Σκληρό μπρα-ντε-φερ για την Εθνική Ασφαλιστική

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σκληρό μπρα-ντε-φερ για την Εθνική Ασφαλιστική

Σε μονομαχία για δύο έχει εξελιχθεί η κούρσα για την Εθνική Ασφαλιστική αφού η κινεζική Fosun και η ελληνοαμερικανική κοινοπραξία Calamos – Exin Partners υπέβαλαν βελτιωτικές προσφορές όπως και τους ζητήθηκε. Οι Goldman Sachs και Morgan Stanley που «τρέχουν» την διαδικασία εξετάζουν τα νέα δεδομένα με στόχο η Εθνική Τράπεζα να έχει επιλέξει τον προτιμητέο επενδυτή μέχρι τα τέλη Ιουνίου, αρκεί βέβαια να έχει λήξει ομαλά η ... περιπέτεια που ονομάζεται δεύτερη αξιολόγηση.

Όπως έχει σημειώσει και παλαιότερα το insider.gr το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης ήταν και είναι η πρώτη μεγάλη αίρεση υπό την οποία υποβλήθηκαν αρχικά οι προσφορές για την μεγαλύτερη ελληνική ασφαλιστική. Κρίσιμο, υπό την έννοια, αναδεικνύεται το Eurogroup της 15ης Ιουνίου και το αν θα υπάρξει κάποια απόφαση για το χρέος και το τυπικό κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Πηγές από την Τράπεζα αναφέρουν ότι σε όλες τις πλευρές επικρατεί αισιοδοξία και τονίζουν ότι τα πισωγυρίσματα των τελευταίων ημερών και η αβεβαιότητα που επικράτησε μετά από το Eurogroup της 22ας Μαΐου δεν κατάφεραν να κάμψουν το ενδιαφέρον των δύο διεκδικητών που υπέβαλαν κανονικά βελτιωμένες προσφορές.

Εξάλλου, και από τις δύο μεριές έχει ξεκινήσει και μια διπλωματική διαμάχη. Το deal από την μία αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης κατά το πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα, ενώ από την άλλη υπήρξε και παρέμβαση του Αμερικανού υπουργού Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος μέσω επιστολής του προς την ελληνική κυβέρνηση.


Σημείο-κλειδί το Bancassurance

Πέρα από το προσφερόμενο τίμημα, βασικό θέμα που θα καθορίσει την τελική απόφαση αφορά την σύμβαση πώλησης ασφαλιστικών προϊόντων από τα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας (bancassurance), που είναι και το βασικό κανάλι πώλησης της ασφαλιστικής. Ο διαγωνισμός προβλέπει 10ετή σύμβαση με την νέα διοίκηση με επιλογή επέκτασης κατά επιπλέον πέντε χρόνια (10+5). Καθοριστικό είναι το ποσό που θα προσφέρει κάθε ενδιαφερόμενος για την σύμβαση πώλησης αλλά και το αν θα ζητήσει συμφωνία για 10 ή για 15 χρόνια. Ένα σημαντικό ζήτημα είναι επίσης το τι θα γίνει με την ακίνητη περιουσία της Εθνικής Ασφαλιστικής και το πως θα επηρεάσει το τίμημα.

Θετικά τα αποτελέσματα

Ιδιαίτερα θετικά κρίνονται τα αποτελέσματα της Εθνικής Ασφαλιστικής για το πρώτο τρίμηνο του 2017, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση κερδών και παραγωγής. «Κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό αν αναλογιστεί κανείς την αρνητική οικονομική συγκυρία αλλά και το τι γράφεται το τελευταίο διάστημα για το μέλλον της ασφαλιστικής που κλονίζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών», σημειώνει στο insider.gr άτομο που βρίσκεται κοντά στην διαδικασία.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε η εταιρεία τα προ φόρων κέρδη της αυξήθηκαν κατά 54,5% το πρώτο τρίμηνο του 2017 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2016. Αύξηση 17% παρουσίασε η συνολική παραγωγή της Εθνικής Ασφαλιστικής το ίδιο διάστημα με το δίκτυο Bancassurance να αυξάνει τα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα κατά 112,6% σε 40,6 εκατ. ευρώ έναντι 19,1 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016.

Οι δύο «μνηστήρες»

Ο εισηγμένος στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ όμιλος Fosun δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς, όπως ο τουρισμός, το real estate, η ιδιωτική ασφάλιση και η φαρμακοβιομηχανία. Είναι γνωστός στην Ελλάδα από την επένδυσή του στον όμιλο Folli Follie αλλά και την συμμετοχή του στο σχήμα που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, μαζί με την Lamda Development. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Fosun έχει ήδη προχωρήσει σε επένδυση στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά μέσω της εξαγοράς της πορτογαλικής Caixa Seguros για 1 δισ. ευρώ το 2014.

Στo κοινοπρακτικό σχήμα που διεκδικεί την Εθνική Ασφαλιστική γύρω από την Calamos Group του ελληνοαμερικανού επενδυτή Τζον Κάλαμος με την συμμετοχή του Exin Group και της N. Κανελλόπουλος & Xρ. Αδαμαντιάδης Α.Ε. που ελέγχουν την ασφαλιστική AIG Hellas. Στο σχήμα συμμετέχει σύμφωνα με πληροφορίες και ο ελληνοαμερικανός επενδύτης και τραπεζίτης Αριστείδης Χαλικιάς, ο οποίος μεταξύ άλλων είναι μεγαλομέτοχος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, Intercontinental International (ICI) ΑΕΕΑΠ. H Calamos Asset Management είναι μια επενδυτική εταιρεία με έδρα το Σικάγο που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 20 δισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider