Στην επόμενη φάση περνά το 50% των προτάσεων για το Equifund

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στην επόμενη φάση περνά το 50% των προτάσεων για το Equifund

Σχεδόν οι μισές από τις προτάσεις που κατατέθηκαν αναμένεται να περάσουν στην επόμενη φάση του Equifund η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο καλοκαίρι, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες για την πορεία της διαδικασίας που ανέφερε ο κ. Θανάσης Μισδανίτης, εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Εquifund και ειδικός σύμβουλος του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο εκδήλωσης του ΣΕΚΕΕ «Κεφάλαια για την Καινοτομία» που πραγματοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών την Τετάρτη.

Την εποχή που οι τράπεζες έχουν κλείσει την «στρόφιγγα» της χρηματοδότησης για τις μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις, για την επιχειρηματική πλειοψηφία της χώρας μας δηλαδή, ένα άλλο παράθυρο ανοίγει μέσω του Equifund, την επενδυτική πλατφόρμα για την χρηματοδότηση καινοτόμων ελληνικών επιχειρήσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί μέσω ενδιάμεσων ταμείων συμμετοχών, μετά από διαγωνιστική διαδικασία.

Στην ουσία πρόκειται για ένα καινοτόμο προϊόν για την επιχειρηματικότητα, που συνδυάζει χρηματοδότηση και εμπειρία από σημαντικούς θεσμικούς φορείς και την απαραίτητη ευελιξία για την δημιουργία επιτυχημένων επενδύσεων. Αξίζει να σημειωθεί πως η προσπάθεια πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρας μας ενώ για πρώτη φορά προικίζεται και με τόσο υψηλό ποσό δημόσιων πόρων (200 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ), στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020).

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι παρόμοιο μοντέλο είχε ακολουθηθεί και με τα funds που χρηματοδοτήθηκαν από το αρκετά επιτυχημένο πρόγραμμα JEREMIE. Στην περίπτωση βέβαια του JEREMIE αφορούσε στη χρηματοδότηση αποκλειστικά επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ψηφιακών τεχνολογιών, περιορισμός που δεν ισχύει στην περίπτωση του Equifund, το οποίο απευθύνεται σε όλους τους κλάδους.

Η επενδυτική πλατφόρμα του Equifund ξεκινά τη λειτουργία της με κεφάλαια 200 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και 60 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (European Investment Fund/EIF). Παράλληλα υπάρχει δέσμευση από διεθνή πιστωτικά ιδρύματα όπως είναι η EIB, η EBRD, η Black Sea Bank αλλά και η Παγκόσμια Τράπεζα. Πρακτικά, εκτιμάται ότι η ιδιωτική συμμετοχή θα είναι της τάξεως τουλάχιστον του 50%.

Δεδομένου ότι τα 260 εκατ. ευρώ των δημόσιων πόρων είναι ένα από τα υψηλότερα ποσά που θα διατεθούν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο, το συνολικό ποσό του Equifund δημιουργεί μεγάλες προσδοκίες και υποχρεώσεις για τους υπευθύνους, αλλά και για όλο το οικοσύστημα στην Ελλάδα.

Σύμφωνα μάλιστα με τις νέες πληροφορίες που προσέφερε ο κ. Θανάσης Μισδανίτης, τα αρχικά ιδιωτικά κεφάλαια είναι σε αρκετά υψηλό επίπεδο και είναι πολύ πιθανό τα τελικά κεφάλαια απ΄όλες τις πηγές να φτάσουν και να ξεπεράσουν τα 800 εκατ. ευρώ. Στόχος όπως διευκρίνισε είναι να επιτευχθεί μόχλευση 1:4 γι' αυτό κι εκτός από την ιδιωτική συμμετοχή γίνονται επαφές να συγκεντρωθούν ποσά και από άλλους ευρωπαϊκούς θεσμικούς επενδυτές.

Αμφισβητώντας τον συνολικό αριθμό των 45 επενδυτικών σχημάτων που έχουν ακουστεί πως κατέθεσαν αίτηση προκειμένου να δημιουργήσουν το fund που θα χρηματοδοτηθεί από το νεοσυσταθέν Equifund, στα οποία φέρεται να περιλαμβάνονται τόσο χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όσο και ομάδες ιδιώτες επενδυτών, ο κ. Μισδανίτης διευκρίνισε πως ούτε ο ίδιος δεν γνωρίζει τις προτάσεις καθώς και το ποιες από αυτές πέρασαν την επόμενη φάση «για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο της διαδικασίας. Η όλη διαδικασία αξιολόγησης γίνεται από το EIF βάσει συγκεκριμένης μεθοδολογίας και κριτηρίων, χωρίς καμία εμπλοκή της Ελλάδας»..

Ένα νούμερο που μπορεί επί του παρόντος να ειπωθεί,με την ολοκλήρωση δηλαδή της πρώτης φάσης, είναι το 50% των αρχικών προτάσεων οι οποίες κατάφεραν να περάσουν στην επόμενη φάση. «Μέχρι στιγμής έχουν ειδοποιηθεί μέσω email όσοι εκ των αιτούντων πέρασαν στην επόμενη φάση ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα έχουν ειδοποιηθεί και όσοι έχουν απορριφθεί. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 20 προτάσεις είναι ακόμα στο τραπέζι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μισδανίτης.

Όσον αφορά στα «παράθυρα» του EquiFund για επενδύσεις αρχικού σταδίου, υπάρχει ίση κατανομή προτάσεων για Scaleups και επενδύσεις καινοτομίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι βασικοί τομείς της πλατφόρμας, τα λεγόμενα «παράθυρα» είναι τρεις:

  • Το «παράθυρο» καινοτομίας όπου περιλαμβάνονται το ταμείο μεταφοράς τεχνολογίας (Technology Transfer Fund - TT Fund) και το ταμείο επιτάχυνσης (Accelerator Fund). Στον τομέα της καινοτομίας αναμένεται κατ' αρχήν η δημιουργία από 1 έως 3 ταμείων.
  • Το «παράθυρο» για επενδύσεις σε επιχειρήσεις σε αρχικά στάδια (early stage venture capital funds) όπου αναμένεται η δημιουργία 2-4 ταμείων και
  • Το «παράθυρο» για επενδύσεις σε επιχειρήσεις σε στάδιο ανάπτυξης (growth stage private equity funds) όπου αναμένεται η δημιουργία επίσης 2-4 ταμείων.

Στην παρούσα φάση η ομάδα αξιολόγησης έδωσε μεγαλύτερη έμφαση σε όλες τις άλλες πλευρές VC και το υπόβαθρο των Partners, οι οποίοι θα πρέπει να βάλλουν και το 2% της συνολικής ιδιωτικής επένδυσης κι όχι στα διαθέσιμα κεφάλαια. οι οποίοι σημειωτέον θα πρέπει να βάλουν το 2% της συνολικής ιδιωτικής επένδυσης.

Τέλος ο κ. Μισδανίτης διευκρίνισε ότι οι ανακοινώσεις της τελικής λίστας των επενδυτικών κεφαλαίων που θα επιλεγούν θα γίνει μέσα στο καλοκαίρι όπου και θα ολοκληρωθεί η δεύτερη αλλά και η τελική φάση της αξιολόγησης με το «due diligence», με τα VCs να είναι έτοιμα για λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider