Κόουπ (ΟΠΑΠ): Τεράστια επιτυχία η έκδοση του ομολόγου

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κόουπ (ΟΠΑΠ): Τεράστια επιτυχία η έκδοση του ομολόγου

Τεράστια επιτυχία» χαρακτήρισε την έκδοση του 5ετούς ομολόγου του ΟΠΑΠ ο Ντάμιαν Κόουπ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, κατά την ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών με αφορμή την έναρξη της διαπραγμάτευσης στη δευτερογενή αγορά ομολόγων της ΕΧΑΕ.

Χτυπώντας το «καμπανάκι» της σημερινής συνεδρίασης, ο κ. Κόουπ υπογράμμισε ότι η θερμή ανταπόκριση των επενδυτών επιβεβαιώνει τα υψηλά επίπεδα εμπιστοσύνης του ελληνικού κοινού στον ΟΠΑΠ και το μακρόπνοο επενδυτικό σχέδιό του έως το 2020. Τα 200 εκατ. που συγκέντρωσε μέσω του ομολόγου, η εταιρεία θα τα διαθέσει κατά κύριο λόγο στην τεχνολογική αναβάθμιση και διεύρυνση του δικτύου πρακτορείων, καθώς και στην εισαγωγή νέων προϊόντων και υπηρεσιών.

Στα «χέρια» ιδιωτών το ομόλογο

Σε περιβάλλον μηδενικών επιτοκίων και χαμηλών τζίρων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η έκδοση είχε μεγάλη απήχηση στο επενδυτικό κοινό, με τη ζήτηση να υπερκαλύπτει κατά το διπλάσιο (2,1 φορές) την προσφορά. Το κουπόνι ύψους 3,5% θεωρήθηκε ιδιαίτερα ελκυστικό για την ελληνική αγορά. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 70% της έκδοσης απορροφήθηκε από ιδιώτες επενδυτές –από 30% που είναι το ελάχιστο όριο βάσει των κανονισμών της Κεφαλαιαγοράς.

Όπως αναφέρουν στο insider.gr πηγές της χρηματιστηριακής αγοράς, η σημαντική υπερκάλυψη της έκδοσης υποδηλώνει την τοποθέτηση ξένων funds, αν και το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων που επενδύθηκαν ήταν ελληνικά, όπως αποδεικνύει η συμμετοχή των μικροεπενδυτών κατά 70%.

«Αντίβαρο» στα μηδενικά επιτόκια καταθέσεων

Όπως σχολιάζει στο insider.gr ο Δημήτρης Τζάνας, διευθυντής Επενδύσεων της Κύκλος Χρηματιστηριακή, το ομόλογο του ΟΠΑΠ ήταν το «φιλί της ζωής» για την ελληνική αγορά υπό τις παρούσες συνθήκες αβεβαιότητας, η οποία παρατείνεται όσο δεν κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση.

Ερωτηθείς εάν οι ομολογιακές εκδόσεις «κανιβαλίζουν» τη χρηματιστηριακή αγορά, ο ίδιος θεωρεί ότι δεν απευθύνονται στο ίδιο επενδυτικό κοινό. Τα εταιρικά ομόλογα, εξηγεί ο κ. Τζάνας, αποτελούν μια ιδιαίτερα δελεαστική πρόταση για όσους έχουν «παρακαρισμένα» τα χρήματά τους στις τράπεζες –ιδίως όσοι έχουν καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ που δεν προστατεύονται από την εγγύηση των καταθέσεων.

Γεωργάνας (ΕΧΑΕ): Χρειάζεται υπεύθυνη διαχείριση των σχέσεων με τους επενδυτές

Την επιτυχία της έκδοσης χαιρέτισε από το βήμα του Χρηματιστηρίου και ο Ιάκωβος Γεωργάνας, πρόεδρος της ΕΧΑΕ, εκφράζοντας την «ιδιαίτερη ικανοποίηση» των Ελληνικών χρηματιστηρίων.

Επισήμανε, ωστόσο, την προσοχή των εταιρειών στην υπεύθυνη διαχείριση των σχέσεων με τους επενδυτές, από εδώ και στο εξής, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη λειτουργία της δευτερογενούς αγοράς ομολόγων.

Γκότσης (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς): Η αγορά ομολόγων βρίσκει τα βήματά της

Την εκτίμηση ότι την έκδοση του ΟΠΑΠ θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρικές εκδόσεις εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Χαράλαμπος Γκότσης.

Ο ίδιος σημείωσε ότι το κουπόνι 3,5% του ομολόγου του ΟΠΑΠ υποδηλώνει μια «εξομάλυνση των επιτοκίων προς τα κάτω», γεγονός που σημαίνει ότι με τη βοήθεια του δανεισμού με ευνοϊκότερους όρους, η ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων ενισχύεται.

Πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης

Μεγάλη ζήτηση εκδηλώνεται κατά την πρώτη μέρα διαπραγμάτευσης του εταιρικού ομολόγου του ΟΠΑΠ από αγοραστές οι οποίοι δεν είχαν προλάβει να εγγραφούν στην έκδοση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τις 11.30 στο σύστημα είχαν μπει εντολές για 4 εκατ. ευρώ που αφορούσαν την αγορά του ομολόγου στην ονομαστική αξία (on par), ενώ εντολές ύψους 800.000 ευρώ είχαν δοθεί στην τιμή των 100,5. Μέχρι στιγμής έχουν μεταβιβαστεί ομολογίες ύψους 380.000 ευρώ σε μέση τιμή 100,8.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider