«Ουρές» στις τράπεζες από επιχειρήσεις για αναδιαρθρώσεις δανείων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ουρές» στις τράπεζες από επιχειρήσεις για αναδιαρθρώσεις δανείων

Με «συνωστισμό» στο κατώφλι των τραπεζών κλείνει το 2016 για τον επιχειρηματικό κλάδο, με πολλές εταιρίες να ζητούν αναδιάρθρωση του δανεισμού τους καθώς βρίσκονται σε αδυναμία εξυπηρέτησης των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Στόχος με την αλλαγή των όρων δανεισμού τους (μείωση επιτοκίου, παράταση χρόνου αποπληρωμής) είναι να καταστούν βιώσιμες και να μπορέσουν μελλοντικά να καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους.
Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, αναδιάρθρωση δανεισμού θα γίνει μόνο σε επιχειρήσεις που κρίνονται αποδοτικές να αλλά και που οι βασικοί μέτοχοι τους είναι διατεθειμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Εν αναμονή της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της βρίσκεται η διοίκηση της Μεβγάλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η μακεδονική γαλακτοβιομηχανία δεν ζητά haircut του τραπεζικού δανεισμού της, αλλά μείωση των επιτοκίων και μια περίοδο χάριτος προκειμένου να ομαλοποιηθεί η οικονομικής της κατάσταση.

Η εξεύρεση λύσης, κρίνεται επιτακτική καθώς η οικονομική κατάσταση της Μεβγάλ έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, αφού όπως προκύπτει και από τον ισολογισμό της βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις τόσο του ομίλου όσο και της εταιρείας είναι μεγαλύτερες από το κυκλοφορούν ενεργητικό κατά ποσά 45,306 εκατ. ευρώ και 40,786 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Ως εκ τούτου υπάρχει ανεπάρκεια κεφαλαίου κίνησης, η οποία έχει ως συνέπεια την δυσχέρεια έγκαιρης εξόφλησης των υποχρεώσεων, ενώ δημιουργούνται προβλήματα στην ομαλή προμήθεια πρώτων υλών.

Η εταιρεία έχει επεξεργαστεί business plan για την πενταετία 2016-2020, με στόχο την ανάκτηση μεριδίων αγοράς στο εσωτερικό και περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών, στόχος που θα υλοποιηθεί με την εσωτερική αναδιοργάνωση της εταιρείας, τις συνέργειες με τη ΔΕΛΤΑ στο πλαίσιο της αυτόνομης πορείας των δύο γαλακτοβιομηχανιών, τις μειώσεις των λειτουργικών δαπανών.

Μάχη – εν μέσω της δύσκολης οικονομικής κατάστασης – δίνει και η ελληνική βιομηχανική και εμπορική εταιρεία jeans και άλλων ανδρικών και γυναικείων ενδυμάτων Staff, η οποία εξάγει τα προϊόντα της σε αρκετές χώρες του εξωτερικού (Ιταλία, Κύπρο κλπ).

Η εταιρεία η οποία εδρεύει στην Λάρισα έχει καταθέσει προς τις πιστώτριες τράπεζες πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο διασφάλισης της συνέχισης της λειτουργίας της και ανάπτυξης, το οποίο προβλέπει, μεταξύ άλλων, μείωση του επιτοκίου του βραχυπρόθεσμου δανεισμού της για δυο έτη στο 4% και μείωση των δόσεων του μακροπρόθεσμου δανεισμού της κατά 50% για την τετραετία 2016-2019.
Σύμφωνα με τον ενοποιημένο ισολογισμό της η εταιρεία κατέγραψε το 2015, ζημιές για 5η συνεχόμενη χρήση.

Σε διαρκή επικοινωνία με τις τράπεζες βρ΄σικεται και το Ιατρικό Αθηνών για την αναδιάρθρωση δανειακών του υποχρεώσεων.
Η διοίκηση σημειώνει πως δεν θα υπήρχε ανάγκη αναδιάρθρωσης αν δεν υπήρχαν να αιφνίδια και αντισυμβατικά όπως τα χαρακτηρίζει μέτρα των Rebate και Clawback, σύμφωνα με τα οποία γίνονται πλέον οι πληρωμές από το δημόσιο.

Αίτημα για αναδιάθρωση του δανεισμού της και μείωση του επιτοκίου σε βιώσιμο επίπεδο έχει καταθέσει η ΚΡΕΚΑ και προσδοκά ουσιαστική λύση που θα δίνει προοπτική για σταδιακή μείωση του συνολικού δανεισμού της.

Στη Βόρειο Ελλάδα η άλλοτε κραταιά Ελληνική Υφαντουργία της οικογένειας Ακκά, με 53 εκατ. και πλέον αρνητικά κεφάλαια και δανεισμό που ξεπερνά τα 90 εκατ. ευρώ, δίνει τη μάχη της επιβίωσης προσπαθώντας να επιτύχει μια συμφωνία με τις τράπεζες.

Σε εξέλιξη, χωρίς να έχει όμως υπάρξει ακόμη κάποια συμφωνία, βρίσκεται και η διάσωση της αλλαντοβιομηχανίας Νίκας, μέσω της εξαγοράς της από τον Σπύρο Θοεδωρόπουλο τηςChipita.
Αν και έχουν περάσει δύο χρόνια μετά την ανακοίνωση του, το deal δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.
Είχε μεσολαβήσει ένα επιχειρηματικό σχέδιο «ανασυγκρότησης», το οποίο δημοσιοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 και προέβλεπε την εισφορά «ζεστού» χρήματος από την πλευρά των Chipita-Impala, αλλά και haircut των τραπεζικών υποχρεώσεων που έχει σχηματίσει η αλλαντοβιομηχανία από τις βασικές πιστώτριες τράπεζες, Alpha και Eurobank.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η απομείωση δανείων της Νίκας κυμαίνεται από 20% έως 25%, ενώ σχετικά με την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου αυτή αφορά σε 30 εκατ. ευρώ. Πέρα από το οικονομικό σκέλος, το σχέδιο προβλέπει και την παραγωγική ανασυγκρότηση της Νίκας, μεταφέροντας την υφιστάμενη παραγωγή της από τον Αγιο Στέφανο στη Λαμία.
Πάντως η καθυστέρηση όμως στην ολοκλήρωση του deal, έχει επιβαρύνει περαιτέρω την χρηματοοικονομική κατάσταση της Νίκας.

Είναι ενδεικτικό ότι τo 2004 o όμιλος είχε τζίρο 100 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 8 εκατ. ευρώ, ενώ το 2015, 11 χρόνια μετά, οι πωλήσεις διαμορφώθηκαν στα 48,9 εκατ ευρώ και το καθαρό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε ζημιές 14,7 εκατ. ευρώ.

Τέλος σημαντικές αποφάσεις θα πρέπει να πάρουν μέσα στους επόμενους μήνες δύο από τις μεγαλύτερες χαλυβουργίες της χώρας, η Χαλυβουργική της οικογένειας του Κωσταντίνου Αγγελόπουλου και η Χαλυβουργία Ελλάδος της οικογένειας του Νίκου Μάνεση.

Ο υψηλός δανεισμός και οι συσσωρευμένες ζημιές για τις δύο χαλυβουργίες αλλά και η επιθυμία των τραπεζών να εξυγιάνουν τον κλάδο, αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες για την «επόμενη μέρα» με την ύπαρξη βιώσιμων σχημάτων. Οι συσσωρευτικές ζημιές από την αρχή της κρίσης μέχρι σήμερα ανέρχονται στα 800 εκατ. ευρώ, ενώ τα δάνεια αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.

Η μεγάλη δανειακή επιβάρυνση έχει φέρει στο κατώφλι των τραπεζών τις δύο χαλυβουργίες που αναζητούν από κοινού λύση για την εξυγίανση τους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.