Καταργούν το διάταγμα για τον μηλίτη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Καταργούν το διάταγμα για τον μηλίτη

Προσπάθεια για να επιλυθεί το θέμα με τον μηλίτη επιχερείται το τελευταίο διάστημα, καθώς είναι ένα από τα προϊόντα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή μπίρας και στην χώρα μας, αφού μπορείς να τον εισάγεις όχι όμως και να τον παράγεις.

Και αυτό γιατί ένα Βασιλικό Διάταγμα του 1922 απαγορεύει μεταξύ άλλων την χρήση φρούτων στην παραγωγή παρεμφερών προς την μπύρα προϊόντων, το 100% του συγκεκριμένου τύπου μπύρας εισάγεται.

Στον μηλίτη εισήλθε προσφάτως η Αθηναϊκή Ζυθοποιϊα με τον «Μηλοκλέφτη», ένα φυσικό ποτό με 4,5% περιεκτικότητα σε αλκοόλ, ο οποίος εισάγεται από την Σλοβενία.

Στελέχη του Ομίλου τονίζουν ότι το πρόβλημα με την παραγωγή μηλίτη στην Ελλάδα θα επιλυθεί σύντομα και θα αλλάξει η νομοθεσία, γεγονός που θα επιτρέψει την παραγωγή του ποτού στο εργοστάσιο στην Πάτρα.

Όμως ακόμη και αν επιλυθεί το πρόβλημα με την νομοθεσία, η βασική πρώτη ύλη που είναι τα μήλα θα εισάγεται. Και αυτό θα γίνεται διότι απαιτείται ειδική ποικιλία μήλων για την παραγωγή του ποτού, η οποία καλλιεργείται κυρίως στη βόρεια και κεντρική Ευρώπη.

Εντούτοις μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα δεν αποκλείεται σε συνεργασία με τους έλληνες παραγωγούς να αναπτυχθούν, εάν βεβαίως το επιτρέπουν οι κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες, και εδώ οι κατάλληλες ποικιλίες μήλων.

Το μερίδιο αγοράς του μηλίτη σήμερα στο σύνολο της κατηγορίας μπίρας - μηλίτη ανέρχεται σε 5%, ενώ το 2015 ήταν μόλις 1,5%.

Την συνατότητα χρήσης φρούτων στην παραγωγή μπίρας έχει ζητήσει και η Ελληνική Ένωση Ζυθοποιών με στόχο την ενίσχυση του κλάδου, ο οποίος έχει 1,9 δις. ευρώ συνεισφορά στα φορολογικά έσοδα κατά την διάρκεια της κρίσης.

Ειδικότερα η Ένωση Ζυθοποιών ζητά • Προσφορά ευέλικτου πλαισίου για τη χρήση πρώτων υλών πχ. χρήση φρούτων στην παραγωγή μπύρας. Η δυνατότητα αυτή θα συμβάλλει στην απορρόφηση της παραγωγής ελληνικών φρούτων, αλλά και στην ανάπτυξη προϊόντων ελληνικής ταυτότητας που μπορούν να προσφέρουν σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα και μερίδιο στις εξαγωγές.

• Δυνατότητα παραγωγής και εμφιάλωσης από τα ζυθοποιεία ποτών από ζύμωση όπως π.χ. ο μηλίτης γεγονός που θα επιτρέπει την παραγωγή και στη χώρα μας προϊόντων που αυτή τη στιγμή εισάγονται σε ποσοστό 100%

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider