Τα σκουπίδια πνίγουν την Ελλάδα και οι διαγωνισμοί πάνε πίσω

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα σκουπίδια πνίγουν την Ελλάδα και οι διαγωνισμοί πάνε πίσω

Λύση στο πρόβλημα των σκουπιδιών βρήκε η Δυτική Μακεδονία, καθώς μέχρι τα τέλη Ιουνίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία η υπερσύγχρονη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων από τον Όμιλο Ελλάκτωρ στην Ελλάδα συνολικού ύψους 49 εκατ. ευρώ.

Η ολοκλήρωση του εργοστασίου αυτού αποτελεί όμως την θρυαλλίδα του προβλήματος των σκουπιδιών που απειλεί την χώρα μας με τα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πέφτουν βροχή όσο οι ελληνικές αρχές δεν προχωρούν στην λύση του προβλήματος.

Σήμερα στη χώρα μας υπάρχουν 52 ενεργές χωματερές, εκ των οποίων 20 στην Πελοπόννησο, 11 στο Νότιο Αιγαίο, 5 στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, 5 στη Δυτική Ελλάδα (περιλαμβάνεται η Αχαΐα και η Ηλεία), 3 στο Ιόνιο, 3 στη Στερεά Ελλάδα, 3 στην Αττική και 2 στο Βόρειο Αιγαίο.

Οι ανενεργές (αυτές που έχουν κλείσει αλλά δεν έχουν αποκατασταθεί) φθάνουν τις 166, εκ των οποίων οι 60 βρίσκονται στην Πελοπόννησο, 46 στην Κεντρική Μακεδονία, 21 στο Νότιο Αιγαίο, 10 στη Στερεά Ελλάδα.

Για τις χωματερές αυτές η χώρα μας καλείται να καταβάλλει κάθε εξάμηνο δεκάδες χιλιάδες ευρώ και μέχρι αυτές να αποκατασταθούν.

Έτσι μέχρι σήμερα η Ελλάδα έχει καταβάλλει περίπου 17 εκατ. ευρώ σε ευρωπρόστιμα για την απουσία αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών σε πέντε μεγάλες πόλεις, όλες στην Ανατολική Αττική. Με δεδομένο ότι οι υποδομές δεν έχουν ακόμα κατασκευαστεί, μέρος του προστίμου θα πρέπει να καταβάλλεται τουλάχιστον έως το 2020.

Να σημειωθεί ότι εδώ και αρκετούς μήνες βρίσκονται σε εξέλιξη τέσσερις διαγωνισμοί για την κατασκευή ισάριθμών εργοστασίων επεξεργασίας απορριμμάτων (Σέρρες, Ηλείας, Πελοποννήσου και Ηπείρου), μέσω ΣΔΙΤ, συνολικού ύψους 300 εκατ. ευρώ, εντούτοις μία σειρά από γραφειοκρατικά εμπόδια και άλλου είδους προσκόμματα εμποδίζουν την ολοκλήρωση τους.

Πιο ώριμος φαίνεται να είναι ο διαγωνισμός για τα σκουπίδια της Πελοποννήσου όπου ανάδοχος υλοποίησης της επένδυσης έχει αναδειχτεί η Τέρνα Ενεργειακή.
Στα τέλη του έτους η κυβέρνηση προχώρησε στην υπογραφή Κοινής Υπουργικής Απόφασης με την οποία εγκρίθηκε η στρατηγική στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Στερεών.

Ωστόσο δύο είναι τα σημαντικά είναι τα αγκάθια που έχει να αντιμετωπίσει ο διαγωνισμός: το πρώτο αφορά τον τρόπο με τον οποίο τα έσοδα από τα δημοτικά τέλη θα φτάνουν στην Περιφέρεια προκειμένου και αυτή με τη σειρά της να πληρώνει τον ανάδοχο και αυτός με τη σειρά του τα τραπεζικά δάνεια (ύψους 60 εκατ. ευρώ) που θα καλύψουν τμήμα της επένδυσης των 158 εκατ. ευρώ.

Και το δεύτερο είναι η συζήτηση που έχει ανοίξει σχετικά με την ποσότητα των απορριμμάτων που θα μπορούσε να δεχτεί η μονάδα, προκειμένου να είναι αποδοτική η επένδυση.
Σε εκκρεμότητα παραμένει και ο διαγωνισμός για την υλοποίηση μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Νομό Σερρών.Η χρηματοδότηση του έργου, προϋπολογισμού 33 εκατ. ευρώ, θα προέλθει από κοινοτικά κονδύλια ύψους 15,6 εκατ. ευρώ, ενώ το υπολειπόμενο ποσό θα καλυφθεί από κεφάλαια - είτε ίδια είτε τραπεζικό δανεισμό- που θα εξασφαλίσει ο ανάδοχος, το σχήμα εταιρειών Intrakat - Αρχιρόδον – Envitec.

Να σημειωθεί ότι η μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων Σερρών διαθέτει δυναμικότητα 63.000 τόνων ανά έτος.

Ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση του έχει φτάσει και η Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμάτων στο Νομό Ηλείας, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 39,2 εκατ. ευρώ και προσωρινός ανάδοχος έχει αναδειχτεί η κοινοπραξία Μεσόγειος - J&P ΑΒΑΞ - ΑΑΓΗΣ.

Έτσι μετά και την υπογραφή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με την οποία εγκρίνεται η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) απομένουν ορισμένες λεπτομέρειες για να κλείσει οριστικά το όλο εγχείρημα που θα λύσει οριστικά το πρόβλημα διαχείρισης των απορριμμάτων του νομού.

Τέλος αναφορικά με το έργο της διαχείρισης απορριμμάτων της περιφέρειας Ηπείρου, η πρόσφατη έγκριση έγκριση του αναθεωρημένου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων Ηπείρου (ΠΕΣΔΑ) από το περιφερειακό συμβούλιο, ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της σύμβασης με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που είναι ο προσωρινός μειοδότης του έργου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider