Alpha Finance: Βιώσιμη η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών

Ανδρέας Βελισσάριος
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Alpha Finance: Βιώσιμη η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών
Πέρα από κάθε προσδοκία η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών το 2023, χάρη στις αρκετά ευνοϊκές τάσεις τιμολόγησης υπό τη βάση των επιτοκίων, αναφέρει.

Πέρα από κάθε προσδοκία κινήθηκε η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών το 2023, χάρη στις αρκετά ευνοϊκές συνθήκες τιμολόγησης υπό τη βάση των επιτοκίων και της εσωτερικής δομής της αγοράς, καθώς και από το θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον, όπως αναφέρει η Alpha Finance.

Ενδεικτικά, ο δείκτης απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, ROTE, έφτασε το 2023 στο 16,8% (18,3% στο τέταρτο τρίμηνο του 2023), το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο, NIM, εκτινάχθηκε στις 265 μονάδες βάσης, αυξημένο κατά 95 μονάδες βάσης σε ετήσια βάση και ο δείκτης κόστους προς έσοδα (C/I) διαμορφώθηκε 34% χαμηλότερα κατά 14 ποσοστιαίες μονάδες. Την ίδια στιγμή, ο δείκτης NPE υποχώρησε στο 4,2% και o δείκτης CET1 διαμορφώθηκε στο 15,6% αρκετά υψηλότερα από τις απαιτήσεις και τους εσωτερικούς στόχους.

Σύμφωνα με το guidance της εκάστοτε συστημικής τράπεζας, η κερδοφορία για το 2024 - 2026 αναμένεται να παραμείνει κοντά στα επίπεδα του 2023, σε απόλυτους όρους, και ο δείκτης ROTE σαφώς σε ένα διψήφιο επίπεδο. Η επιδείνωση της δυναμικής της τιμολόγησης (μετά την αποκλιμάκωση των επιτοκίων) αναμένεται να αντισταθμιστεί από την υψηλότερη πιστωτική επέκταση και τα υψηλότερα έσοδα από προμήθειες. Επιπλέον, το λειτουργικό κόστος αναμένεται να κινηθεί ελαφρώς υψηλότερα κατά τη διάρκεια της περιόδου και να αντισταθμιστεί από τις χαμηλότερες προβλέψεις. Ωστόσο, η ισχυρή κερδοφορία θα επιτρέψει την ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης διευκολύνοντας έτσι την επιβράβευση των μετόχων μέσω της διανομής μερισμάτων και ενδεχομένως των προγραμμάτων επαναγοράς ιδίων.

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του τετάρτου τριμήνου και το guidance των διοικήσεων για το 2024 - 2026, η Alpha Finance αναβαθμίζει τις εκτιμήσεις της για να ενσωματώσει την καλύτερη από την αναμενόμενη δυναμική των βασικών εσόδων, ενώ παράλληλα προβαίνει σε κάποιες αλλαγές σε άλλα μεγέθη. Οι επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της για τα έσοδα και τα λειτουργικά κέρδη για τα έτη 2024 - 2026 είναι κατά 11% υψηλότερες έναντι των προηγούμενων, κυρίως λόγω της υψηλότερης δημιουργίας καθαρών εσόδων από τόκους, των προμηθειών, με τα καθαρά κέρδη να είναι κατά 10% για την ίδια περίοδο. Οι εκτιμήσεις της Χρηματιστηριακή κινούνται προς έναν δείκτη ROTE άνω του 14% για το 2024 και πάνω από 11% για το 2026 για τις τρεις συστημικές τράπεζες που καλύπτει.

Ο αναλυτής της AF ευθυγραμμίζεται σε γενικές γραμμές με το guidance των διοικήσεων για το 2024 και διατηρεί μια ελαφρώς πιο συντηρητική θέση για το 2025 - 2026, έχοντας μια πιο προσεκτική προσέγγιση στις εκτιμήσεις για τα έσοδα Οι εκτιμήσεις για τους δείκτες ROTE είναι χαμηλότεροι έως και 150 μονάδες βάσης έναντι του guidance.

Οι βασικοί παράγοντες διαφοροποίησης έναντι της καθοδήγησης των διοικήσεων είναι οι χαμηλότεροι ρυθμοί της πιστωτικής επέκτασης και η ελαφρώς χειρότερη δυναμική τιμολόγησης λόγω την ταχύτερη μείωση των επιτοκίων έναντι των παραδοχών των business plans. Οι νέες τιμές στόχοι είναι υψηλότεροι από ότι προηγουμένως κατά περίπου 25% κατά μέσο όρο, λόγω των υψηλότερων εκτιμήσεων για την κερδοφορία, του χαμηλότερου κόστους κεφαλαίου μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και των υψηλότερων δεικτών αποτίμησης στη βάση της πλεονάζουσας ρευστότητας.

- Eurobank - τιμή στόχος στα 2,45 ευρώ, με πιθανή διανομή μερίσματος 0,09 ευρώ ανά μετοχή, P/TBV στο 0,8x για φέτος

- Εθνική - τιμή στόχος στα 9,10 ευρώ, με πιθανή διανομή μερίσματος 0,42 ευρώ ανά μετοχή, P/TBV στο 0,9x για φέτος

- Πειραιώς - τιμή στόχος στα 4,90 ευρώ, με πιθανή διανομή μερίσματος 0,06 ευρώ ανά μετοχή, P/TBV στο 0,7x για φέτος

Επομένως, επαναλαμβάνει τη σύσταση «buy» και για τις τρεις συστημικές τράπεζες που καλύπτει, με προτίμηση στη Eurobank (τιμή στόχος στα 2,45 ευρώ) λόγω των αναπτυξιακών πρωτοβουλιών της. Παράλληλα, εξακολουθεί να αναμένει μια αξιοπρεπή άνοδο για την Τράπεζα Πειραιώς (τιμή στόχος στα 4,90 ευρώ) λόγω του ελκυστικού συνδυασμού κερδοφορίας - αποτίμησης, και για την Εθνική Τράπεζα (τιμή στόχος στα 9,10) δεδομένης της ισχυρής κερδοφορίας και των επιλογών που έχει για τη βέλτιστη αξιοποίηση της πλεονάζουσας ρευστότητας.

Όπως αναφέρει η Χρηματιστηριακή, παρά την ισχυρή άνοδο που έχουν καταγράψει οι μετοχές των τραπεζών από τις αρχές του έτους (13%) αλλά και σε ετήσια βάση (50%), παραμένουν άκρως ελκυστικές. Ο κλάδος διαπραγματεύονται επί του παρόντος με δείκτη P/TBV στο 0,7x, με βάση τις εκτιμήσεις για το 2024, με τον εκτιμώμενο δείκτη ROTE για το 2024 κοντά σε ένα διψήφιο ποσοστό (άνω του 14%) και πάνω από 10% μέχρι το 2026. Υπό αυτό το πρίσμα, η Alpha Finance διατηρεί την εποικοδομητική της στάση για τον κλάδο και θεωρεί οποιαδήποτε διόρθωση ως ευκαιρία αγοράς. «Οι αναμενόμενες ανακοινώσεις για τη διανομή μερίσματος για πρώτη φορά μετά από περισσότερα από 15 έτη θα σηματοδοτήσουν την επιστροφή των τραπεζών στην κανονικότητα», όπως αναφέρει ο αναλυτής της Alpha Finance.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Eurobank Equities: Από ρεκόρ σε ρεκόρ η Mytilineos - Αυξάνει την τιμή στόχο στα 48,40 - Στις κορυφαίες επιλογές

Προϋπολογισμός Μαρτίου: Άνω του στόχου το πρωτογενές πλεόνασμα – Επιπλέον «ένεση» 665 εκατ. ευρώ επενδυτικών δαπανών

ΕΝΦΙΑ: Πώς θα «ξεφουσκώσετε» τον νέο λογαριασμό - Άνοιξε η πλατφόρμα του Ε9

gazzetta
gazzetta reader insider insider