Θρυαλλίδα εξελίξεων η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Θρυαλλίδα εξελίξεων η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής

Με την συμφωνία για την πώληση της Εθνική Ασφαλιστικής στο εταιρικό σχήμα Calamos – Exin Partners να θεωρείται ζήτημα ημερών η ασφαλιστική αγορά προετοιμάζεται για την επόμενη ημέρα. Το ότι η μεγαλύτερη ελληνική ασφαλιστική αλλάζει χέρια και όπως φαίνεται και διοίκηση σίγουρα δεν θα αφήσει ανεπηρέαστο τον υπόλοιπο κλάδο, με τους γνωρίζοντες να κάνουν λόγο για θρυαλλίδα εξελίξεων.

Στελέχη της αγοράς σημειώνουν στο insider.gr ότι αναμένονται σημαντικές ανακατατάξεις το επόμενο διάστημα τόσο σε ότι αφορά τα μερίδια αγοράς, αλλά όσο και τον αριθμό των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας. Τα ίδια στελέχη, αναγνωρίζουν ότι μέχρι στιγμής στον ελληνικό ασφαλιστικό κλάδο δεν έχουν σημειωθεί σημαντικές εξαγορές και συγχωνεύσεις. Κάτι το οποίο όμως αναμένεται να γίνει στο άμεσο μέλλον. «Όλες οι ελληνικές ασφαλιστικές αυτή την στιγμή πωλούνται. Το ζήτημα είναι ποιος θα βρεθεί να τις αγοράσει», σημειώνει με νόημα έμπειρος ασφαλιστικός παράγοντας εκτιμώντας ότι σε λίγα χρόνια οι ασφαλιστικές που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα θα είναι λιγότερες και μεγαλύτερες.

Οι αλλαγές στον ασφαλιστικό κλάδο είχαν ξεκινήσει από πέρσι, όπου ολοκληρώθηκε η μεταβίβαση του 80% της Eurolife στον όμιλο Fairfax, χωρίς ωστόσο να αλλάξει η διοίκησή της καθώς ο Πρεμ Γουάτσα έχει δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στο Αλέξανδρο Σαρρηγεωργίου, ο οποίος παραμένει στο τιμόνι της ασφαλιστικής. Σημαντική ήταν η ενίσχυση της Ergo Hellas μετά την εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, αφού η θυγατρική του γερμανικού ασφαλιστικού ομίλου απέκτησε το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς στον κλάδο γενικών ασφαλίσεων ξεπερνώντας την Εθνική Ασφαλιστική.

Τα στοιχεία δείχνουν ξεκάθαρη επικράτηση των πολυεθνικών και μεγάλων ομίλων. Με βάση τα στοιχεία του 2015 στην πρώτη πεντάδα των ασφαλιστικών ομίλων στο σύνολο των ασφαλίσεων βρίσκονται η Εθνική Ασφαλιστική, οι ολλανδικές ΝΝ και Interamerican, η Eurolife της καναδικής Fairfax και η γερμανική Ergo.

Η επόμενη ημέρα στην Εθνική Ασφαλιστική

Πολλά πράγματα θα εξαρτηθούν από την Εθνική Ασφαλιστική. Παράγοντες του ασφαλιστικού κλάδου θεωρούν ότι το σχήμα Calamos – Exin που σύμφωνα με όλες τις μέχρι στιγμής προβλέψεις θα αγοράσει το 75% της θυγατρικής της Εθνικής Τράπεζας θα προχωρήσει και σε «σημαντικές διοικητικές αλλαγές».

Εξάλλου η Calamos Investments διαθέτει εμπειρία στην διαχείριση επενδύσεων, ενώ η ολλανδική Exin Group έχει έντονη δραστηριότητα στον ασφαλιστικό κλάδο. Εξάλλου στο σχήμα που διεκδικεί την Εθνική Ασφαλιστική συμμετέχει με ποσοστό περίπου 10% η Κανελλόπουλος – Αδαμαντιάδης ΑΕ που μαζί με την Exin ελέγχουν την AIG Greece. Παράγοντας της ασφαλιστικής αγοράς εκτιμά ότι δεν αποκλείεται να υπάρξει μια συγχώνευση μεταξύ της Εθνικής Ασφαλιστικής και της AIG Greece, αλλά κάτι τέτοιο μάλλον θα γίνει σε βάθος χρόνου.

Σε αναμονή βρίσκονται και οι εργαζόμενοι της Εθνικής Ασφαλιστικής, οι οποίοι αντιτίθενται στην πώληση της εταιρείας, με τον Σύλλογο των εργαζομένων να δηλώνει έτοιμο να υπερασπιστεί τα δικαιώματα τους μετά και την αλλαγή της ιδιοκτησίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider