Αέρας αισιοδοξίας φυσά για τον συνεδριακό τουρισμό

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αέρας αισιοδοξίας φυσά για τον συνεδριακό τουρισμό

Πανιά ανοίγει ο συνεδριακός τουρισμός στην Ελλάδα μετά και τους τίτλους τέλους που φαίνεται να βάζει η Eurobank στο πολυετές σίριαλ της πώλησης του Capsis Hotel στη Ρόδο, ενός ξενοδοχείου που διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες συνδριακές αίθουσες της Ευρώπης. Την ίδια στιγμή αισιόδοξες παρουσιάζονται και οι προβλέψεις για τις επόμενες χρονιές με την Ελλάδα να ξαναμπαίνει στην χρυσή 20άδα των συνεδριακών προορισμών μετά την 40η θέση στην οποία είχε πέσει το 2008.

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα Capsis Hotel, πέντε κτηρίων και δυναμικότητας 1.820 κλινών (691 δωμάτια) στην παραλία της Ιξιάς στην Ιαλυσό της Ρόδου γυρίζει επιτέλους σελίδα και περνά στα χέρια του επιχειρηματία Νίκου Κούτρα, ο οποίος δραστηριοποιείται ήδη στον τουρισμό διατηρώντας δύο ξενοδοχειακές μονάδες στην Κω.

Σύμφωνα με πληροφορίες η προσφορά του κυρίου Κούτρα ανερχόταν στα 30 εκατ. ευρώ ενώ η ολοκλήρωση της μεταβίβασης αναμένεται για τα τέλη Μαρτίου αφού απαιτούνται περίπου δύο μήνες για να διευθετηθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που απομένουν.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως οι μνηστήρες για το πολύπαθο ξενοδοχειακό συγκρότημα που παραμένει κλειστό τα τελευταία πέντε χρόνια υπήρξαν πολλοί. Ήδη από την πρώτη φάση του διαγωνισμού είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον 26 επιχειρηματίες με τους επτά εξ αυτών να περνούν στην δεύτερη φάση. Εντέλει βέβαια πέντε επιχειρηματικοί όμιλοι ήταν εκείνοι που πέρασαν στην τελική φάση διεκδίκησης: ο όμιλος Λάμψα, ο όμιλος Γιάννη Δασκαλαντωνάκη, ο όμιλος του Ελληνοκαναδού επιχειρηματία Πήτερ Ηλιόπουλου, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει μεγάλη ξενοδοχειακή επένδυση στη Λακωνία, ο όμιλος Σταματιάδη από τη Ρόδο και ο κ. Κούτρας.

Σημειώνεται ότι το ξενοδοχειακό σύμπλεγμα της Ρόδου γνωστό με την επωνυμία Sofitel Capsis χτίστηκε στη δεκαετία του ’70 και στις εγκαταστάσεις του έχει φιλοξενήσει από πολιτικούς ηγέτες και σταρ μέχρι συνέδρια διεθνούς βεληνεκούς ενώ οι πισίνες του υπήρξαν σκηνικό για εγχώριες ταινίες της δεκαετίας του '80. Τα τελευταία πέντε χρόνια παρέμεινε κλειστό μετά από τις οικονομικές περιπέτειες που είχε η πρώην ιδιοκτήτρια του Ντία Καψή εξαιτίας των οποίων το ξενοδοχείο πέρασε στα χέρια της Eurobank.

Εκτός της δυναμικότητας του και της ιδανικής τοποθεσίας τους βέβαια το ξενοδοχειακό συγκρότημα είναι γνωστό για τις συνεδριακές του εγκαταστάσεις αφού διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους συνεδριακούς χώρους στην Ευρώπη. Το συνεδριακό κέντρο «Marika Capsis 2000» που βρίσκεται δίπλα στο ξενοδοχείο συνολικής χωριτκότητας 8.000 συνέδρων διαθέτει 100 αίθουσες συσκέψεων διαφόρων μεγεθών. Ταυτόχρονα στο Capsis Hotel βρίσκεται και η μεγαλύτερη πολλαπλών χρήσεων αίθουσα με φυσικό φως στην Ελλάδα χωρητικότητας έως και 3.400 συνέδρων, ένα εκθεσιακό κέντρο 5.990 τμ κι ένα πλήρως εξοπλισμένο business center.

Πέρα όμως από την πώληση του Capsis Hotel, ο συνεδριακός τουρισμός ανακτά και πάλι την δυναμική του και αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στον διεθνή ανταγωνισμό, μετά τη δραματική συρρίκνωσή του τη διετία 2010-2012. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως στην κλίμακα παγκόσμιας δημοφιλίας η χώρα μας ανέβηκε 20 θέσεις μπαίνοντας και πάλι στην χρυσή 20άδα παγκοσμίως, από την 40η θέση που βρέθηκε τα πρώτα χρόνια της κρίσης.

Ώθηση σε αυτή την κατεύθυνση δίνουν η αντιστροφή του αρνητικού κλίματος που υπήρχε για την χώρα μας στο εξωτερικό σε συνδυασμό με την προσφορά οικονομικών πακέτων σε δημοφιλείς προορισμούς η οποία έχει πυροδοτήσει την ζήτηση. Ενισχυτικά λειτουργεί φυσικά και η ανασφάλεια που επικρατεί στην Ευρώπη εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων καθώς και το ασταθές περιβάλλον στη γειτονική Τουρκία.

Την ίδια στιγμή μεγάλη αποδεικνύεται και η συμβολή των επενδύσεων που πραγματοποιούνται τα τελευταία δέκα χρόνια είτε σε αυτόνομα συνεδριακά κέντρα, είτε σε συνεδριακά κέντρο εντός ξενοδοχείων, αντισταθμίζοντας εν μέρει τον αρνητικό αντίκτυπο που κατέγραψε η εγκατάλειψη του σχεδίου μετατροπής του Ολυμπιακού γηπέδου Ταε Κβον Ντο σε μητροπολιτικό συνεδριακό κέντρο.

Όπως επισημαίνουν εδώ και χρόνια, φορείς του τουριστικού κλάδου άλλωστε η Ελλάδα έχει πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα που της επιτρέπουν να πάρει το προβάδισμα στο συνεδριακό τουρισμό. Εκτός από το ήπιο κλίμα της χώρας, με ηλιοφάνεια περισσότερες από 300 ημέρες το χρόνο και υψηλές θερμοκρασίες το χειμώνα στα νότια της χώρας το οποίο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη φιλοξενία συνεδρίων όλο το χρόνο, παρουσιάζει και ποικίλες επιλογές προορισμών – αρχαιολογικοί χώροι, φυσικές ομορφιές, ατελείωτη ακτογραμμή, γαστρονομικές εμπειρίες βασισμένες στην παράδοση, υποδομές αθλητισμού, shopping και άλλα. Επιπρόσθετο προσόν θα μπορούσε να θεωρηθεί και το υψηλό επίπεδο αγγλομάθειας των εργαζομένων του τουρισμού καθώς και των απλών πολιτών, το οποίο δίνει την δυνατότητα στους συνέδρους να συνεννοηθούν σε κάθε περίπτωση και να γνωρίσουν καλύτερα τον τόπο που επισκέπτονται.

Παρά τις θετικές προοπτικές βέβαια και το κρεσέντο επενδύσεων που παρατηρείται τον τελευταίο καιρό στον μοναδικό κλάδο της οικονομίας που παρουσιάζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, προσκόμματα όπως η δυσκαμψία του κρατικού μηχανισμού να ενισχύσει πρωτοπόρες ιδέες εμποδίζουν την ανοδική πορεία που θα μπορούσε να έχει ο κλάδος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider