Σαραφόπουλος: H εξωστρέφεια βρίσκεται στον πυρήνα του σκοπού και των αξιών της Alpha Bank

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σαραφόπουλος: H εξωστρέφεια βρίσκεται στον πυρήνα του σκοπού και των αξιών της Alpha Bank
Το 2023 αποτέλεσε έτος-σταθμό για την Alpha Bank, τόνισε ο κ. Σαραφόπουλος, καθώς η Τράπεζα πέτυχε υψηλές επιδόσεις, τόσο σε επίπεδο κερδοφορίας όσο και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του ισολογισμού.

Το μήνυμα πως στη νέα εποχή κανονικότητας που ανοίγεται για την ελληνική οικονομία και τον τραπεζικό κλάδο, η εξωστρέφεια θα αποτελέσει τον πυρήνα του σκοπού και των αξιών της Alpha Bank για τη μελλοντική της πορεία έστειλε ο Chief Investment Officer του Ομίλου Alpha Bank, Κωνσταντίνος Σαραφόπουλος από το Delphi Economic Forum. Μιλώντας στο πάνελ “Banking Sector in Greece and Challenges Ahead”, ο κ. Σαραφόπουλος ανέλυσε τα πλεονεκτήματα της στρατηγικής συμφωνίας της Alpha Bank με την UniCredit, ενώ ειδική αναφορά έκανε στη θετική πορεία που αναμένεται να ακολουθήσει η ελληνική οικονομία στο νέο περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων.

Η Alpha Bank θα μπορεί να εξυπηρετεί όλους τους Πελάτες της UniCredit που επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα

Το 2023 αποτέλεσε έτος-σταθμό για την Alpha Bank, τόνισε ο κ. Σαραφόπουλος, καθώς η Τράπεζα πέτυχε υψηλές επιδόσεις, τόσο σε επίπεδο κερδοφορίας όσο και ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του ισολογισμού. Την ίδια χρονιά η Τράπεζα προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με τον Όμιλο της UniCredit, εγκαινιάζοντας μία νέα εποχή εξωστρέφειας, είπε. Όπως εξήγησε, «Για εμάς στην Alpha Bank, η εξωστρέφεια αποτελεί καταλύτη για τη μελλοντική μας επιτυχία και πρόοδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα της εξωστρέφειάς μας αποτελεί, η στρατηγική συνεργασία μας με την UniCredit, έναν πολυεθνικό όμιλο που μοιράζεται τις ίδιες αξίες και το ίδιο όραμα με εμάς». Περιγράφοντας τα πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η συγκεκριμένη στρατηγική συνεργασία, ο κ. Σαραφόπουλος τόνισε ότι «τα προϊόντα που είναι διαθέσιμα στους Πελάτες μας θα πλαισιωθούν με νέα προϊόντα από το εργοστάσιο της UniCredit και παράλληλα οι εταιρικοί μας Πελάτες θα έχουν πρόσβαση στο πολυεθνικό τραπεζικό δίκτυο του ιταλικού ομίλου». Ταυτόχρονα, όμως, η συμφωνία με την UniCredit δημιουργεί νέες δυνατότητες και για την ελληνική οικονομία, καθώς, όπως ανέφερε, «η Alpha Bank θα μπορεί να εξυπηρετεί όλους τους Πελάτες της UniCredit που επιθυμούν να επενδύσουν ή να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη χώρα μας».

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο Chief Investment Officer του Ομίλου και σε μία δεύτερη διάσταση της εξωστρέφειας η οποία αφορά στη στρατηγική πρωτοβουλία της Τράπεζας να συμβάλει ενεργά στον επαναπατρισμό των ταλέντων που έφυγαν τα προηγούμενα χρόνια από την Ελλάδα. «Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, που σχετίζεται με τη δημιουργία της κοινότητας των Alpha Ithacans μέλος της οποίας είμαι και εγώ, βρίσκεται ήδη από το 2019 στην κορυφή της ατζέντας του CEO του Ομίλου, Βασίλη Ψάλτη», τόνισε. «Στόχος μας είναι να καταστεί η Alpha Bank πόλος έλξης ταλαντούχων Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίοι θα στελεχώσουν όλο το φάσμα των υπηρεσιών του Ομίλου μας. Ο συνδυασμός των νέων αυτών ταλέντων με τη συσσωρευμένη τεχνογνωσία και τις δεξιότητες των Ανθρώπων μας θα συμβάλει στην υλοποίηση του οράματος που έχουμε για την Alpha Bank: να καταστεί μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή και ανθρωποκεντρική τράπεζα».

Πλεονεκτική η θέση της Alpha Bank στη διάθεση εναλλακτικών επενδυτικών προϊόντων

Αισιόδοξος για τη μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας δήλωσε ο κ. Σαραφόπουλος, τονίζοντας ότι τα θεμελιώδη μεγέθη δείχνουν ότι η οικονομία παραμένει σε θετική τροχιά υγιούς ανάπτυξης με ρυθμούς της τάξης του 2,3%-2,5%. Ενισχυτικά σε αυτή την κατεύθυνση θα λειτουργήσει το νέο περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων, που αναμένεται να διαμορφωθεί για τα επόμενα 1-2 χρόνια, το οποίο εκτιμάται ότι θα ευνοήσει και την πιστωτική επέκταση. «Τα χαμηλότερα επιτόκια αναμένεται να δημιουργήσουν κίνητρα σε αποταμιευτές και επενδυτές να αναζητήσουν εναλλακτικά επενδυτικά προϊόντα που προσφέρουν μεγαλύτερες αποδόσεις και τα οποία η Alpha Bank βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση να παρέχει, χάρη στη στρατηγική της συνεργασία με την UniCredit», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν εξίσου ελκυστικά αποταμιευτικά και επενδυτικά προϊόντα με τις ευρωπαϊκές

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Σαραφόπουλος και στους λόγους για τους οποίους τα υψηλά επιτόκια της αγοράς δεν επηρέασαν σημαντικά τα επιτόκια καταθέσεων, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων καταθέσεων ως ποσοστό της αύξησης των επιτοκίων της αγοράς (beta) στην Ελλάδα είναι από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη, αν και η διαφορά είναι της τάξης των 50 μ.β. Ειδικότερα, η καταθετική βάση στην Ελλάδα αποτελείται κατά κύριο λόγο από καταθέσεις ιδιωτών, οι οποίες επηρεάζονται γενικά λιγότερο από τις διακυμάνσεις των επιτοκίων. Παράλληλα, ο Δείκτης Δανείων προς Καταθέσεις του τραπεζικού τομέα είναι ιδιαίτερα χαμηλός, ενώ τα χαμηλά καταθετικά υπόλοιπα, με το μέσο υπόλοιπο καταθέσεων ανά λογαριασμό να ανέρχεται σε €4.000-5.000, αποτελούν ακόμα δύο παράγοντες που συμπιέζουν το beta των καταθέσεων προς τα κάτω».

Στην τοποθέτησή του, ο κ. Σαραφόπουλος τόνισε ωστόσο, ότι σε ό,τι αφορά στις αποδόσεις των προθεσμιακών καταθέσεων και άλλων επενδυτικών και αποταμιευτικών προϊόντων, «οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν εξίσου ελκυστικές αποδόσεις με τις ευρωπαϊκές». «Οι λογαριασμοί λιανικής με υψηλότερα υπόλοιπα καθώς και οι λογαριασμοί χονδρικής έχουν πράγματι κάνει χρήση των διαφόρων προϊόντων που προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις, παρόμοιες με τις ευρωπαϊκές χώρες του πυρήνα», κατέληξε.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στην τιμολόγηση των δανείων, ο κ. Σαραφόπουλος υπενθύμισε ότι «οι ελληνικές τράπεζες συνεργάστηκαν στενά με την ελληνική κυβέρνηση για να βρουν το σωστό μείγμα μέτρων για να μειώσουν το κόστος εξυπηρέτησης των δανείων των νοικοκυριών σε ένα περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων. Ως εκ τούτου, ήδη από τον Μάιο του 2023, οι τράπεζες εισήγαγαν ένα ανώτατο επιτόκιο σε στεγαστικά δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο για τους συνεπείς δανειολήπτες και το οποίο, μάλιστα,
επέκτειναν πριν ένα μήνα μέχρι τον Απρίλιο του 2025».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Καραμούζης (ΕΤΕ): Η Εθνική πρωταγωνιστεί σε ESG και ψηφιακή καινοτομία

Παναγιώτου (ΕΤΕ): Ο ρόλος των τραπεζών στην ενεργειακή μετάβαση είναι καθοριστικός

Μολυβιάτης: Η Εθνική Τράπεζα εκπαιδεύει 600 εργαζόμενους στην AI το 2024

gazzetta
gazzetta reader insider insider