Amazon: Μπαίνει στα 5G δίκτυα της Ευρώπης μέσω deal με την Telefonica Γερμανίας

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Amazon: Μπαίνει στα 5G δίκτυα της Ευρώπης μέσω deal με την Telefonica Γερμανίας
Σε συμφωνία προχώρησε η Telefonica Germany για να μεταφέρει ένα εκατομμύριο πελάτες 5G στο cloud της Amazon Web Services (AWS) αργότερα μέσα στον Μάιο.

Σε συμφωνία προχώρησε η Telefonica Γερμανίας για να μεταφέρει ένα εκατομμύριο πελάτες του δικτύου 5G στο cloud της Amazon Web Services (AWS) αργότερα μέσα στον Μάιο, όπως ανέφεραν στελέχη της εταιρείας στο Reuters.

Πρόκειται για μια τολμηρή κίνηση του αμερικανικού κολοσσού των ΗΠΑ για να εισχωρήσει στην παγκόσμια αγορά των τηλεπικοινωνιών. Ενώ ορισμένα δίκτυα τηλεπικοινωνιών έχουν μεταφέρει IT και άλλες λειτουργίες στο δημόσιο cloud, η κίνηση από τη θυγατρική του ισπανικού ομίλου Telefonica αποτελεί παγκόσμια πρωτιά όπου μια υπάρχουσα εταιρεία κινητής τηλεφωνίας αλλάζει το βασικό της δίκτυο σε δημόσιο cloud.

Μεγάλες εταιρείες υπηρεσιών cloud-computing όπως η Amazon και η Microsoft προσπαθούν να προχωρήσουν περισσότερο στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, παρασυρόμενες από δισεκατομμύρια δολάρια σε πιθανά έσοδα, αλλά οι φορείς εκμετάλλευσης ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με την ικανότητα των δημόσιων cloud στο χειρισμό ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

«Θέλω να το δω να λειτουργεί για τουλάχιστον ένα έως δύο τρίμηνα και να έχω ένα χάρτη για να μετακινήσω τουλάχιστον το 30-40% της πελατειακής μου βάσης μέχρι το 2025-2026», δήλωσε ο Mallik Rao, Chief Technology & Information Officer στην O2 Telefonica, επίσης γνωστή ως Telefonica Germany, που μετρά 45 εκατομμύρια πελάτες στη Γερμανία.

Η AWS και η O2 Telefonica δεν αποκάλυψαν οικονομικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Το κεντρικό δίκτυο, το οποίο αποτελείται από διακομιστές υψηλής απόδοσης σε κέντρα δεδομένων, είναι η καρδιά ενός δικτύου κινητής τηλεφωνίας που δρομολογεί με ασφάλεια δεδομένα και κλήσεις σε υψηλές ταχύτητες. Ένα δημόσιο cloud θα μειώσει το κόστος, θα αυξήσει την κλίμακα και θα επιτρέψει την πραγματοποίηση επισκευών χωρίς διακοπή της υπηρεσίας.

Η εταιρεία Dish που εδρεύει στις ΗΠΑ, η οποία κατασκεύασε το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της από την αρχή, έγινε το 2021 η μόνη εταιρεία τηλεπικοινωνιών που χρησιμοποίησε το AWS cloud για το βασικό δίκτυο.

«Η περίπτωση με την Dish ήταν πολύ πιο εύκολη γιατί δεν είχαν υπάρχοντα συστήματα που έπρεπε να τροποποιηθούν για να λειτουργούν με το cloud», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της AWS Jan Hofmeyr σε συνέντευξή του.

Η Nokia, η οποία συνεργάστηκε επίσης με την Dish, θα παρέχει το λογισμικό και η AWS θα παρέχει την υποδομή της για την Telefonica.

Η παγκόσμια αγορά τηλεπικοινωνιακού cloud αναμένεται να φτάσει τα 108,7 δισ. δολάρια έως το 2030 από 19,7 δισ. δολάρια το 2021, καθιστώντας την κινητήρια δύναμη ανάπτυξης για εταιρείες όπως η Amazon.

Η εταιρεία αναμένει περισσότερες συμφωνίες με άλλους παρόχους τους επόμενους 12 μήνες, όπως ανέφερε ο Hofmeyr της AWS.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

BMW: Πτώση στα κέρδη το α' τρίμηνο - Στα 36,6 δισ. ευρώ τα έσοδα

TikTok: Μηνύει τις ΗΠΑ για περιορισμό της ελευθερίας του λόγου

Siemens Energy: Aναβαθμίζει το guidance, αλλάζει CEO στην προβληματική Gamesa - Άλμα 12% της μετοχής

gazzetta
gazzetta reader insider insider