Οι συστάσεις και οι τιμές στόχοι της Wood για τις ελληνικές τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι συστάσεις και οι τιμές στόχοι της Wood για τις ελληνικές τράπεζες
Διαφοροποίηση μεταξύ των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών καταγράφεται από τη Wood, καθώς ο οίκος αν και αυξάνει τις τιμές στόχους αναζητεί πιο ελκυστικά σημεία εισόδου για τοποθετήσεις στις μετοχές των Eurobank - Πειραιώς.

Διαφοροποίηση μεταξύ των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών καταγράφεται από τη Wood, καθώς ο οίκος αν και αυξάνει τις τιμές στόχους, έχοντας μείνει αρκετά πίσω, αναζητεί πιο ελκυστικά σημεία εισόδου για τοποθετήσεις στις μετοχές των Eurobank - Πειραιώς.

Ο επενδυτικός οίκος θέτει σύσταση «hold» για τη μετοχή της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς, αυξάνοντας τις τιμές στόχους στα 2,08 ευρώ, από 1,80 ευρώ προηγουμένως και στα 4,13 ευρώ από 3,80 ευρώ αντίστοιχα, στόχοι αρκετά χαμηλότεροι από αυτούς που έχουν θέσει άλλοι επενδυτικοί οίκοι και χρηματιστηριακές.

Από την άλλη, θέτει σύσταση «buy» για την Εθνική Τράπεζα αυξάνοντας την τιμή στόχο στα 9,19 ευρώ από 6,20 ευρώ προηγουμένως και για την Alpha Bank στα 2,06 από 1,80 ευρώ επίσης με «buy».

Οι αναλυτές εκτιμούν πως οι κερδοφορία των τραπεζών έχει φτάσει σε ένα σταθερά υψηλό σημείο και οι δείκτες ROTE κάπως ομαλοποιηθούν το 2024 - 2026, καθώς η αγορά αναμένει μια μείωση των επιτοκίων. Συνεπώς, τα κεφάλαια και η ρευστότητα αποκτούν μεγάλη βαρύτητα καθώς περιορίζεται το εύκολο χρήμα. Έμφαση θα δοθεί λοιπόν στη βελτιστοποίηση των ισολογισμών, στην επιστροφή κεφαλαίων και στην ελαχιστοποίηση του κόστους χρηματοδότησης σε σχέση με το Euribor, όπως αναφέρει η Wood.

Ο οίκος προτιμά την Εθνική Τράπεζα στη βάση της κερδοφορία της, της απλότητα και της δυνατότητα επιστροφής κεφαλαίου, ενώ η Alpha Bank αποτελεί ένα «re - rating story». Από την άλλη, οι αναλυτές πιο ελκυστικά σημεία εισόδου για την Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς.

Η Wood αναμένει μια πιο επίπεδη και σταθερή κερδοφορία από τις ελληνικές τράπεζες το 2024 - 2026, καθώς τα επιτοκιακά περιθώρια (NIMs) προσαρμόζονται σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων και υψηλότερου σχετικού κόστους καταθέσεων. Οι τράπεζες θα πρέπει να κάνουν τους ισολογισμούς τους να λειτουργούν πιο δυνατά, με χρηματικές διανομές και διατήρηση του κόστους χρηματοδότησης όσο το δυνατόν χαμηλότερα σε σχέση με το Euribor.

Για την Εθνική Τράπεζα, η Wood επισημαίνει πως ο δείκτης NPE έφτασε στο 3,6%, με τη διοίκηση να μη χρησιμοποιεί συνθετικές τιτλοποιήσεις ή servicers και το μεγαλύτερο μέρος του DTA της είναι DTC. Ο δείκτης CET1 fully loaded που φτάνει στο 17,8%, υποδηλώνει έναν χαμηλό ρυθμιστικό κίνδυνο ως προς το σχεδιασμό της επιστροφής κεφαλαίου, που αναμένεται να οδηγήσει μια μερισματική απόδοση της τάξεως του 5% και 8% για το 2023 και το 2025, αντίστοιχα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η ΕΚΤ μπορεί επίσης να είναι επιεικής ως προς την επαναγορά ποσοστού του ΤΧΣ, επιτρέποντας την ακύρωση περίπου του 6% που διαθέτει το Ταμείο, με αντίκτυπο CET1 στις 100 μονάδες βάσης. Παρόλο που η κερδοφορία στον κλάδο είναι πιθανό να μειωθεί, το 20% ROTE της Εθνικής για το 2023, αποτελεί μια υψηλότερη βάση ως προς τη μείωση που θα επέλθει σε σύγκριση με τις υπόλοιπες.

Ως προς την Alpha Bank, η Wood σημειώνει πως εάν η διοίκηση ακολουθήσει τo guidance που έχει θέσει μέχρι το 2026, μπορεί να να φτάσει σε CET fully loaded στο 17,5%, δείκτη NPE χαμηλότερο του 4% και δείκτη ROTE άνω του 10% με επιστροφές κεφαλαίου άνω των 750 εκατ. ευρώ το 2024 - 2026. Με βάση τα τρέχοντα επίπεδα αποτιμήσεων, η αγορά είναι δύσπιστη σχετικά με τη μακροπρόθεσμη δυναμική κερδοφορίας της Alpha και την επίτευξη των στόχων. «Δίνουμε το πλεονέκτημα της αμφιβολίας και διαπιστώνουμε μια δυνατότητα re - rating και «άμυνας» από τυχόν αρνητικές εξελίξεις στα τρέχοντα επίπεδα αποτιμησεων», αναφέρει η Wood.

Η Eurobank έχει ένα ισολογισμό, με δείκτη CET1 16,9% και δείκτη NPE 3,5%. Η εμπιστοσύνη της τράπεζας στον ισολογισμό της είναι επίσης εμφανής, μέσω των εξαγορών της στη Βουλγαρία και την Κύπρο, που έχουν τοποθετήσει τη Eurobank ως τον μοναδικό περιφερειακό παίκτη μεταξύ των ομολόγων της στην Ελλάδα. «Δίνουμε εύσημα στη διοίκηση για την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας. Πιστεύουμε ότι η τράπεζα μπορεί να προσθέσει αξία στην Ελληνική Τράπεζα τόσο σε αυτόνομη βάση όσο και μέσω συγχώνευσης με την κυπριακή της μονάδα. Ενώ μας αρέσει η Eurobank, αρέσει και στην αγορά, τα επίπεδα αποτιμήσεων αφήνει ένα περιορισμένο περιθώριο και θα περιμέναμε ένα καλύτερο σημείο εισόδου», σύμφωνα με τη Wood.

«Η Πειραιώς έβαλε σε τάξη το σπίτι της και κατέγραψε ισχυρά αποτελέσματα το 2023. Πιστεύουμε ότι η Πειραιώς έχει ακόμη να κάνει κάποια διαφορά στο μέτωπο των κεφαλαίων και το 13,2% CET1 της τράπεζας (το χαμηλότερο μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων ελληνικών τραπεζών και μόνο ένα απόθεμα ασφαλείας 20 μονάδες βάσης έναντι του στόχου της διοίκησης) μπορεί να είναι, τουλάχιστον, σε οριακό μειονέκτημα όσον αφορά το πόσο φιλελεύθερη μπορεί να είναι η τράπεζα στην επιστροφή κεφαλαίων. Πιστεύουμε ότι η τεράστια απόδοση 122% στη μετοχή το 2023 έχει βάλει την Πειραιώς σε μια περιοχή εύλογης αξία» αναφέρει η Wood.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider