδέρφια υπέγραψαν στη Ζυρίχη συμφωνία με την οποία δημιουργούνται δύο μπλοκ επιχειρήσεων: Ενα στην Ελλάδα με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο και ένα στο εξωτερικό με επικεφαλής τον Θεόδωρο.

Όμως ακόμη και η «συμφωνία της Ζυρίχης» δεν έχει κλείσει όλα τα μέτωπα για τα δύο αδέρφια, που συνεχίζουν με κάθε ευκαιρία τα αλληλοκαρφώματα και τις αλληλοκατηγορίες,

Βιοτέρ: Η κόντρα που οδήγησε στην απαξίωση

Μεγάλη κόντρα με πολλά επεισόδια λαμβάνειν χώρα τα τελευταία χρόνια στον κατασκευαστικό Όμιλο της Προοδευτικής με τα αδέρφια Κωνσταντίνο και Σπύρο Κούτλα να ανταλλάσουν κατηγορίες και μηνύσεις.

Ο πρώτος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της κατασκευαστικής εταιρίας υποστηρίζει πως ο αδελφός του υπονομεύει τις προσπάθειές του να βγάλει τον όμιλο από το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει. Ο δεύτερος τον έχει κατηγορήσει ουκ ολίγες φορές και στις γενικές συνελεύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί για διοικητικά λάθη και ελλιπή ενημέρωση γύρω από την εταιρία.

Η οικογενειακή διαμάχη σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση έχει φέρει την Προοδευτική που άλλοτε πρωταγωνιστούσε στον κατασκευαστικό κλάδο, στο χείλος της οικονομικής δυσπραγίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider