Ντόμινο στο μιντιακό χάρτη με πολιτικές και άλλες προεκτάσεις

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ντόμινο στο μιντιακό χάρτη με πολιτικές και άλλες προεκτάσεις

Ευρύτερες ανακατατάξεις στον μιντιακό χάρτη, με επιχειρηματικές, πολιτικές και... ποδοσφαιρικές προεκτάσεις, φέρνει η εξαγορά του ΔΟΛ από τον Βαγγέλη Μαρινάκη.

Στο προσκήνιο βρίσκεται το Mega, εν όψει και της πίεσης που ασκεί η κυβέρνηση στο Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο για να προχωρήσει άμεσα ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ το «ντόμινο» των εξελίξεων αγγίζει πλέον ευθέως και τον Πήγασο, ο οποίος μετά την φημολογούμενη καταγγελία των δανείων του από τις τράπεζες οδεύει σε καθεστώς εκκαθάρισης εν λειτουργία, στα πρότυπα του ΔΟΛ.

Η εταιρεία Alter Ego του κ. Μαρινάκη, με την οποία είχε διεκδικήσει (και κερδίσει) τη μία από τις τέσσερις τηλε-άδειες στο διαγωνισμό που ακύρωσε το ΣτΕ, πλειοδότησε στο διαγωνισμό για τον ΔΟΛ με ποσό 22,89 εκατ. ευρώ. Δεύτερη ήταν η κυπριακή εταιρεία Vegata με προσφορά 21 εκατ. ευρώ και τις φήμες να θέλουν τον Δημήτρη Μελισσανίδη να συνδέεται με αυτήν, ενώ η προσφορά της Dimera του Ιβάν Σαββίδη δεν ξεπέρασε τα 12 εκατ. ευρώ, παρά τη φημολογία που ήθελε τον ομογενή επιχειρηματία να είναι αποφασισμένος για την εξαγορά του ΔΟΛ, προκειμένου να ελέγξει μέσω αυτού το Mega, ύστερα από την προ δεκαημέρου εξαγορά του 20% των μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού με πωλήτρια την οικογένεια Μπόμπολα.

Κλειδί πλέον για τις ισορροπίες και την επαναλειτουργία του Mega είναι η στάση της οικογένειας Βαρδινογιάννη, η οποία κατέχει ευθέως ή εμμέσως πάνω από το 1/3 του μετοχικού κεφαλαίου της «Τηλέτυπος ΑΕ». Ο κ. Μαρινάκης, με την εξαγορά του ΔΟΛ, κατέχει το 22% των μετοχών του τηλεοπτικού σταθμού, ο κ. Σαββίδης το 20%, ενώ ένα 13% που έχει απομείνει στην οικογένεια Μπόμπολα είναι ενέχυρο στα χέρια των τραπεζών και αν προχωρήσει η διαδικασία εκκαθάρισης στον Πήγασο θα καταλήξει στον πλειοδότη για τον εκδοτικό όμιλο.

Έτσι, με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο Mega να εκκρεμεί και με την οικογένεια Βαρδινογιάννη να έχει στραφεί στο Star, του οποίου έχει τον απόλυτο έλεγχο, πιθανή συμμαχία με την πλευρά Μαρινάκη θα οδηγήσει στον έλεγχο του τηλεοπτικού σταθμού από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού (και νέο ιδιοκτήτη του ΔΟΛ) και την προοπτική επαναλειτουργίας του.

Ο κ. Σαββίδης, ωστόσο, δεν εμφανίζεται διατεθειμένος να παραδώσει τα όπλα. Σε δηλώσεις του μάλιστα, αμφισβήτησε ακόμη και το αδιάβλητο του διαγωνισμού για τον ΔΟΛ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η συνέχεια θα δοθεί στις δικαστικές αίθουσες, ενώ ασκεί πίεση προς την πλευρά Βαρδινογιάννη για το Mega, ζητώντας να αναλάβει εξ ολοκλήρου την αποπληρωμή των χρεών του τηλεοπτικού σταθμού και την αποπληρωμή των εργαζομένων, προκειμένου να αποκτήσει ο ίδιος τον έλεγχό του.

Άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί και με τον Πήγασο (Έθνος, Ημερησία, συμμετοχή στο Mega κτλ.) από τη στιγμή που όλα δείχνουν ότι θα προχωρήσει η ειδική εκκαθάριση και ο πλειστηριασμός για το ιστορικό συγκρότημα. Αν δηλαδή ανεξαρτήτως των εξελίξεων στο Mega, ο κ. Σαββίδης θα επιχειρήσει να κάνει «μπάσιμο» στο χώρο των εφημερίδων ή ο κ. Μαρινάκης θα επιχειρήσει ένα mega-deal και θα καταστεί απόλυτος κυρίαρχος του μιντιακού σκηνικού ή θα υπάρξει νέος παίκτης που θα αποκτήσει τους τίτλους και τις συμμετοχές του ομίλου.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Μαρινάκης, μετά την απόκτηση του ΔΟΛ, θα κληθεί να πάρει αποφάσεις και για τα ΜΜΕ που ήδη έχει στην κατοχή του μέσω άλλων εταιρειών (Παραπολιτικά FM, εφημερίδα Παραπολιτικά, Ελευθερία του Τύπου, Επένδυση, Γαύρος κτλ.). Αν δηλαδή θα συνεχίσει τις δραστηριότητες αυτές ή αν θα καταργήσει ή θα συγχωνεύσει κάποιες από αυτές με τον ΔΟΛ ή και αντίστροφα, δεδομένου ότι βάσει της νομοθεσίας και της διαδικασίας αποκτά τον Οργανισμό «καθαρό» από υποχρεώσεις και εργαζομένους.

Τις εξελίξεις αυτές παρακολουθούν στενά κυβέρνηση και αντιπολίτευση, καθώς λέγεται ότι στην κυβέρνηση δεν είδαν με καλό μάτι την απόκτηση του ΔΟΛ από τον κ. Μαρινάκη. Και αυτό διότι ο εφοπλιστής έχει ανοίξει μέτωπο με την κυβέρνηση - ιδίως με την πλευρά Καμμένου - και ούτως ή άλλως συνδέεται από την εποχή του πατέρα του, Μιλτιάδη Μαρινάκη με την οικογένεια Μητσοτάκη. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι εκτός απροόπτου θα ακολουθήσει σκληρή αντιπολιτευτική γραμμή.

Αντιθέτως, η λύση Σαββίδη προβαλλόταν ακόμη και από κυβερνητικά στελέχη ως ιδανική, δεδομένης της ευθείας προτίμησης που εξέφρασε ο επιχειρηματίας στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του και την επίθεση που εξαπέλυσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ μετά την υπόθεση της περιβόητης τροπολογίας που θεωρήθηκε από την αντιπολίτευση ως φωτογραφική για τα πρόστιμα της ΣΕΚΑΠ.

Στην υπόθεση και τις εξελίξεις, τέλος, μπλέκεται και το ποδόσφαιρο. Στον κ. Μαρινάκη ανήκει ο Ολυμπιακός και στον κ. Σαββίδη ο ΠΑΟΚ, ενώ στο παιχνίδι αυτό εμπλέκεται και ο Γιάννης Αλαφούζος, ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού Σκάι. Ενδεικτικό της αντιπαράθεσης που υπάρχει είναι ότι η χθεσινή ήττα του ΠΑΟΚ στην Τούμπα από τον Παναθηναϊκό και η αποτυχία του να πάρει τη θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League οδήγησε στην επίθεση Σαββίδη κατά του Ολυμπιακού και τον κ. Μαρινάκη, τον οποίο κατηγόρησε ευθέως για συμπαιγνία με Αλαφούζο-Μελισσανίδη κατά του ΠΑΟΚ. Τη σκυτάλη πήρε ο κ. Αλαφούζος, ο οποίος απάντησε με εξίσου σκληρό τρόπο στον κ. Σαββίδη και η κόντρα συνεχίζεται...

Το μόνο βέβαιο είναι πως οι αλλαγές που συντελούνται στον μιντιακό χάρτη τον τελευταίο χρόνο πλέον παίρνουν την τελική μορφή τους και είναι τεκτονικές. Τα επόμενα επεισόδια, προσεχώς στις οθόνες μας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider