Ο Ιβάν στη χώρα των media και οι αντιδράσεις

Γιώργος Ευγενίδης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Ιβάν στη χώρα των media και οι αντιδράσεις

Η ανακοίνωση της παραχώρησης ενός μετοχικού ποσοστού περίπου 20% του Mega από τον Πήγασο του Φώτη Μπόμπολα, με φερόμενο αγοραστή τον Ιβάν Σαββίδη, σηματοδοτεί την αντεπίθεση του ομογενούς επιχειρηματία, ο οποίος το έχει πάρει απόφαση εδώ και καιρό ότι θα κάνει… απόβαση στη χώρα των μιντιακών θαυμάτων.

Ο Ιβάν Σαββίδης προσπάθησε πέρυσι το φθινόπωρο να δημιουργήσει κανάλι, αφού επελέγη ως πρώτος επιλαχών μεταξύ των τεσσάρων υπερθεματιστών του ακυρωθέντος από το ΣτΕ διαγωνισμού για τις άδειες. Τότε, ο κ. Σαββίδης, επειδή δεν είχε έτοιμο κανάλι, έκανε τις πρώτες του επαφές με τον Alpha του Δημήτρη Κοντομηνά, όμως αυτές δεν ξεπέρασαν ποτέ το φιλολογικό επίπεδο. Η αλήθεια είναι, όμως, πως λόγω brandname, ο Ιβάν Σαββίδης εποφθαλμιούσε διαχρονικά το Mega.

Για να επιτύχει την είσοδό του στο μετοχικό σχήμα, θα έπρεπε να βρει δίαυλο επικοινωνίας με την πλευρά Βαρδινογιάννη, η οποία παραμένει σε αυτό. Κατά συγκλίνουσες πληροφορίες, αυτός ο δίαυλος έχει ανοίξει και η συνεννόηση είναι σε πολύ καλό επίπεδο, με επόμενο στόχο την άμεση επαναλειτουργία του καναλιού. Είναι, άλλωστε γνωστό τοις πάσι ότι ο κ. Σαββίδης διαθέτει ρευστό, το οποίο θα διοχετεύσει για τις ανάγκες του καναλιού. Αλλά, δεν έχει τελειώσει ακόμα: κατά συγκλίνουσες πληροφορίες, ο κ. Σαββίδης ενδιαφέρεται και για τον ΔΟΛ και, αν δεν το έχει πράξει ήδη, προτίθεται να καταθέσει την προσφορά του στον ειδικό εκκαθαριστή έως τις 31/5, μιας και, μεταξύ των στοιχείων του πλειστηριασμού, είναι ένα ποσοστό της τάξης του 15% από την Τηλέτυπος Α.Ε. που θα επιτρέψει στον κ. Σαββίδη να ασκεί management στον σταθμό, εφόσον εκπέμψει εκ νέου με πλήρες πρόγραμμα και ενόψει της νέας διαγωνιστικής διαδικασίας για αδειοδότηση που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Φυσικά, εφόσον ενδιαφέρεται για τον ΔΟΛ, ο κ. Σαββίδης εκτιμάται πως θα ενδιαφερθεί και για τη διατήρηση των ιστορικών τίτλων των Νέων και του Βήματος. Πλην όμως, φαίνεται πως αντίστοιχο deal δεν υπάρχει για τα μέσα του Πηγάσου, αν και ένα ποσό από τα πέντε εκατομμύρια που έλαβε ως αντάλλαγμα για τις μετοχές του ο κ. Μπόμπολας (25%) θα κατευθυνθεί για την εξόφληση οφειλών προς τους εργαζομένους του συγκροτήματός του, οι οποίοι πριν από μια εβδομάδα απέργησαν και ανέστειλαν την έκδοση των εφημερίδων του Πηγάσου (Έθνος, Ημερησία, Goal News κ.α.). Δυστυχώς, αυτό δημιουργεί ένα δύσκολο περιβάλλον για τα ΜΜΕ του κ. Μπόμπολα, αν και κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει κάτι, αν δεν υπάρξουν οριστικές αποφάσεις.

Αλλάζει το παιχνίδι

Είναι σαφές πως η δυναμική είσοδος του κ. Σαββίδη στα ελληνικά media και η σαφής προσπάθεια επέκτασης των δραστηριοτήτων του, θα έχει αντίκτυπο και στην πολιτική σκηνή. Επί παραδείγματι, σήμερα τα μέσα του ΔΟΛ ασκούν δριμεία κριτική στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, αλλά οι σχέσεις του κ. Σαββίδη με τη ΝΔ είναι κάτι περισσότερο από παγωμένη. Υπό αυτό το πρίσμα, άνθρωποι της μιντιακής αγοράς εκτιμούν, σε συζητήσεις με το Insider.gr, πως εφόσον ο κ. Σαββίδης μπει στον ΔΟΛ, δεν αποκλείεται να υπάρξει και προσαρμογή της γραμμής των μέσων του ομίλου.

Άλλωστε, προ ολίγων ημερών μόλις ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε από βήματος της Βουλής για «νταβατζήδες», φωτογραφίζοντας τον κ. Σαββίδη. «Αυτοί που έπρεπε να πάρουν το μήνυμα, το πήραν», έλεγε το ίδιο βράδυ, στον διάδρομο της Βουλής, ανώτατη γαλάζια κομματική πηγή. Βέβαια, εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι ο κ. Σαββίδης δεν πτοήθηκε και προχώρησε κανονικά το deal του με τον κ. Μπόμπολα και ετοιμάζεται και για νέες κινήσεις. Γίνεται, έτσι, ένας ισχυρός παίκτης στα media, εφόσον ευοδωθούν τα σχέδιά του, μιας και θα καταφέρει να αποκτήσει σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή ιστορικούς τίτλους, έστω και φορτωμένους με υπέρογκα χρέη και να αποκτήσει διαφορετική δυναμική ως προς την ισχύ της παρεμβατικότητάς του στα εν Ελλάδι πράγματα.

Πυρ ομαδόν εναντίον του Σαββίδη

Η συμφωνία για το Mega, πάντως, δεν άλλαξε κάτι και στις διαθέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η ΝΔ επετέθη με σφοδρότητα στην κυβέρνηση, αλλά και στους επιχειρηματίες κ.κ. Μπόμπολα και Σαββίδη. «Χέρι - χέρι κινείται παλιά και νέα διαπλοκή με τις ευλογίες της Κυβέρνησης Τσίπρα - Καμμένου και την ανοχή των ανακεφαλαιοποιημένων από το ελληνικό Δημόσιο, διοικήσεων των τραπεζών. Η συμφωνία Μπόμπολα – Σαββίδη, για την εξαγορά του 20% του MEGA, αποτελεί μια ακόμη συντονισμένη προσπάθεια των παραδοσιακών, αλλά και των νεότερων πυλώνων της διαπλοκής να ελέγξουν την ενημέρωση εις βάρος της Δημοκρατίας, του πλουραλισμού και των Ελλήνων πολιτών», σημειώνουν από την Πειραιώς, αφήνοντας μάλιστα και αιχμές για τον ρόλο των πιστωτριών τραπεζών, μιας και, όπως έλεγαν από τη ΝΔ, θα έπρεπε, όπως και οι λογαριασμοί της Τηλέτυπος, έτσι και οι μετοχές της να είναι δεσμευμένες. Υπό αυτό το πρίσμα, η γαλάζια εκτίμηση είναι πως κάποιος έδωσε το πράσινο φως, ώστε να επιτραπεί αυτή η μεταβίβαση, αν και, όπως προκύπτει από τραπεζικές πηγές, δεν είναι όλες οι πιστώτριες τράπεζες της Τηλέτυπος στην «ίδια σελίδα» αναφορικά με την υπόθεση.

«Όσα είπε στην απροκάλυπτη συνέντευξή του πριν λίγες μέρες ο κ. Σαββίδης, τα έκανε πράξη. Επωφελούμενος παράλληλων κυβερνητικών μεθοδεύσεων αγόρασε μετοχές του MEGA. Και όπως ο ίδιος έχει δηλώσει «έπεται και συνέχεια». Τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι πολλά. Σε όλα όμως έχει ήδη απαντήσει ο ίδιος ο επιχειρηματίας με τις δηλώσεις του. Ένα πρέπει να ξέρουν στην κυβέρνηση: οι απροσχημάτιστες, απροκάλυπτες και περιφρονητικές για τον λαό και τους θεσμούς κινήσεις έχουν κατάληξη το φιάσκο. Και όχι μόνο αυτό», ανέφερε σε δήλωσή του, στο ίδιο μήκος κύματος, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος. Τέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, με ανάρτησή του στο twitter, διερωτάτο: «Αλλαγή σκυτάλης στους αγαπημένους διαπλεκόμενους των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Ο Μπόμπολας όπως προβλέψαμε, παρέδωσε στο Σαββίδη. Θα πληρώσει & τα χρέη του;».

Η κυβερνητική απάντηση, πάντως, ήταν μέσω κύκλων και αποκλειστικά επικεντρωμένη στη ΝΔ. «Η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης έχουν πολύ άγχος και επιμένουν να καταλογίζουν στην κυβέρνηση ευθύνες για επιχειρηματικές συναλλαγές στο χώρο των ΜΜΕ. Σε λίγο θα μας πουν ότι υπάρχει και ανίερη συμμαχία της κυβέρνησης με τις τράπεζες και τις Ανεξάρτητες Αρχές για να ρίξουμε τον κ. Μητσοτάκη. Γελάει ο κόσμος», τόνιζαν από το Μαξίμου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider