Philips: Διακανονισμός 1 δισ. δολ. για την ανάκληση συσκευών υπνικής άπνοιας - Εκτόξευση 45% της μετοχής

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Philips: Διακανονισμός 1 δισ. δολ. για την ανάκληση συσκευών υπνικής άπνοιας - Εκτόξευση 45% της μετοχής
Το ποσό είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που ανέμεναν οι οικονομικοί αναλυτές.

(upd 16:37)

Σε διευθέτηση των αγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες που προέκυψαν από τις ανακληθείσες συσκευές άπνοιας ύπνου DreamStation προχώρησε η Philips. Η εταιρεία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα πληρώσει τους ασθενείς με άπνοια ύπνου 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση, χωρίς ωστόσο να παραδεχτεί το λάθος.

Το ποσό είναι σημαντικά χαμηλότερο από αυτό που ανέμεναν οι οικονομικοί αναλυτές. Σύμφωνα με τον αναλυτή της ING Marc Hesselink, η πρόβλεψή τους έφτανε στο ποσό των 3 δισ. δολαρίων για τη διευθέτηση των αξιώσεων περίπου 60.000 Αμερικανών χρηστών των ανακληθέντων συσκευών άπνοιας ύπνου.

Οι μετοχές της Philips εκτοξεύτηκαν την Δευτέρα μετά τoν διακανονισμό, και συγκεκριμένα έφτασαν να ενισχύονται άνω του 45% στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ. Στη συνέχεια υποχώρησαν στο +36%.

Η ανακοίνωσε πως ο διακανονισμός δεν άλλαξε τους οικονομικούς της στόχους για το 2025, που καθορίστηκαν πέρυσι. Λόγω του διακανονισμού, τα βασικά κέρδη της Philips το τέταρτο τρίμηνο παρέμειναν σχεδόν σταθερά στα 653 εκατ. ευρώ, ενώ οι συγκρίσιμες πωλήσεις μειώθηκαν κατά 1%.

H εταιρεία ανακοίνωσε επίσης τα αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο, όπου οι πωλήσεις του ομίλου έφτασαν τα 4,1 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 2,4%, με το περιθώριο του προσαρμοσμένου EBITA να είναι 9,4%. Η ελεύθερη ταμειακή ροή ήταν 336 εκατομμύρια ευρώ.

Εκατομμύρια συσκευές ανακλήθηκαν το 2021 λόγω ανησυχιών ότι τα εξαρτήματα ενέχουν πιθανούς κινδύνους καρκίνου. Η εταιρεία ανέφερε ότι ο διακανονισμός θα τερματίσει την αβεβαιότητα σχετικά με τη δικαστική διαμάχη για την εταιρεία, τονίζοντας ότι δεν παραδέχεται κανένα σφάλμα ή ευθύνη, ούτε ότι προκλήθηκαν τραυματισμοί από τις συσκευές της Respironics.

«Η ασφάλεια και η ποιότητα των ασθενών είναι η ύψιστη προτεραιότητά μας και έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για την περαιτέρω επίλυση των συνεπειών της ανάκλησης των συσκευών Respironics», δήλωσε ο CEO της Philips, Roy Jakobs.

«Η αποκατάσταση των συσκευών θεραπείας ύπνου για τους ασθενείς έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των δοκιμών δείχνουν ότι η χρήση αυτών των συσκευών δεν αναμένεται να οδηγήσει σε σημαντική βλάβη στην υγεία. Λυπούμαστε για την ανησυχία που μπορεί να έχουν βιώσει οι ασθενείς» πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Απέφερε καρπούς η απρόσμενη επίσκεψη του Έλον Μασκ στο Πεκίνο - Άλμα 13% της Tesla μετά την συμφωνία με Baidu

Game changer στην παγκόσμια αγορά μετάλλων - Το σούπερ ντιλ ΒΗΡ-Anglo

SEA Europe: Τα «πράσινα» πλοία του αύριο πρέπει να είναι ευρωπαϊκά

gazzetta
gazzetta reader insider insider