Τα deals που αλλάξαν τον ελληνικό επιχειρηματικό χάρτη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα deals που αλλάξαν τον ελληνικό επιχειρηματικό χάρτη

Νέα δεδομένα και ντόμινο αλλαγών στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας έφεραν τα μεγάλα deals που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2015.

Πρωταγωνιστές της χρονιάς που πέρασε αναδείχτηκαν το λιανεμπόριο, το real estate αλλά και οι τράπεζες καταλαμβάνοντας το μεγαλύτερο μέρος της πίτας των συμφωνιών που κλείστηκαν, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες.

Μάλιστα, «στα σκαριά» βρίσκονται μια σειρά από άλλες συμφωνίες, οι οποίες -εφόσον ολοκληρωθούν- θα φέρουν «τα πάνω-κάτω» στον επιχειρηματικό χάρτη.

Έτσι, παρά τα capital controls και την πολιτική αβεβαιότητα, που έβαλαν «φρένο» σε κυοφορούμενα deals, παράγοντες της αγοράς, επισημαίνουν στο insider.gr ότι οι συζητήσεις σε διάφορους τομείς και κλάδους της αγοράς, έχουν αναζωπυρωθεί και αναμένεται να ολοκληρωθούν σύντομα.

Τα deals που πραγματοποιήθηκαν το 2015

Pharmathen - BC Partners

Aπό τα μεγαλύτερα deals που ανακοινώθηκαν μέσα στη χρονιά που πέρασε ήταν η συμφωνία για την πώληση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας Pharmathen, της οικογένειας Κάτσου, στο βρετανικό επενδυτικό fund BC Partners.

Αν και τo deal δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, λόγω της οικονομικής αναταραχής που επικράτησε το καλοκαίρι στην ελληνική αγορά, εντούτοις αυτό, δεν κινδυνεύει. Το ύψος της συμφωνίας αναμένεται να ξεπεράσει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ με την είσοδο ενός τόσο ισχυρού νέου επενδυτή, ο όμιλος της Pharmathen θα καταφέρει να ενισχύσει περαιτέρω την εξωστρέφειά του και φυσικά να έχει καλύτερη αντιμετώπιση στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Η Pharmathen ιδρύθηκε το 1969 στην Αθήνα και επικεντρώνεται στην ανάπτυξη και εμπορία φαρμακευτικών προϊόντων, κατέχοντας ισχυρή θέση στον τομέα των γενόσημων. Διαθέτει τρία ερευνητικά εργαστήρια και δύο παραγωγικές μονάδες, στην Παλλήνη και στις Σάπες Ροδόπης.

Βερόπουλος - Metro

H συμφωνία Βερόπουλου - Metro αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα deals στον κλάδο του λιανεμπορίου. Η συμφωνία αφορά την πώληση της δραστηριότητας της Bερόπουλος στην Ελλάδα, στη Metro της οικογένειας Παντελιάδη.

Η σχετική συμφωνία μεταξύ των δύο αλυσίδων σουπερμάρκετ έχει υπογραφεί και η μόνη εκκρεμότητα που απομένει είναι η σχετική έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, στην οποία έχει κατατεθεί ο φάκελος, από τα τέλη Νοεμβρίου.

Έτσι μετά και το πράσινο φως της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Metro θα αποκτήσει τις κεντρικές αποθήκες και το δίκτυο 180 καταστημάτων Βερόπουλος, που βρίσκονται σε 54 πόλεις της χώρας. Η οικογένεια Βερόπουλου θα κρατήσει τη δραστηριότητά της στα Σκόπια και τη Σερβία, όπου έχει σημαντική παρουσία με 16 καταστήματα.

Αudiovisual-Odeon: Το μεγάλο deal στη... μεγάλη οθόνη

Ήταν ένα από τα αναπάντεχα deals της χρονιάς που πέρασε. Η στρατηγική συνεργασία της Ster Cinemas (θυγατρικής της εισηγμένης Audiovisual) με τις Odeon και Creta Cinemas, μέσα από τη δημιουργία κοινής ανώνυμης εταιρείας στην οποία η πρώτη θα κατέχει το 50%, πέρασε για πολλούς στα «ψιλά».

Όμως μέσα από την ολοκλήρωση του deal προκύπτει ο μεγαλύτερος «παίκτης» στην αγορά των κινηματογραφικών αιθουσών, καθώς θα ελέγχει 90 αίθουσες σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης, μεγάλες είναι οι συνέργιες αλλά και οι οικονομίες κλίματος που επιτυγχάνονται για τις τρεις εταιρείες που συμμετέχουν στη συμφωνία.

Στόχος είναι η κατάκτηση μεγαλύτερου μεριδίου αγοράς, έναντι των Village, τα οποία και είναι leader της αγοράς.

H εμπορική συνεργασία των ελληνικών βιομηχανιών αναψυκτικών

Προχώρησαν σε εμπορική συνεργασία αλλά το ενδεχόμενο ενός πιο «στενού» deal είναι ανοιχτό για το άμεσο μέλλον.

Ο λόγος για την ΕΖΑ Πρότυπος Ελληνική Ζυθοποιία και τη βιομηχανία αναψυκτικών και χυμών Λουξ Μαρλαφέκας οι οποίες προχώρησαν σε εμπορική συνεργασία του, στα πλαίσια της ανάπτυξης των ελληνικών προϊόντων τους και την ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας μέσα από διανεμητικές και εμπορικές συνέργειες σε επιλεγμένες περιοχές της ελληνικής επικράτειας.

Real Estate

Στα 100 εκατ ευρώ ανήλθε η αξία των deals στην αγορά του real estate που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα τη χρονιά που πέρασε.

Πρωταγωνιστής αναδείχτηκε η Grivalia Properties η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο και των δύο μεγάλων συμφωνιών που πραγματοποιήθηκαν μέσα στο 2015.

Ειδικότερα στις αρχές του έτους η Grivalia, προχώρησε σε συμφωνία με την Σκλαβενίτης, αγοράζοντας καταστήματα της θυγατρικής της αλυσίδα, Makro.

Η Grivalia απέκτησε, έναντι τιμήματος 60 εκατ. ευρώ εννέα καταστήματα της αλυσίδας Makro, συνολικής επιφάνειας 100.000 τ.μ., ενώ θα θα προχωρήσει στην εκμίσθωσή τους στη Makro, έναντι αρχικού ετήσιου μισθώματος ύψους 5,7 εκατ. ευρώ. Το παραπάνω χαρτοφυλάκιο ακινήτων αποτελείται από δύο ακίνητα στην Αθήνα, δύο στη Θεσσαλονίκη και από ένα στο Ηράκλειο Κρήτης, την Πάτρα, τη Λάρισα, τον Βόλο και την Ξάνθη.

Επιπλέον, η Grivalia απέκτησε, εντός του 2015 και δύο ακίνητα της Praktiker, το ένα στη Κρήτη και το άλλο στη Μάνδρα Αττικής, μέσω συμφωνιών πώλησης και επαναμίσθωσης (sale & leaseback) συνολικής αξίας 16 εκατ. ευρώ .

Ένα ακόμη deal που έκλεισε το 2015 ήταν η αγορά του κτηρίου που στέγαζε παλαιότερα την πρεσβεία του Καναδά επί της Ιωάννου Γενναδίου στο Κολωνάκι από την ΜΚ Mykonos Hotel Company SA που ανήκει στον τουρκικό όμιλο Dogus. Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα έφτασε τα 4 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά το ξενοδοχειακό κλάδο, εκείνο που κυριάρχησε ήταν η αγορά του Πεντελικόν στη Κηφισιά από έλληνα ομογενή μετά από πλειστηριασμό έναντι τιμήματος 15 εκατ. ευρώ καθώς και η πώληση δύο ξενοδοχείων σε Κέρκυρα και Γλυφάδα, συνολικής αξίας 9,6 εκατ. ευρώ, από την Τράπεζα Κύπρου.

Ασφαλιστικές

Στον ασφαλιστικό κλάδο κυριάρχησε η συμφωνίας αγοράς του 80% της Eurolife από την Fairfax Financial Holdings έναντι τιμήματος 316 εκατ. ευρώ. Με αυτό τον τρόπο η καναδική επενδυτική εταιρεία και ο επικεφαλής της Prem Watsa απέκτησαν τον έλεγχο άλλης μιας θυγατρικής του Eurobank (μετά την Grivalia Properties). Η Eurolife κατέχει την τρίτη θέση στον ασφαλιστικό κλάδο στην Ελλάδα με συνολικό μερίδιο αγοράς περίπου 10% και ακαθάριστα εγγεγραμμένα ασφάλιστρα ύψους 242 εκατ. στις 30 Σεπτεμβρίου 2015.

Αν και δεν έχουν γίνει ακόμη επίσημες ανακοινώσεις, σε φάση ολοκλήρωσης μπήκε τις τελευταίες ημέρες του έτους, η εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, θυγατρικής του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς στον γερμανικό ασφαλιστικό όμιλο της Ergo. Πρόκειται για συμφωνία η οποία είχε «κλείσει» τον Αύγουστο του 2014 και η οποία προέβλεπε την εξαγορά του 100% της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από τη θυγατρική της Ergo στην Ελλάδα, έναντι τιμήματος 90,1 εκατ. ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση οι εξελίξεις στην ασφαλιστική αγορά αναμένεται να είναι ραγδαίες το 2016 καθώς πολλές εταιρείες θα δυσκολευθούν να ανταπεξέλθουν στις νέες κεφαλαιακές απαιτήσεις που απαιτούνται από την κοινοτική οδηγία Solvency II.

Εθνική: Τέλος εποχής για Finasbank

Στο τέλος του έτους και κατά το τελευταίο στάδιο της ανακεφαλαιοποίηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε την πώληση της τουρκικής θυγατρικής της Finansbank στην Τράπεζα του Κατάρ. Το τίμημα θα ανέλθει στα 2,75 δισ. ευρώ ενώ θα αποπληρωθεί και χρέος μειωμένης εξασφάλισης ύψους 910 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να αυξηθεί η ρευστότητα της μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας κατά 3,5 δισ. ευρώ.

Η Εθνική πέρα από την κεφαλαιακή της ενίσχυση με ίδια κεφάλαια θα προχωρήσει και στην αποπληρωμή της κρατικής ενίσχυσης ύψους 2 δισ. ευρώ που έλαβε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τη μορφή μετατρέψιμων ομολόγων (CoCos). Η τυπική έγκριση της συμφωνίας αναμένεται να δοθεί κατά την Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής στις 18 Ιανουαρίου.

K. Kετσιετζής

Ε. Μπότα

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider