Κρίσιμο για τις ασφαλιστικές το 2017

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κρίσιμο για τις ασφαλιστικές το 2017

Αθόρυβα, χωρίς ανακοινώσεις και με μεγάλη προσοχή προχωρούν οι διεργασίες που θα αλλάξουν ριζικά τον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα. Με τα λειτουργικά κόστη να αυξάνονται και τα περιθώρια κέρδους να μειώνονται συνεχώς μεγάλες και μικρότερες ασφαλιστικές ετοιμάζουν συνεργασίες, συμμαχίες και συγχωνεύσεις. Την ίδια στιγμή αυτό που κυριαρχεί στον κλάδο είναι η πώληση της μεγαλύτερης ελληνικής εταιρείας του κλάδου, της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Οι δεσμευτικές προσφορές για την Εθνική Ασφαλιστική αναμένονται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2017, ενώ οι πρώτες διερευνητικές επαφές κυρίως με ξένους επιχειρηματικούς ομίλους έχουν ήδη ξεκινήσει. Πληροφορίες, αναφέρουν ότι μεταξύ των ενδιαφερόμενων βρίσκονται μεγάλα ονόματα της ασφαλιστικής βιομηχανίας αλλά και της διεθνούς επιχειρηματικής σκηνής. Μεταξύ αυτών, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται η κινεζική Fosun αλλά και η καναδική Fairfax η οποία έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα και στον ελληνικό ασφαλιστικό κλάδο (Eurolife).

Σημειώνεται πως η πώληση ποσοστού τουλάχιστον 70% της Εθνικής Ασφαλιστικής αποτελεί δέσμευση της Εθνικής Τράπεζας έναντι στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ. Ειδικά για την Εθνική Ασφαλιστική το σχέδιο κεφαλαιακών ενεργειών που έχει καταθέσει ο όμιλος της ΕΤΕ προβλέπει την ολοκλήρωση της πώλησης της μέχρι τον Ιούνιο του 2017.

Την ίδια στιγμή την θέση της στην ελληνική αγορά χτίζει η Ergo, η οποία προχωρά στην απορρόφηση της ΑΤΕ Ασφαλιστικής, που αγόρασε από τον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας απορρόφησης η Ergo θα γίνει η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα στον κλάδο των γενικών ασφαλίσεων με σημαντική παρουσία στους κλάδους ζωής και υγείας. Στόχος της εταιρείας είναι η ενοποίηση των δύο εταιρειών να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2017.

Οι εξελίξεις στον ασφαλιστικό κλάδο, όμως, δεν σταματούν εδώ. Μικρότερες εταιρείες σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους σε μια περίοδο που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη πόρων και την αύξηση του κόστους για τις ασφαλιστικές λόγω των αλλαγών στο ρυθμιστικό πλαίσιο (Solvency II). Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς αναφέρουν στο insider.gr ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα υπάρξουν ανακοινώσεις εξαγορών και συγχωνεύσεων στον ασφαλιστικό κλάδο.

Η εφαρμογή της οδηγίας Solvency II θα έχει επίδραση στο σύνολο σχεδόν των λειτουργιών των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και θα αλλά και την καθημερινότητα του αλλά και την μεσο-μακροπρόθεσμη στρατηγική. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι διοικήσεις των ασφαλιστικών θα κληθούν να πάρουν δύσκολές πολλές φορές αποφάσεις που μπορεί να διαταράξουν τη συνήθη λειτουργία της εταιρείας με στόχο τη διαφορετική προσέγγιση της δραστηριότητας τους αλλά και τον τρόπο αντιμετώπισης του πελάτη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider