Μίχαλος: Από το 2008 κλείνουν 100 επιχειρήσεις κάθε εργάσιμη μέρα!

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μίχαλος: Από το 2008 κλείνουν 100 επιχειρήσεις κάθε εργάσιμη μέρα!

«Από το 2008 κλείνουν κατά μέσο όρο 100 επιχειρήσεις κάθε εργάσιμη ημέρα, και έχουν χαθεί κοντά στο 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας. Η δε συμπίεση των κατώτατων μισθών, όπως είχαμε από την αρχή προειδοποιήσει, ελάχιστα οφέλη απέδωσε στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, εφόσον το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας, αλλά και άλλοι παράγοντες, όπως το κόστος της ενέργειας, της γραφειοκρατίας και των περιορισμών στις αγορές, παρέμεναν σε υψηλά επίπεδα».

Αυτό επισήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) Κωνσταντίνος Μίχαλος, στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση με τίτλο: «Μία νέα πρόταση για την οικονομία: λιγότερα πλεονάσματα, φόροι και εισφορές για επενδύσεις, απασχόληση και βιώσιμο χρέος».

Στην ομιλία του ο κ. Μίχαλος περιέγραψε την κατάσταση στην οικονομία λόγω του «λανθασμένου μείγματος πολιτικής που εφαρμόστηκε στη χώρα μας τα χρόνια της κρίσης».

Όπως ανέφερε, το ύψος των φόρων και των εισφορών που καλούνται σήμερα να πληρώσουν στο κράτος εργοδότες και εργαζόμενοι, είναι τέτοιο που καθιστά την πλήρη μισθωτή εργασία ασύμφορη. Επιπλέον, σημείωσε πως τα επίπεδα της αδήλωτης εργασίας εκτοξεύονται, ενώ οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης ξεπερνούν πλέον το 50% των νέων προσλήψεων.

«Μια εταιρεία που λειτουργεί ή σχεδιάζει να επενδύσει στην Ελλάδα, γνωρίζει ότι για να προσλάβει εργαζόμενους - και κυρίως εξειδικευμένα στελέχη - θα πρέπει να επωμιστεί ένα δυσβάσταχτο κόστος, ενώ όλο και περισσότεροι Έλληνες με υψηλά προσόντα, εγκαταλείπουν τη χώρα» προσέθεσε.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια μια μεγάλη μερίδα της κοινής γνώμης είχε πειστεί ότι για την ύφεση φταίει η αδυναμία αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης από την πλευρά των ελληνικών κυβερνήσεων. Όμως, συνέχισε ο κ. Μίχαλος, όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις διαπραγματεύθηκαν τους όρους των προγραμμάτων, δυστυχώς, σε λανθασμένη κατεύθυνση: Ουσιαστικά συμφώνησαν και επεδίωξαν φιλόδοξους δημοσιονομικούς στόχους, με ένα μείγμα πολιτικής που ήταν γνωστό ότι δεν οδηγεί πουθενά, ενώ τώρα η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ.

«Ο στόχος αυτός είναι αδύνατον να επιτευχθεί με την εφαρμογή της ίδιας συνταγής. Είναι αδύνατον να επιτευχθούν τέτοια πλεονάσματα σε μια οικονομία που δεν αναπτύσσεται. Και είναι αδύνατον να υπάρξει ανάπτυξη με αυτό το ύψος της φορολογίας και των εισφορών. Ο φαύλος κύκλος πρέπει να σπάσει» διαμήνυσε ο κ. Μίχαλος. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η χώρα χρειάζεται ένα νέο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής, με λιγότερους φόρους και εισφορές σε βάρος της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης και με περισσότερες και τολμηρότερες μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στις αγορές.

«Ας καταλάβουν όλοι ότι κάθε μέρα που περνά, χωρίς δραστική αλλαγή δημοσιονομικής πολιτικής, η Ελλάδα λιγοστεύει σε επιχειρήσεις, σε εισοδήματα, σε ανθρώπους, σε δεξιότητες, σε επίπεδο ζωής» υπογράμμισε καταληκτικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.