Εμπλοκή... Βρυξελλών στα περιφερειακά αεροδρόμια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Εμπλοκή... Βρυξελλών στα περιφερειακά αεροδρόμια

Των: Κώστα Κετσιετζή, Μπότα Ελένη

Αποδεκτή (προς εξέταση) έκανε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο την προσφυγή που είχε καταθέσει η Ομοσπονδία Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας κατά της Fraport για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας.

Σε απάντηση της για το θέμα η πρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τονίζει ότι «έχει ζητηθεί η εξέταση προκαταρκτικής έρευνας. Η επιτροπή πιστεύει ότι τα θέματα που θίγετε στην αναφορά σας πρέπει επίσης να υποβληθούν επίσης στις ευρωπαϊκές Επιτροπές του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου».

Πηγές πλησίον του ΤΑΙΠΕΔ ανέφεραν στο insider.gr ότι στη μόνη διαδικασία που εμπλέκεται άμεσα το Ταμείο και είναι και υποχρέωση του ελληνικού δημοσίου βάσει σύμβασης είναι η διαδικασία κοινοποίησης των συμβάσεων παραχώρησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και δη στη Διεύθυνση Ανταγωνισμού (DG Comp) για την επιβεβαίωση της μη ύπαρξης κρατικών ενισχύσεων στη συναλλαγή και μη νόθευσης των κανόνων του ανταγωνισμού. Αναμένεται η επίσημη απόφαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων, ίσως και αυτήν την εβδομάδα.

Ακόμη, ευρωπαϊκές πηγές σημείωσαν στο insider.gr πως η απάντηση αυτή εντάσσεται στην σταθερή διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και εκτίμησαν πως δεν πρόκειται να προκαλέσει κάποιο πρόβλημα ή καθυστέρηση στην παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Να σημειωθεί ότι οι καταγγελίες που έχει υποβάλλει η ΟΣΥΠΑ, αφορούν τα οικονομικά στοιχεία της Fraport και της Slentel Ltd, συμφερόντων Δημήτρη Κοπελούζου, το γεγονός ότι η Fraport είναι στην πραγματικότητα εταιρεία του γερμανικού Δημοσίου, προβληματισμούς σχετικά με την εγκαθίδρυση μονοπωλίου στην ελληνική περιφέρεια και κοινοτικές ενισχύσεις που έχει λάβει η Ελλάδα για την αξιοποίηση των αεροδρομίων τα τελευταία χρόνια. Κατά την έρευνα που θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα η ΟΣΥΠΑ θα παρουσιάσει εκτενώς τον φάκελο με τα προβλήματα που διαπιστώνει στη διαδικασία «ιδιωτικοποίησης» και στη σύμβαση παραχώρησης.

Για «προσωρινή δικαίωση του αγώνα της ΟΣΥΠΑ και της πρωτοβουλίας μας» κάνει λόγο σε ανακοίνωση της η Ανοιχτή Πρωτοβουλία Ενάντια στην Εκχώρηση του Αεροδρομίου «Δασκαλογιάννης» στα Χανία, που καλεί τον εισαγγελέα «να αναλάβει πρωτοβουλία και να διερευνήσει την παράνομη είσοδο και εγκατάσταση της Fraport στο αεροδρόμιο «Ι. Δασκαλογιάννης», ενώ παράλληλα καλεί «για μία ακόμα φορά τους βουλευτές των Χανίων και την κυβέρνηση, με αφορμή την τέταρτη αναβολή, να κηρύξουν την Fraport έκπτωτη και να προχωρήσουν στη σύσταση ενός δημόσιου (κρατικού) Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Αερολιμένων με ορθολογικά και μη πελατειακά κριτήρια».

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ Χανίων το μέλος της Πρωτοβουλίας Σήφης Χιωτάκης, τόνισε την ανάγκη οι πολίτες να μην παραιτούνται, ενώ ανακοίνωσε και νέα προσφυγή στα ελληνικά δικαστήρια.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγες μέρες μετά την δήλωση του εκπροσώπου της Fraport ότι η ολοκλήρωση της διαδικασίας ανάληψης της διαχείρισης των 14 αεροδρομίων στην Ελλάδα αναμένεται στις επόμενες εβδομάδες».

Ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε από τη Φραγκφούρτη (σ.σ. έδρα της Fraport) ότι «βρισκόμαστε στην τελική ευθεία», επισημαίνοντας ότι «η ελληνική πλευρά εργάζεται πυρετωδώς» για την επίλυση των τελευταίων προβλημάτων.

Όπως σημειώνεται, «η Fraport Greece είχε ανακοινώσει ήδη στις 6 Μαρτίου ότι όλα είναι έτοιμα για την ανάληψη της διαχείρισης των αεροδρομίων», ενώ υπογραμμίζεται ότι η σύμβαση παραχώρησης των αερολιμένων για διάστημα 40 ετών «θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα εγχειρήματα ιδιωτικοποίησης στην υπερχρεωμένη Ελλάδα».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider