Ολιγοήμερη παράταση για την Εθνική Ασφαλιστική

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ολιγοήμερη παράταση για την Εθνική Ασφαλιστική

Ολιγοήμερη παράταση, μέχρι τη Δευτέρα 3 Απριλίου, φαίνεται ότι θα πάρει η ημερομηνία υποβολής δεσμευτικών προσφορών για την Εθνική Ασφαλιστική που ήταν προγραμματισμένη για αύριο Τρίτη 28 Μαρτίου. Στην «κούρσα» έχουν παραμείνει σύμφωνα με πληροφορίες τέσσερα σχήματα, ενώ την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην πώληση.

Πηγές από την εταιρεία ανέφεραν στο insider.gr πως το ενδιαφέρον των τεσσάρων υποψηφίων παραμένει έντονο, καθώς παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα από την μεριά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες η παράταση θα δοθεί προκειμένου να απαντηθούν ορισμένα ερωτήματα των υποψήφιων επενδυτών αλλά και ενόψει της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη 30 Μαρτίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στην τελική φάση του διαγωνισμού αναμένεται να συμμετάσχουν τρεις κινεζικοί όμιλοι μεταξύ των οποίων η –γνωστή στην Ελλάδα– Fosun International και η Gongbao Investment. Ο τέταρτος «μνηστήρας» είναι σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες σχήμα των Ελληνοαμερικανών επενδυτών Τζον Κάλαμος και Μάικ Χαλίκια με την συμμετοχή των Κανελλόπουλου - Αδαμαντιάδη και του ομίλου EXIN που ελέγχουν την AIG Hellas.

Η Εθνική Τράπεζα υποχρεούται να πουλήσει τουλάχιστον το 75% της θυγατρικής της, ενώ κρίσιμο θέμα αποτελεί το τίμημα που θα προσφερθεί για την Εθνική Ασφαλιστική, με γνώστες της κατάστασης να τονίζουν ότι οι προσφορές για το minimum ποσοστό που πρέπει να πουληθεί θα πρέπει να ξεπεράσουν τα 600 εκατ. ευρώ για να είναι συμφέρουσες για τον όμιλο της Εθνικής, δεδομένου ότι η αποτίμηση της αξίας της εταιρείας ξεπερνά τα 750 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Εθνική Ασφαλιστική έχει στην Ελλάδα επενδύσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές της τοποθετήσεις φτάνουν τα 2,8 δισ. ευρώ. Σημαντικό «περιουσιακό στοιχείο» αποτελεί η συνεργασία της Εθνικής Ασφαλιστικής με το δίκτυο της Εθνικής Τράπεζας για την πώληση τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων (bancassurance).

Στο μεταξύ, όμως, συνεχίζονται οι πρωτοβουλίες των εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής, οι οποίοι ζητούν να σταματήσει η πώληση και να παραμείνει η εταιρεία σε ελληνικά χέρια. O σύλλογος των εργαζομένων αναφέρει ότι η πώληση μιας ιδιαίτερα κερδοφόρας θυγατρική εταιρείας είναι κατά των συμφερόντων της τράπεζας αλλά και του ελληνικού λαού.

Η Εθνική Τράπεζα είναι υποχρεωμένη να πουλήσει την θυγατρική της από το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης που είχε εγκρίνει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ (DG Comp) κατά την τελευταία ανακεφαλαιοποίησή της. Αυτό που λένε οι εργαζόμενοι είναι ότι μετά από την πώληση της Finansbank στη Τουρκία, της UBB στη Βουλγαρία, του Αστέρα Βουλιαγμένης αλλά και την αποπληρωμή των CoCos ύψους 2 δισ. ευρώ που είχαν εκδοθεί στο ΤΧΣ στο πλαίσιο της τελευταίας ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας, μπορεί να επανεξεταστεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης και να αρθεί η υποχρέωση της ΕΤΕ να πουλήσει την θυγατρική της.

Για αυτό τον λόγο οι εργαζόμενοι προχωρούν σε επαναλαμβανόμενες 24ώρες απεργιακές κινητοποιήσεις από αύριο Τρίτη 28 Μαρτίου, όπου και θα πραγματοποιήσουν πορεία από τα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής προς τα κεντρικά γραφεία της Εθνικής Τράπεζας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.