«Παίζει μπάλα» στη Θεσσαλονίκη ο Σαββίδης

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Παίζει μπάλα» στη Θεσσαλονίκη ο Σαββίδης

Είναι από τους πλέον αγαπημένους επιχειρηματίες της Βόρειας Ελλάδας. Είναι ιδιοκτήτης ποδοσφαιρικής ομάδας, ακινήτων, εταιρειών και πλέον πλειοδότης για το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας.

Ο ομογενής επιχειρηματίας, Ιβάν Σαββίδης και μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, με αρχηγείο στη Θεσσαλονίκη και δραστηριοποιούμενος κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα έχει καταφέρει μέσα σε μερικά χρόνια να προχωρήσει σε μπαράζ εξαγορών και να αναδειχτεί σε έναν από τους ισχυρούς παράγοντες της ελληνικής οικονομίας.

O Iβαν Σαββίδης ηγείται σήμερα του ρωσικού Ομίλου «Agrocom», ο οποίος περιλαμβάνεται στη λίστα με τις 200 μεγαλύτερες ρωσικές εταιρείες σύμφωνα με τo περιοδικό Forbes.

Βασικοί τομείς δραστηριότητας του Ομίλου, είναι η καπνοβιομηχανία (Donskoy Tabak), η επεξεργασία και τυποποίηση τροφίμων (Atlantis-Pak), η αγροτική οικονομία, η συσκευασία, του λιανικού εμπορίου. Ο όμιλος συγκεντρώνει πάνω από 40 εταιρείες, όπου εργάζονται περισσότερα από 15 χιλιάδες άτομα. Η έδρα της μητρικής εταιρείας βρίσκεται στο Ροστόφ στον Ντον (Ρωσία).

Τη Δευτέρα, η εταιρεία του Ιβάν Σαββίδη, Belterra αναδείχτηκε πλειοδότης (σε κοινοπραξία με άλλες εταιρίες) για τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωση του ο Σαββίδης ανέφερε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που η κοινοπραξία του γερμανικού επενδυτικού ομίλου Deutsche Invest Equity Partners GmbH, της Terminal Link SAS του ομίλου CMA-CGM και Belterra Investments LTD είναι εκείνη που πλειοδότησε στον διεθνή διαγωνισμό για τον ΟΛΘ.

Αποδεχτήκαμε με τιμή την πρόσκληση του fund DIEP, ενός πανίσχυρου επενδυτικού ομίλου, να συμμετάσχουμε στην κοινοπραξία διεκδίκησης του ΟΛΘ ΟΛΘ 0,00%, να συνδιαμορφώσουμε ένα φιλόδοξο πλάνο ανάπτυξης και να διασφαλίσουμε πως η Θεσσαλονίκη και η τοπική κοινωνία θα ωφεληθούν δραστικά από αυτή την μεγάλη επένδυση.

Αν και συμμετέχουμε με μειοψηφικό ποσοστό, αισθανόμαστε υπεύθυνοι για την υλοποίηση ενός εκ των μεγαλύτερων επενδυτικών προγραμμάτων στην Θεσσαλονίκη και τη χώρα.
Φιλοδοξούμε, μαζί με τους συνεργάτες μας DIEP και Terminal Link της CMA CGM, να καταστήσουμε τον Ο.Λ.Θ. σημείο αναφοράς στην Ελλάδα, τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και τον κόσμο, με τις πιο σύγχρονες μεθόδους και ισχυρές συνεργασίες».

Η είδηση σκόρπισε χαμόγελα στους Θεσσαλονικείς οι οποίοι θεωρούν τον Ιβάν Σαββίδη δικό τους άνθρωπο καθώς πολλές είναι οι φορές που τον έχουν παροτρύνει να χτυπήσει περιουσιακά στοιχεία που βγαίνουν στο σφυρί και θεωρούνται στρατηγικής ή συναισθηματικής αξίας για τους κατοίκους της Βόρειας Ελλάδας.

Το ίδιο είχε γίνει και με την περίπτωση της Σουρωτή, όπου ο Ιβάν Σαββίδης «επιστρατεύτηκε» από τους Θεσσαλονικείς προκειμένου η επιχείρηση να μην καταλήξει στη πολυεθνική Coca Cola ΗSBC, η οποία είχε γίνει αποδέκτης σφοδρών αντιδράσεων μετά το λουκέτο που έβαλε στο εργοστάσιο της συμπρωτεύουσας.

Το όνομα του Σαββίδη έχει ακουστεί και για την εξαγορά του Πήγασου, ενώ κάποιοι υποστηρίζουν ότι η συμφωνία είναι πολύ κοντά να κλείσει προκειμένου το εκδοτικό συγκρότημα να περάσει στα χέρια του επιχειρηματία.

Ο ίδιος, ο Ιβάν Σαββίδης ανακοίνωσε πρόσφατα νέες επενδύσεις ύψους 250 εκατ. ευρώ, μέσα στα επόμενα χρόνια.

Στο επενδυτικό του πλάνο μπαίνουν οι κλάδοι του τουρισμού, της ενέργειας, των μεταφορών, της αγροδιατροφής αλλά και τα περιβαλλοντικά project.

Οι πρώτες εξαγορές ξεκίνησαν το 2013

Οι πρώτες εξαγορές του Σαββίδη ξεκίνησαν το 2013 όταν ο όμιλος «Agrocom Group» του οποίου ηγείται, πήρε την απόφαση να εξαγοράσει από κρατικές εταιρείες (ΣΕΚΕ, ATEbank) το 84,5% του μετοχικού κεφαλαίου του χρεοκοπημένου εργοστασίου της ΣΕΚΑΠ, κατόπιν αιτήματος μελών της τότε κυβέρνησης ώστε να σωθεί το καπνεργοστάσιο που βρισκόταν σε δύσκολη θέση λόγω κακής διαχείρισης.

H Agrokom επένδυσε για τη σωτηρία και ανάπτυξη της επιχείρησης πάνω από 27 εκατ. ευρώ και η άλλοτε χρεοκοπημένη καπνοβιομηχανία της χώρας κατάφερε να στηθεί εκ νέου στα πόδια της.

Το 2015 η ΣΕΚΑΠ εμφάνισε τζίρο 22,4 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 5,5% σε σχέση με το 2014, κέρδη 1,1 εκατ. ευρώ μετά από πέντε ζημιογόνες χρήσεις και κέρδη ebitda 4,1 εκατ. ευρώ.

Σήμερα προτεραιότητα της ΣΕΚΑΠ είναι οι εξαγωγές σε Ευρωπαϊκή Ενωση αλλά και σε τρίτες χώρες.

Ηδη, το 59,5% του τζίρου της ΣΕΚΑΠ προέρχεται από εξαγωγές καθώς από το εργοστάσιο της Ξάνθης παράγονται σήματα που δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για να πωληθούν στο εξωτερικό, ενώ πρόσφατα η εταιρεία εισήλθε σε νέες αγορές όπως Πορτογαλία, Τουρκμενιστάν, Λιβύη, Κορέα και Ουκρανία.

Επόμενο στρατηγικό επιχειρηματικό βήμα για τον Ιβάν Σαββίδη ήταν η απόκτηση του ιστορικού ξενοδοχείου της Θεσσαλονίκης, Μacedonia Palace, για 40 χρόνια.
Η εταιρεία White & Black του Ιβάν Σαββίδη, επικράτησε και στον διαγωνισμό του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για την μακροχρόνια μίσθωση του πολυτελούς ξενοδοχείου, σε κοινοπραξία με τον όμιλο ξενοδοχειακών επιχειρήσεων Aldemar του επιχειρηματία Νίκου Αγγελόπουλου.

Έτσι η κοινοπραξία LLC Atlantis Pak, αναδείχθηκε νικήτρια-πλειοδότης στο διαγωνισμό, καθώς προσέφερε το υψηλότερο ετήσιο μίσθωμα, ύψους 1.780.000 ευρώ (148.330 ευρώ το μήνα).

Η άλλη προσφορά που κατατέθηκε για το ξενοδοχείο ιδιοκτησίας του ΙΚΑ, προερχόταν από τον όμιλο του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Στέγγου, στον οποίο ανήκει το ξενοδοχειακό συγκρότημα «Πόρτο Καρράς» στη Χαλκιδική.

Την ίδια χρονιά ο Ιβάν Σαββίδης κέρδισε στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ για την απόκτηση του Ξενία στο Παλιούρι της Χαλκιδικής.

Το τίμημα που κατέβαλλε ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ μέσω της εταιρείας JSC Donskoy Tabak ανήλθε στα 14 εκατ. ευρώ για μία έκταση συνολικά 322 στρεμμάτων, στην οποία του παραχωρήθηκε για τα επόμενα 99 χρόνια.

Το τελευταίο απόκτημα του κ. Σαββίδη είναι το γνωστό σε όλους τους Θεσσαλονικείς, «Κόκκινο Σπίτι».

Οι πληροφορίες θέλουν τον επιχειρηματία να έχει πληρώσει περισσότερα από 4 εκατομμύρια ευρώ για να το χρησιμοποιεί ως κέντρο των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων στην Ελλάδα ή σαν κατοικία του όταν βρίσκεται στην πόλη.

Το «κόκκινο κτίριο» απέναντι από το ναό της Αγίας Σοφίας στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας 31 και Ερμού 52 δεν είναι ένα απλό σπίτι… αλλά όπως λένε οι ντόπιοι ένα στοιχειωμένο σπίτι, με μεγάλη ιστορία.

Αυτοκτονίες, άνθρωποι που τρελαίνονται, βρικόλακες και μυστήρια γεγονότα έχουν συνδεθεί με το συγκεκριμένο σπίτι, φήμες όμως που ουδόλως φαίνεται να επηρέασαν τον κ. Σαββίδη

Η αγορά του «Κόκκινου Σπιτιού» στην πλατεία Αγίας Σοφίας ήρθε μόλις πέντε μήνες μετά την απόκτηση της περίφημης «βίλας Ζαρντινίδη», του εμβληματικού αρχοντικού της Θεσσαλονίκης (βρίσκεται στο Ντεπό, δίπλα στο κτίριο της παλιάς νομαρχίας και νυν Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας).

Το τίμημα που κατέβαλλε ο Ιβάν Σαββίδης στους κληρονόμους της οικογένειας Ζαρντινίδη για την αγορά του ακινήτου ανήλθε στα 2,5 εκατ. ευρώ.

«Παίζει μπάλα» στη Θεσσαλονίκη ο Σαββίδης
«Παίζει μπάλα» στη Θεσσαλονίκη ο Σαββίδης
«Παίζει μπάλα» στη Θεσσαλονίκη ο Σαββίδης

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider