Έως 40 δις το όφελος από τις επενδύσεις αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης στην Ελλάδα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έως 40 δις το όφελος από τις επενδύσεις αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης στην Ελλάδα
green investment
Δυνητικό όφελος από 10 έως 40 δις ευρώ θα μπορούσε να προκύψει μέχρι το 2030 για την Ελλάδα εάν πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Δυνητικό όφελος από 10 έως 40 δις ευρώ θα μπορούσε να προκύψει μέχρι το 2030 για την Ελλάδα εάν πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες επενδύσεις, ύψους 15 δις, αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και οι επιχειρήσεις επιδείξουν τα απαραίτητα αντανακλαστικά στην ανάληψη δράσης, κάτι που όπως φαίνεται έχουν αρχίσει ήδη να κάνουν.

Έρευνα της ΕΤΕ σε 200 ΜμΕ σε περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές το 2023 σημειώνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις δείχνουν έμπρακτα διάθεση να προσαρμοστούν στο βαθμό που τους αναλογεί στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής και οι επιχειρηματίες δείχνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν και να προσαρμοστούν στις νέες προκλήσεις.

Στις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιδρούν με υγιή τρόπο, καθώς τα 2/3 των πληγεισών ΜμΕ σχεδιάζουν επενδύσεις για την επόμενη τριετία - με ένα εντυπωσιακό 41% να δηλώνει ότι η επενδυτική απόφαση είχε ως αφορμή τις καταστροφές. Παράλληλα, οι πληγείσες ΜμΕ δείχνουν αυξημένη εγρήγορση για θωράκιση από μελλοντικά πλήγματα, με το ποσοστό με (έστω μερική) ασφαλιστική κάλυψη να εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 88% των πληγεισών ΜμΕ, σημειώνοντας αύξηση κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες (έναντι αύξησης 5 μονάδων σε επιχειρήσεις που δεν επηρεάστηκαν).

Το εύρος των επιχειρήσεων που άγγιξαν οι φυσικές καταστροφές ήταν σημαντικό, καθώς σχεδόν τα τρία τέταρτα των ΜμΕ στις εν λόγω περιοχές δήλωσαν πως έχουν επηρεαστεί από τα έντονα κλιματικά φαινόμενα. Ειδικότερα, το 30% δήλωσε άμεσο πλήγμα (υλικές ζημιές, κυρίως σε εγκαταστάσεις), με 2/3 αυτών να έχουν πληγεί και στο παρελθόν, ενώ ένα επιπλέον 42% δέχθηκε έμμεση διαταραχή στη λειτουργία της επιχείρησης (στο στάδιο πώλησης ή/και στην προμήθεια πρώτων υλών).

Η σφοδρότητα του πλήγματος (με το Δείκτη Εμπιστοσύνης να καταρρέει σε επίπεδα περιόδων κρίσης) οδήγησε την πλειοψηφία των πληγεισών ΜμΕ (60%) σε αναδιάταξη της εφοδιαστικής/εμπορικής τους αλυσίδας, αναζητώντας είτε νέους προμηθευτές είτε νέα κανάλια διάθεσης προϊόντων/υπηρεσιών (με 14% αυτών να επιδιώκει και τα δύο). Υπό αυτές τις συνθήκες, τα ¾ των πληγεισών ΜμΕ χρειάστηκαν περισσότερο από 2 μήνες για να επανέλθουν σε ομαλές συνθήκες λειτουργίας.

Στην Ελλάδα το σχετικό κόστος από τις φυσικές καταστροφές έφτασε τα €0,5 δις το 2021 (από μόλις €0,01 δις το 2013), ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2023, εκτός από υλικές καταστροφές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οδήγησαν στη μείωση της εγχώριας αγροτικής προστιθέμενης αξίας κατά 8% και σε απώλεια 1.2 εκ τουριστικών αφίξεων.

Τα ακραία φαινόμενα τείνουν να καταστούν η νέα κανονικότητα απειλώντας την ανθρώπινη ζωή και επιφέροντας σημαντικές κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές συνέπειες για την Ελλάδα, στην οποία είναι ακόμη νωπές οι μνήμες από τις πυρκαγιές στον Έβρο και τις πλημμύρες στην Θεσσαλία. Σύμφωνα με όσα ανέφερε πριν από λίγο καιρό ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης, το κόστος για να αντεπεξέλθει η χώρα στις ζημίες που προκάλεσαν οι πλημμύρες αντιστοιχεί στο 1,5% του ΑΕΠ ενώ σε κάποιες περιπτώσεις απαιτείται να γίνει μετεγκατάσταση ολόκληρων χωριών ενώ μεγάλο ήταν και το πλήγμα για την αγροτική παραγωγή με 180.000 στρέμματα να έχουν πλημμυρίσει.Αντίστοιχα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που είχαν γίνει για τις πυρκαγιές του Έβρου, το κόστος των ζημιών έφθασε τα 1,3 εκατ. ευρώ με τους κατοίκους (και το περιβάλλον) να μετρούν ακόμη τις πληγές τους.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το κόστος από τις δασικές πυρκαγιές το 2023 ξεπέρασε τα 4 δις με την περιοχή της Μεσογείου και την Ελλάδα να χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα ευάλωτες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Θεσσαλία: Στενεύουν τα περιθώρια για την διαχείριση των υδάτων – Άμεσες παρεμβάσεις ζητά η τοπική κοινωνία

Πυρκαγιές: «Καμπανάκι» εν όψει της αντιπυρικής περιόδου – Η ετοιμότητα της Ελλάδας και τα νέα μέτρα

gazzetta
gazzetta reader insider insider