Microsoft: Υπέγραψε συμφωνία με σουηδική εταιρεία για την αφαίρεση 3,3 εκατ. μετρικών τόνων διοξειδίου του άνθρακα

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Microsoft: Υπέγραψε συμφωνία με σουηδική εταιρεία για την αφαίρεση 3,3 εκατ. μετρικών τόνων διοξειδίου του άνθρακα
Το συμβόλαιο της Stockholm Exergi με τη Microsoft είναι η μεγαλύτερη συμφωνία αφαίρεσης άνθρακα στον κόσμο μέχρι σήμερα.

Η Microsoft υπέγραψε συμφωνία για την οριστική αφαίρεση 3,3 εκατομμυρίων μετρικών τόνων διοξειδίου του άνθρακα με τη σουηδική ενεργειακή εταιρεία Stockholm Exergi, ανακοίνωσαν οι δύο εταιρείες τη Δευτέρα.

Το συμβόλαιο με τη Microsoft είναι η μεγαλύτερη συμφωνία αφαίρεσης άνθρακα στον κόσμο μέχρι σήμερα, επισήμανε η Stockholm Exergi. Η παράδοση των πιστοποιητικών αφαίρεσης άνθρακα στη Microsoft σχεδιάζεται να ξεκινήσει το 2028 και θα συνεχιστεί για μια δεκαετία.

Η σουηδική εταιρεία, η οποία παρέχει ενέργεια στους κατοίκους της Στοκχόλμης, σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα έργο δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα που θα αφαιρεί οριστικά 800.000 μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως.

Η κατασκευή του έργου δέσμευσης άνθρακα έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2025. Η σύμβαση με τη Microsoft θα βοηθήσει το έργο να μετατραπεί πιο γρήγορα σε οριστική επενδυτική απόφαση το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, δήλωσε ο Anders Egelrud, Διευθύνων Σύμβουλος της Stockholm Exergi.

Το project δέσμευσης άνθρακα θα εγκατασταθεί στο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας από βιομάζα της Στοκχόλμης Exergi, το οποίο είναι το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη. Το εργοστάσιο καίει απόβλητα από τη δασοκομία και τις χαρτοβιομηχανίες για την παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας.

Το διοξείδιο του άνθρακα που απελευθερώνεται από αυτά τα υλικά κατά την αποτέφρωση θα αφαιρείται από το αέριο που εκπέμπεται από το εργοστάσιο, θα υγροποιείται για μεταφορά και θα αποθηκεύεται μόνιμα υπόγεια.

Η Stockholm Exergi πουλά πιστοποιητικά αφαίρεσης άνθρακα, που ισοδυναμούν με 1 εκατομμύριο μετρικούς τόνους διοξειδίου του άνθρακα, για να βοηθήσει τις εταιρείες να επιτύχουν τους στόχους τους για καθαρές μηδενικές εκπομπές.

«Η αξιοποίηση των υφιστάμενων σταθμών παραγωγής ενέργειας από βιομάζα είναι ένα κρίσιμο πρώτο βήμα για την παγκόσμια ικανότητα αφαίρεσης άνθρακα», δήλωσε ο Brian Marrs, ανώτερος διευθυντής ενέργειας και αφαίρεσης άνθρακα της Microsoft.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Συνέτριψε τις εκτιμήσεις των αναλυτών με τα κέρδη α' τριμήνου

gazzetta
gazzetta reader insider insider