Τα φτερά της προς Ανατολάς ανοίγει η Aegean 

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα φτερά της προς Ανατολάς ανοίγει η Aegean 
Τι σηματοδοτεί η παραγγελία τεσσάρων ειδικά διαμορφωμένων αεροσκαφών A321 neo.

To άνοιγμα σε νέες πιο μακρινές αγορές, βήμα που εδώ και καιρό υπάρχει ως στρατηγική κίνηση διεύρυνσης των δραστηριοτήτων της, υλοποιεί η Aegean, επενδύοντας, αρχικά σε τέσσερα αεροσκάφη μιας «ειδικά διαμορφωμένης» έκδοσης A321neo.

Δύο μήνες περίπου μετά την επίσκεψη στελεχών της στην Ινδία στο πλαίσιο της μεγάλης ελληνικής επιχειρηματικής και διπλωματικής αποστολή που συνόδευσε τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο μεγαλύτερος εγχώριος αερομεταφορέας δείχνει έτοιμος να ξεκινήσει πτήσεις μεγαλύτερης εμβέλειας, για να εξυπηρετεί αγορές εκτός ΕΕ, προς ώρας στα νότια και νοτιοανατολικά.

Ειδοποιός διαφορά των νέων αεροσκαφών είναι ότι διαθέτουν μεγαλύτερη χωρητικότητα καυσίμων, προσφέροντας αυτονομία για πτήσεις διάρκειας έως και 7,5 ωρών. Με τον τρόπο αυτό η εταιρεία επενδύει σε διαδρομές εκτός των «παραδοσιακών» ευρωπαϊκών αγορών στον οικονομικό διάδρομο «ΙMEC», που συνδέει την Ινδία, τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Τα νέα αεροσκάφη θα καλύπτουν αφενός προορισμούς που εντάσσονται ήδη στο δίκτυο του αερομεταφορέα, όπως χώρες στην περιοχή του Κόλπου (π.χ. Ριάντ, Τζέντα, Ντουμπάι), αλλά και νέους από την περιοχή που προστίθενται στο πτητικό της πρόγραμμα (π.χ. Μπαχρέιν, Ντόχα, Ομάν). Οι δυνατότητες όμως διευρύνονται και για πολλούς ακόμα που εκτείνονται από την Κεντρική Αφρική έως την Ινδία και το Καζακστάν.

Σε επίπεδο στόλου, να υπενθυμίσουμε ότι ο αερομεταφορέας μετά και την άσκηση του δικαιώματος στην παραγγελία της Airbus στα τέλη του 2023, προσθέτει ακόμα τρία αεροσκάφη A321neo στο στόλο του ενώ μετατρέπει πέντε A320neo, σε μεγαλύτερα A321neo. Μετά την ολοκλήρωση της παραγγελίας, ο συνολικός αριθμός των αεροσκαφών neo της οικογένειας A320/321 θα φτάνει τα 50, τα 29 εκ των οποίων είναι πλέον A321neo. Εξ αυτών τα τέσσερα αρχικά θα αφορούν την ειδική έκδοση μεγαλύτερων αποστάσεων. Σημειωτέον ότι 28 αεροσκάφη neo έχουν ήδη παραληφθεί, ενώ άλλα 22 αναμένεται να παραδοθούν το διάστημα 2024-2028.

Οι προοπτικές των νέων αγορών

Το όφελος με την εν λόγω κίνηση είναι διττό και δεν αφορά αποκλειστικά την Aegean. Κι αυτό γιατί πέρα από την διεύρυνση του αποτυπώματος της αεροπορικής εταιρείας η εν λόγω κίνηση συμβάλλει και στην ενίσχυση των αγορών που τροφοδοτούν με τουρίστες την χώρα, προσθέτοντας μάλιστα στο τουριστικό «μείγμα» και αγορές με υψηλή μέση δαπάνη όπως η Ινδία.

Ειδικά για την περίπτωση της Ινδικής αγοράς που έχει έρθει εντόνως στο προσκήνιο το τελευταίο διάστημα οι προοπτικές είναι μεγάλες με τις εκτιμήσεις των παραγόντων να επισημαίνουν ότι ο εξερχόμενος τουρισμός της Ινδίας έφτασε το προηγούμενο έτος τα 15,2 δισεκατομμύρια δολάρια, και η επιθυμία, κυρίως των Ινδών millennials να εξερευνήσουν διεθνείς προορισμούς, παραμένει ισχυρή.

Σύμφωνα με έρευνα της Mackinsey δε, χάρη στην αυξανόμενη ευημερία και την ταχέως αναπτυσσόμενη οικονομία της χώρας, η Ινδία θα αποτελέσει μια σημαντική παγκόσμια αγορά προέλευσης για ταξίδια αναψυχής τα επόμενα χρόνια. Με πληθυσμό που ξεπερνά τα 1,4 δισεκατομμύρια, ο οποίος μάλιστα έχει μέση ηλικία τα 27,6 έτη - δέκα χρόνια νεότερος από τον πληθυσμό των περισσότερων μεγάλων οικονομιών - και με την προβλεπόμενη αύξηση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της χώρας, η Mackinsey εκτιμά ότι οι Ινδοί τουρίστες θα μπορούσαν να πραγματοποιούν 80 έως 90 εκατομμύρια ταξίδια ετησίως έως το 2040.

Στην πρόβλεψη συνηγορεί και το γεγονός ότι προ πανδημίας η αγορά εξερχόμενων τουριστών της Ινδίας ήταν από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες στην Ασία. Ήδη από το 2022 δε, κατάφερε να ανακτήσει το 61% των προ πανδημικών μεγεθών της - 13 εκατομμύρια εξερχόμενους τουρίστες - παρουσιάζοντας την ταχύτερη ανάκαμψη μεταξύ των περισσότερων ασιατικών χωρών.

Εξ αυτών των ταξιδιωτών το 70% περίπου επιλέγουν κοντινούς προορισμούς με χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να κυριαρχούν. Ακολουθούν οι προορισμοί της Νότιας Ασίας ενώ για μακρινά ταξίδια επιλέγουν τη Βόρεια Αμερική και προορισμούς της Δυτικής Ευρώπης. Στους ανερχόμενους προορισμούς του 2022 περιλαμβάνονται τόσο ο Καναδάς όσο και η γειτονική Τουρκία, γεγονός που υποδεικνύει τις προοπτικές που θα μπορούσε να έχει η Ελλάδα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Aegean: Επενδύει σε 4 νέα Airbus A321neo για εξυπηρέτηση αγορών εκτός ΕΕ

Aegean: Στις 30 Απριλίου η ΓΣ για τη διανομή μερίσματος

Σε βαριά βιομηχανία της ΕΕ εξελίσσεται ο τουρισμός και η εστίαση - Η θέση της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό χάρτη

gazzetta
gazzetta reader insider insider