ΦΑΓΕ: Νέα παράταση για το 2027 παίρνει το νέο εργοστάσιο στην Ολλανδία

Μαρίνα Φούντα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΦΑΓΕ: Νέα παράταση για το 2027 παίρνει το νέο εργοστάσιο στην Ολλανδία
Ήταν Νοέμβριος του 2021 όταν η ΦΑΓΕ ανακοίνωσε ότι δρομολογεί τη δημιουργία εργοστασίου στην Ολλανδία. Οι στόχοι για την παραγωγή και οι… παρατάσεις.

Μια ακόμη καθυστέρηση μετρά η έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου της ΦΑΓΕ στην Ολλανδία, η οποία τοποθετείται τελικά για τα τέλη του 2027.

«Καθώς συνεχίζουμε την επέκταση των επιχειρηματικών μας δραστηριοτήτων και την αύξηση των πωλήσεών μας σε όγκο στην Ευρώπη, σχεδιάζουμε να ενισχύσουμε την παραγωγική μας δυνατότητα μέσω της κατασκευής μιας νέας παραγωγής μονάδας στη Δυτική Ευρώπη. Η νέα μονάδα αναμένεται να καταστεί λειτουργική έως το τέλος του 2027», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας στις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση 2023 που δημοσιεύθηκαν πριν από μερικές ώρες.

«Εργαζόμαστε στενά με τις αρμόδιες αρχές προκειμένου η νέα μας παραγωγική μονάδα να καταστεί λειτουργική εντός του πρώτου εξαμήνου του 2026», ανέφερε η διοίκηση πριν από έναν χρόνο ακριβώς, κατά τη δημοσιοποίηση τότε των οικονομικών καταστάσεων της ΦΑΓΕ για τη χρήση 2022.

Ήταν Νοέμβριος του 2021 όταν η ΦΑΓΕ ανακοίνωσε ότι δρομολογεί τη δημιουργία εργοστασίου στην Ολλανδία, μια χώρα που φημίζεται για τη γαλακτοκομική της βιομηχανία και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας σε ό,τι αφορά την αγροδιατροφική παραγωγή. Τότε η εταιρεία είχε θέσει ως ορίζοντα λειτουργίας της νέας παραγωγικής της μονάδας το δεύτερο εξάμηνο του 2024. Μετά τις απανωτές δε παρατάσεις και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η έναρξη λειτουργίας του νέου εργοστασίου τοποθετείται χρονιά για τα τέλη του 2027.

Πού θα κατασκευαστεί

Όπως είναι γνωστό, το εργοστάσιο θα κατασκευαστεί στο επιχειρηματικό πάρκο Riegmeer Hoogeveen στην Ολλανδία, ενώ έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση προαίρεσης για οικόπεδο 15 εκταρίων με τον δήμο του Hoogeveen. Όταν η νέα μονάδα θα είναι πλήρως λειτουργική, θα είναι σε θέση να συνεισφέρει επιπλέον 40.000 τόνους παραγωγικής δυναμικότητητας γιαουρτιού σε ετήσια βάση.

Η παραγωγική μονάδα στην Ολλανδία θα είναι η δεύτερη εκτός ελληνικού εδάφους για τη ΦΑΓΕ, καθώς διατηρεί μια ακόμη μονάδα στις ΗΠΑ και συγκεκριμένα στο Johnstown της Νέας Υόρκης.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι πίσω στο... όχι και τόσο μακρινό 2016, η ΦΑΓΕ είχε γνωστοποιήσει την πρόθεσή της να κατασκευάσει εργοστάσιο στο Λουξεμβούργο, ένα σχέδιο που τελικά ναυάγησε. Τελικά, το 2021 ανακοίνωσε την κατασκευή του εργοστασίου στην Ολλανδία.

Αύξηση κύκλου εργασιών και κερδοφορίας το 2023

Για τη χρήση 2023, η ΦΑΓΕ κατέγραψε πωλήσεις ύψους 629,2 εκατ. δολαρίων έναντι 552,3 εκατ. δολαρίων στη χρήση 2022, αυξημένες κατά 77 εκατ. δολάρια ή κατά 13,9% μέσα σε ένα χρόνο. Σύμφωνα με τη διοίκηση η αύξηση αυτή «αποδίδεται κυρίως στην αύξηση της καθαρής τιμής πώλησης σε όλες τις αγορές κατά 8,6%, στην αύξηση των πωλήσεων σε όγκο κατά 4,3% και στον θετικό αντίκτυπο που είχε στις πωλήσεις σε αξία η αποδυνάμωση του δολαρίου έναντι του ευρώ και της στερλίνας».

Όπως επισημαίνεται στις οικονομική έκθεση της ΦΑΓΕ, οι πωλήσεις σε αξία αυξήθηκαν κατά 29,4% στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά 13,9% στις ΗΠΑ, κατά 11,7% στην Ιταλία και τέλος κατά 6,5% στην Ελλάδα. Σε όγκο, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 12,1% στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατά 5,5% στις ΗΠΑ και κατά 1% στην Ελλάδα, ενώ στον αντίποδα υποχώρησαν κατά 2% στην Ιταλία. Οι πωλήσεις της γαλακτοβιομηχανίας εκτός ελληνικού εδάφους συνεχίζουν να αυξάνονται, καθώς το 2023 αφορούσαν στο 88% επί του συνόλου των πωλήσεων σε αξία, έναντι 87,1% το 2022.

Τα καθαρά κέρδη, τέλος, άγγιξαν σχεδόν τριπλάσια επίπεδα, φτάνοντας στα 82,6 εκατ. δολάρια το 2023 από μόλις 29,2 εκατ. δολάρια το 2022, ενώ τα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 157,7 εκατ. δολάρια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider