Νέες εξαγορές σχεδιάζει το SMERC fund του Ν. Καραμούζη – H περίπτωση της Cordia

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέες εξαγορές σχεδιάζει το SMERC fund του Ν. Καραμούζη – H περίπτωση της Cordia
Τρεις επενδύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις ακόμη και τον επόμενο μήνα

Νέες εξαγορές σχεδιάζει το επενδυτικό ταμείο SMERemediumCap (SMERC fund) με επικεφαλής τον Νίκο Καραμούζη, το οποίο έχει ως βασικό στόχο να εξαγοράζει δυναμικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να προχωρά μετά στη συγχώνευσή τους προκειμένου να δημιουργεί «εθνικούς πρωταθλητές» στους κλάδους τους οποίους επενδύει. Τρεις επενδύσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και δεν αποκλείεται να υπάρξουν ανακοινώσεις ακόμη και τον επόμενο μήνα.

«Θα ακολουθήσουν και άλλες επενδύσεις, σε κατηγορίες-πυλώνες στις οποίες έχουμε ήδη παρουσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραµούζης κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ενημέρωσης. Ο ίδιος σημείωσε πως και στον τομέα των τροφίμων – ποτών και της αγροδιατροφής στον οποίο το fund έχει ήδη υλοποιήσει τέσσερις επενδύσεις θα εφαρμοστεί το μοντέλο που ακολουθήθηκε και στον κλάδο διαχείρισης κτιρίων και εγκαταστάσεων (facility management) με τη δημιουργία του ομίλου Cordia.

Εξηγώντας την επενδυτική στρατηγική του fund ο κ. Καραμούζης σημείωσε πως στόχος είναι να επενδύει αποκτώντας πλειοψηφικό ποσοστό σε εταιρείες με δυναμική σε κλάδους που δεν παρατηρείται υψηλή συγκέντρωση και υπάρχει ανταγωνισμός και στη συνέχεια να προχωρά στη συνένωση δυνάμεων για να δημιουργηθούν ισχυροί όμιλοι αξιοσημείωτου μεγέθους που να γίνονται «leaders» στον κλάδο τους.

Ο ίδιος εκτιμά πως το μικρό μέγεθος των ελληνικών επιχειρήσεων είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στην Ελλάδα βρίσκονται μόνο 470 μεγάλες επιχειρήσεις όπως τις ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση (σ.σ. πάνω από 250 άτομα προσωπικό και πάνω από 2 εκατ. τζίρο) όταν στην Πορτογαλία για παράδειγμα υπάρχουν 980 μεγάλες επιχειρήσεις.

«Οι μικρές επιχειρήσεις έχουν μεγάλη αδυναμία να αντιμετωπίσουν τις νέες διεθνείς προκλήσεις που είναι μπροστά μας και είναι τεράστιες. Ψηφιοποίηση, ενεργειακή πράσινη μετάβαση, εφαρμογή αρχών του ESG εξαγωγική ανάπτυξη, ένταση του διεθνούς ανταγωνισμού. Άρα υπάρχει ένα μεγάλο ζήτημα αναπτυξιακό πρέπει να δημιουργήσει σχήματα επιχειρηματικά που εμείς το επιδιώκουμε σαν fund τα οποία στέκονται σε βάθος χρόνου έχουν τα κεφάλαια να επενδύσουν, έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν σύγχρονες τεχνολογίες, έχουν τους πόρους να γίνουν εξαγωγικά», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμούζης.

Οι στόχοι του ομίλου Cordia

Σε ό,τι αφορά τον όμιλο Cordia, ο βασικός στόχος είναι η αύξηση του μεριδίου αγοράς που κατέχει με βασικό στόχο ο κύκλος εργασιών να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ από 107 εκατ. ευρώ το 2023, δεδομένης και της ανάπτυξης που αναμένεται στην αγορά facility management. Όπως σημειώθηκε κατά την διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης δεν αποκλείεται να υπάρξουν και άλλες εξαγορές στον συγκεκριμένο κλάδο, αλλά και εμπορικές συμφωνίες.

Ο όμιλος Cordia ιδρύθηκε το 2021 με την εξαγορά της πρώην Engie Hellas που δραστηριοποιούταν στον τομέα της τεχνικής συντήρησης και ενεργειακής απόδοσης. Η εταιρεία που λειτουργεί ως επενδυτικός βραχίονας του SMERemediumCap στον τομέα του Facility Management και Total Facility Management προχώρησε σε μια σειρά εξαγορών διευρύνοντας τις υπηρεσίες του. Ειδικότερα εξαγόρασε την ΕSA Security Solutions που δραστηριοποιείται στον κλάδο παροχής Υπηρεσιών Φυσικής Ασφαλείας στην Ελλάδα, ενώ λίγο αργότερα προσέθεσε στο χαρτοφυλάκιο του και υπηρεσίες καθαρισμού μέσα από την εξαγορά της SKYMAR Cleaning Services, τομέα στον οποίο επένδυσε περεταίρω με την πρόσφατη εξαγορά της IMAGIN φέτος. Το 2023, ο Όμιλος CORDIA παρουσίασε κύκλο εργασιών άνω των 100 εκατ. ευρώ, βελτιωμένη κερδοφορία και με πάνω από 4.500 εργαζομένους και βρέθηκε στη 15η θέση με τους μεγαλύτερους εργοδότες στην Ελλάδα.

Η ελληνική αγορά facility management

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Cordia, το Facility Management στην Ελλάδα αγγίζει ήδη τα 1,4 δισ. ευρώ, με τις υπηρεσίες καθαρισμού, ασφάλειας και τεχνικής συντήρησης να αποτελούν τις πιο συνήθεις υπηρεσίες.

Ειδικότερα, η αγορά υπηρεσιών καθαρισμού υπολογίζεται στα 650 εκατ. ευρώ με έξι εταιρείες να κατέχουν το 36%. Μεγαλύτερη συγκέντρωση παρουσιάζεται στις υπηρεσίες ασφαλείας, αξίας 450 εκατ. ευρώ, όπου πέντε εταιρείες κατέχουν το 60%. Τέλος, οι υπηρεσίες τεχνικής συντήρησης αξίας 300 εκατ. ευρώ είναι ένας τομέας που παραδοσιακοί κλάδοι της οικονομίας όπως η βιομηχανία, ο τουρισμός και το Δημόσιο μένουν ακόμη σε μεγάλο βαθμό σε in-house υπηρεσίες, όμως την τελευταία τετραετία παρατηρείται και σε αυτούς τους τομείς μια στροφή προς το outsourcing δεδομένης της εξειδίκευσης που απαιτείται πλέον για τη διαχείριση πολύπλοκων εγκαταστάσεων.

Συνολικά, η αγορά Facility Management στην Ευρώπη ανέρχεται στα 321 δισ. και αναμένεται να αναπτύσσεται με ρυθμούς της τάξης του περίπου 2,5% ετησίως και αναμένεται να αγγίξει τα 364 δισ. δολάρια το 2027.

Πάντως όπως εκτιμούν τα στελέχη του ομίλου Cordia στην Ελλάδα η αγορά θα έχει ακόμη ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης λόγω του μεγάλου αριθμού ιδιωτικών επενδύσεων σε εγκαταστάσεις όπως ξενοδοχεία και data center που στηρίζονται σε εταιρείες facility management αλλά και των ξένων επιχειρήσεων που έχουν μάθει να δίνουν σε εξωτερικούς συνεργάτες τις σχετικές υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

TUI: Συνεχίζει να ποντάρει στην Ελλάδα και βλέπει αύξηση 10% για το 2024

Trastor ΑΕΕΑΠ: Εξετάζει επιλεκτικές αγορές σε γειτονικές χώρες – Τι «βλέπει» για τα επαγγελματικά ακίνητα 

Noval Property: «Στρώνει το χαλί» για το Χρηματιστήριο η θυγατρική της Viohalco

gazzetta
gazzetta reader insider insider