Οι εταιρείες που δίνουν ακόμη δάνεια στους εργαζόμενους τους

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι εταιρείες που δίνουν ακόμη δάνεια στους εργαζόμενους τους

Δάνεια προς διευκόλυνση των εργαζομένων χορηγούν ακόμη αρκετές εταιρείες του δημοσίου. Τα δάνεια (κάποια εξ' αυτών άτοκα) χορηγούνται για την κάλυψη των υποχρεώσεων τους.
Η χορήγηση των δανείων προβλέπεται κυρίως στις επιχειρησιακές συμβάσεις που υπογράφονται μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων, ενώ καθορίζεται και ο τρόπος καταβολής των δόσεων αλλά και το ύψος του επιτοκίου.

Μία από τις εταιρείες αυτές είναι η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ΑΕ όπου στην κάθε ο κάθε εργαζόμενος που έχει ασχοληθεί στην εταιρεία για ένα τουλάχιστον χρόνο δικαιούται να ζητήσει τη χορήγηση δανείου ύψους ενός μικτού μηναίου μισθού και μέχρι του ποσού των 4.000 ευρώ επιβαρυνόμενος με το τέλος χαρτοσήμου 2,4% προκειμένου να καλύψει έκτακτες σοβαρές προσωψπικές οικογενειακές ανάγκες για λόγους υγείας.

Το συνολικό ύψος των χορηγούμενων δανείων δεν μπορεί αν υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ. Τα αιτήματα των εργαζομένων ικανοποιούνται με σειρά προτεραιότητας και με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες όπως ασθένεια, τα ατρυχήματα, η αγορά αγαθών μεσαίας χρηματικής αξίας καθώς και τα σοβαρά θέματα οικογενειακής φύσης.

Σε έκτακτες περιπτώσεις μπορεί να χορηγηθεί δάνειο μεγαλύτερο των 4.000 ευρώ ακόμη και καθ΄υπέρβαση του ανωτέρου συνολικού ορίου των 120.000 ευρώ με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας μετά από αιτιολογημένη εισήγηση της υπηρεσίας για σοβαρούς λόγους υγεάις ή οικογενειακούς λόγους.

Η εξόφληση του δανείου θα γίνεται με παρακράτηση μέχρι 24 ισόποσων μηνιαίων δόσεων από το μισθό του εργαζομένου.
Επίσης προβλέπεται ότι δεν θα χορηγείται νέο δάνειο πριν την ολική εξόφληση του προηγούμενου και την παρέλευση έξι μηνών από την εξόφληση του, εκτός εάν συντρέχουν σοβαροί λόγοι υγείας.

Άτοκα δάνεια στους εργαζόμενους του, χορηγεί ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών προκειμένου να καλύψουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις (ΕΝΦΙΑ, έκτακτη εισφορά κλπ).
Αυτό προβλέπεται στην επιχειρησιακή σύμβαση που υπέγραψε η διοίκηση του αεροδρομίου με τους εργαζόμενους προσφάτως.

Ειδικότερα ο ΔΑΑ έχει εφαρμόσει πρόγραμμα προσωπικών δανείων προς το προσωπικό της εταιρίας με τους παρακάτω όρους και προϋποθέσεις για την αντιμετώπιση έκτακτων οικονομικών αναγκών (φορολογικές επιβαρύνσεις κλπ).

Δικαιούχοι είναι όλοι οι εργαζόμενοι μέχρι και τον τίτλο του Head, που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες και κατόπιν αιτιολογημένης αίτησης τους. Ο εργαζόμενος δύναται να αιτηθεί νέο δάνειο μόνο μετά την πλήρη αποπληρωμή του προηγούμενου.

Όσον αφορά το ποσό του δανείου θα ανέρχεται μέχρι δύο ονομαστικούς μηνιαίους μισθούς μεικτούς με συνολικό ανώτατο όριο τα 5.000 ευρώ.
Το επιτόκιο είναι μηδενικό και η διάρκεια του δανείου θα είναι μέχρι 18 μήνες.

Η παρακράτηση της δόσης γίνεται μέσω της μισθοδοσίας. Σε περίπτωση αποχώρησης του εργαζομένου που έχει ανεξόφλητο υπόλοιπο δανείου, αυτό συμψηφίζεται με τις αποδοχές που έχει λάβει καθώς και το συνταξιοδοτικό πρόγραμμα.

Δάνεια ή χρηματοδοτικές διευκολύνσεις χορηγεί στους εργαζόμενους της και η ΔΕΗ. Ειδικότερα για έξοδα που αφορούν ιατρικές δαπάνες και νοσοκομειακή περίθαλψη του μισθωτού, διατίθεται το ποσό των 4.500 ευρώ, ενώ για δαπάνες πρώτης κατοικίας μπορούν να πάρουν δάνειο από 4.500 ευρώ έως 10.000 ευρώ.

Επίσης χορηγείται δάνειο για αγορά ΙΧ αυτοκινήτου μ΄πεχρι 4,500 ευρώ, για δαπάνες φοίτησης τέκνων μέχρι 4.500 ευρώ και επίσης ποσό των 2.500 ευρώ για δαπάνες που αφορούν σε ιδιαίτερα κοινωνικά γεγονότα. Το επιτόκιο των παραπάνω δανείων ορίζεται σε 2% σταθερό και η διάρκεια αποπληρωμής σε 48 μήνες με τη εξαίρεση της περίπτωσης (δηάδή για αγορά οικοπέδου ή για αγορά ή ανέγερδη ή αποπεράτωση ορίζεται σε 72 μήνες (με 72 ισόποσες μηνιαίες δόσεις).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider