Οι λεπτομέρειες που θα κρίνουν το μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι λεπτομέρειες που θα κρίνουν το μέλλον της Εθνικής Ασφαλιστικής

Οι μνηστήρες έχουν λάβει θέσεις μάχης για την Εθνική Ασφαλιστική και τώρα το «μπαλάκι» βρίσκεται στην διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και τους συμβούλους της, οι οποίοι θα πρέπει να εξετάσουν τις τέσσερις πρόσφορες που υποβλήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Τα χρονικά περιθώρια είναι στενά γιατί η διαδικασία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο και οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι από τους τέσσερις υποψηφίους, οι δύο είναι αυτοί που έχουν πάρει προβάδισμα, ο κινέζικος όμιλος Fosun και το σχήμα Calamos Group-Exin Group. Όμως, ο δρόμος μέχρι την επιλογή της καταλληλότερης προσφοράς και του νέου επενδυτή είναι μακρύς, δύσβατος και γεμάτος μεγάλα «Αν και εφόσον».

Η πρώτη μεγάλη αίρεση υπό την οποία υποβλήθηκαν οι προσφορές και για την οποία ουσιαστικά η διοίκηση της τράπεζας δεν μπορεί να κάνει τίποτα, αφορά το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Αυτό το εμπόδιο φαίνεται ότι ξεπερνιέται μετά από την συμφωνία στο τελευταίο Eurogroup για την επιστροφή των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα. Από κει και πέρα το τελικό αποτέλεσμα θα το κρίνουν οι λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με μια σειρά θεμάτων που θα πρέπει να εξεταστούν αναλυτικά:

Γιατί και πόσο πωλείται η Εθνική Ασφαλιστική

Η Εθνική Ασφαλιστική είναι κατά 100% θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας και μια κερδοφόρα επιχείρηση που συμβάλει θετικάτα αποτελέσματα του ομίλου. Η πώληση γίνεται λόγω του σχεδίου αναδιάρθρωσης που συμφωνήθηκε με τις ευρωπαϊκές Αρχές (DG Comp) κατά την διάρκεια της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας. Έχει προηγηθεί βάσει του ίδιου σχεδίου μια σειρά άλλων πωλήσεων μη-βασικών τραπεζικών εργασιών του ομίλου της Εθνικής (π.χ. Αστέρας Βουλιαγμένης) και θυγατρικών του εξωτερικού ( π.χ. Finansbank στην Τουρκία, UBB στη Βουλγαρία).

Ο νέος επενδυτής μπορεί να πάρει έως και το 100% της Εθνικής Ασφαλιστικής εκτός και αν ζητήσει από την τράπεζα να κρατήσει ποσοστό έως και 25%. Σύμφωνα με πληροφορίες η αποτίμηση της Εθνικής Ασφαλιστικής ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ, και πηγές κοντά στην διαδικασία αναφέρουν πως τουλάχιστον οι τρεις από τις τέσσερις προσφορές που κατατέθηκαν είναι πάνω από αυτή την αποτίμηση.

Πέρα από το προσφερόμενο τίμημα, βασικό θέμα που θα καθορίσει την τελική απόφαση αφορά την σύμβαση πώλησης ασφαλιστικών προϊόντων από τα υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας (bancassurance), που είναι και το βασικό κανάλι πώλησης της ασφαλιστικής. Ο διαγωνισμός προβλέπει 10ετή σύμβαση με την νέα διοίκηση με επιλογή επέκτασης κατά επιπλέον πέντε χρόνια (10+5). Καθοριστικό είναι το πόσο που θα προσφέρει κάθε ενδιαφερόμενος για την σύμβαση πώλησης αλλά και το αν θα ζητήσει συμφωνία για 10 ή για 15 χρόνια. Ένα σημαντικό ζήτημα είναι επίσης το τι θα γίνει με την ακίνητη περιουσία της Εθνικής Ασφαλιστικής και το πως θα επηρεάσει το τίμημα.

Ποιοι είναι οι μνηστήρες

Βασικός διεκδικητής αναδεικνύεται ο κινεζικός όμιλος Fosun International, o οποίος φέρεται να έχει προσφέρει και το υψηλότερο τίμημα για την Εθνική Ασφαλιστική. Ο εισηγμένος στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ όμιλος δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς, όπως ο τουρισμός, το real estate, η ιδιωτική ασφάλιση και η φαρμακοβιομηχανία. Είναι γνωστός στην Ελλάδα από την επένδυσή του στον όμιλο Folli Follie αλλά και την συμμετοχή του στο σχήμα που έχει αναλάβει την ανάπτυξη του χώρου του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού, μαζί με την Lamda Development. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Fosun έχει ήδη προχωρήσει σε επένδυση στην ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά μέσω της εξαγοράς της πορτογαλικής Caixa Seguros για 1 δισ. ευρώ το 2014.

Η δεύτερη προσφορά προέρχεται από ένα κοινοπραχτικό σχήμα, γύρω από την Calamos Group του ελληνοαμερικανού επενδυτή Τζον Κάλαμος με την συμμετοχή του Exin Group και της N. Κανελλόπουλος & Xρ. Αδαμαντιάδης Α.Ε. που ελέγχουν την ασφαλιστική AIG Hellas. Στο σχήμα συμμετέχει σύμφωνα με πληροφορίες και ο ελληνοαμερικανός επενδύτης και τραπεζίτης Αριστείδης Χαλικιάς, ο οποίος μεταξύ άλλων είναι μεγαλομέτοχος της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, Intercontinental International (ICI) ΑΕΕΑΠ. H Calamos Asset Management είναι μια επενδυτική εταιρεία που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 20 δισ. δολαρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι την προτίμησή τους για το συγκεκριμένο σχήμα έχουν εκφράσει ανοιχτά πολιτικοί παράγοντες από την κυβέρνηση. Ωστόσο, πηγές κοντά στη διαδικασία τονίζουν πως η οικονομική διαφορά της πρότασης του συγκεκριμένου σχήματος από αυτή της Fosun είναι σημαντική.

Την τετράδα των μνηστήρων συμπληρώνουν δύο κινεζικές επενδυτικές εταιρείες με έδρα τη Σαγκάη, η Gongbao Investments και η Wintime, με την δεύτερη από τις δύο να έχει υποβάλει σύμφωνα με πληροφορίες την χαμηλότερη προσφορά.

Πότε αναμένουμε εξελίξεις

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του έτους. Ωστόσο λόγω των καθυστερήσεων και των δύο αναβολών που δόθηκαν στην υποβολή προσφορών, ενδεχομένως η διαδικασία να τραβήξει χρονικά. Πάντως οι πρώτες αποφάσεις για τον προτιμητέο επενδυτή αναμένονται μετά το Πάσχα.

Τι δηλώνει η Εθνική Τράπεζα

«Η Εθνική Τράπεζα ενημερώνει, ότι η διαδικασία αποτίμησης των προσφορών που υποβλήθηκαν για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι ακόμη σε εξέλιξη. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τα αρμόδια θεσμικά όργανα της τράπεζας. Κατά συνέπεια, δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονται πρόωρα σε εκτιμήσεις υπέρ ή κατά συγκεκριμένου ενδιαφερόμενου διαψεύδονται ως αναληθή», αναφέρει ανακοίνωση της Εθνικής Τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider