Ανακάμπτει η εγχώρια παραγωγή χημικών

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανακάμπτει η εγχώρια παραγωγή χημικών

Η ύφεση της οικονομίας προκάλεσε την υποχώρηση της παραγωγικής επίδοσης της χημικής βιομηχανίας έως και το 2012, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Αλέξης Νικολαΐδης, Economic Research & Sectorial Studies Senior Analyst της Infobank Hellastat ΑΕ (IBHS), σχολιάζοντας αποτελέσματα κλαδικής μελέτης.

Ωστόσο, όπως σημειώνει ο ίδιος, την τελευταία τριετία παρατηρήθηκε τάση ήπιας ανάκαμψης λόγω της τόνωσης της ζήτησης, ιδίως από αγορές του εξωτερικού. Έτσι, ο δείκτης παραγωγής του κλάδου το 2015 αυξήθηκε περαιτέρω κατά 3,7%, έναντι 1,2% το προηγούμενο έτος.

Σύμφωνα με την IBHS, η βελτίωση του τελευταίου έτους επιτεύχθηκε εν μέσω βαθμιαίας επιδείνωσης του πολιτικού και οικονομικού σκηνικού, η οποία κορυφώθηκε με το κλείσιμο των τραπεζών επί τρεις εβδομάδες τον Ιούλιο και την επιβολή των περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων. Έτσι, η παραγωγική διαδικασία αρκετών εταιρειών του κλάδου το μήνα αυτό δυσχεράνθηκε, καθώς λόγω των capital controls δεν είχαν τη δυνατότητα να τακτοποιήσουν έγκαιρα τις πληρωμές έναντι των προμηθευτών τους και επομένως να προμηθευτούν τις απαραίτητες πρώτες ύλες. Το γεγονός αυτό αποτυπώθηκε στην κάμψη του όγκου παραγωγής του Ιουλίου 2015 βάσει του δείκτη της ΕΛΣΤΑΤ σε ποσοστό 11% σε ετήσια βάση, ενώ στους περισσότερους από τους υπόλοιπους μήνες του έτους η εν λόγω επίδοση κινήθηκε ανοδικά.

Παράλληλα, σημαντικό ποσοστό των βιομηχανιών χημικών πρώτων υλών αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.

Σημαντικό παράγοντα τόνωσης της παραγωγής το 2015 αποτέλεσε η αύξηση των εξαγωγών κατά 10,8%, στο ύψος των 165,76 δισ. ευρω, μετά την καθοδική πορεία που εμφάνιζαν έως και το 2014. Οι εισαγωγές διαμορφώνονται διαχρονικά σε αρκετά μεγαλύτερο επίπεδο, παραμένοντας σταθερές στα 914,76 εκατ. ευρώ ενώ την τελευταία τετραετία εμφάνισαν σωρευτική πτώση 11,7% λόγω της φθίνουσας ζήτησης προηγούμενων ετών.

Γενικά, σε αρκετούς τομείς οι ελληνικές παραγωγικές εταιρείες αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό από εισαγωγές πρώτων υλών, ιδίως από τρίτες χώρες, λόγω των χαμηλότερων τιμών.

Σύμφωνα με τον Πέτρο Μπουρούτη, Marketing & Business Affairs Manager της Infobank Hellastat, «οι παραγωγικές εταιρείες που επιδεικνύουν εξαγωγική δραστηριότητα θα αποδειχθούν πιο ανθεκτικές στην ύφεση, επωφελούμενες από τα σαφώς πιο ικανοποιητι-κά επίπεδα ζήτησης που εκδηλώνονται από αγορές του εξωτερικού».

Στη μελέτη της IBHS αναλύονται οι οικονομικές καταστάσεις 165 παραγωγικών και εμπορικών επιχειρήσεων. Ο κύκλος εργασιών του δείγματος το 2014 αυξήθηκε κατά 5,4% στα 1,06 δισ. ευρώ. Tα ΚΠΤΦΑ αυξήθηκαν κατά 18,6%, στα 77,45 εκατ. ευρώ ενώ τα ΚΠΦ ξεπέρασαν τα 46 εκατ. ευρώ, από 30,32 εκατ. ευρώ το προηγούμενο έτος. Tα περιθώρια ΚΠΤΦΑ και ΚΠΦ αυξήθηκαν περαιτέρω σε 7,8% και 3,9% αντίστοιχα. Η μέση κεφαλαιακή μόχλευση παράμεινε υψηλή, αυξανόμενη σε 1,5 προς 1, οι παιτήσεις εισπράχθηκαν εντός 5 μηνών, ενώ τα αποθέματα διακρατήθηκαν για 2 μήνες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider