Renault: Πουλά μετοχές 765 εκατ. ευρώ από το μερίδιό της στη Nissan

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Renault: Πουλά μετοχές 765 εκατ. ευρώ από το μερίδιό της στη Nissan
Η Renault μεταβίβασε το μερίδιο 28,4% της Nissan σε καταπίστευμα στις αρχές Νοεμβρίου για να ανοίξει το δρόμο για μείωση της συμμετοχής της. 

Περίπου το 5% του μεριδίου της στη Nissan πουλά η Renault ακολουθώντας έτσι την οριστικοποίηση του σχεδίου της τον περασμένο μήνα να μειώσει το ποσοστό της στην ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία.

Η πώληση μετοχών αποτιμάται σε περίπου 765 εκατ. ευρώ αλλά θα οδηγήσει σε απώλεια κεφαλαίου ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ανακοίνωσε η γαλλική εταιρεία την Τρίτη.

Τελικά, οι δύο αυτοκινητοβιομηχανίες στοχεύουν να εξισώσουν τις διασταυρούμενες μετοχές τους στο 15%, χαλαρώνοντας τους δεσμούς που τους κράτησαν μαζί σε μια συμμαχία αυτοκινητοβιομηχανίας για δύο δεκαετίες. Η συνεργασία μεταξύ της Nissan και της Renault κλονίστηκε το 2018 με τη σύλληψη του Carlos Ghosn, προέδρου και των δύο εταιρειών. Από τότε, έχουν απομακρυνθεί και τώρα χαράσσουν χωριστούς δρόμους.

Τα κεφάλαια θα ενισχύσουν τις προσπάθειες του CEO Luca de Meo να αποκτήσει την Ampere, τον βραχίονα ηλεκτρικών οχημάτων και λογισμικού της Renault, καθώς προσπαθεί να χωρίσει τη μονάδα και να την καταχωρίσει ως ξεχωριστή εισηγμένη εταιρεία τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Η Nissan συμφώνησε επίσης να επενδύσει στην Ampere.

Η Renault μεταβίβασε το μερίδιο 28,4% της Nissan σε καταπίστευμα στις αρχές Νοεμβρίου για να ανοίξει το δρόμο για μείωση της συμμετοχής της.

Ο De Meo είπε τον περασμένο μήνα ότι η Renault θα ξεκινήσει να «ελαφρύνει» το ποσοστό της «πολύ σύντομα» στις αρχές του 2024, επομένως η ανακοίνωση της Τρίτης ήταν ελαφρώς νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

Για τη Nissan, η επαναγορά είναι εντός της αξίας των μετρητών και ισοδύναμων, η οποία διαμορφώθηκε στα 11 δισ. δολάρια στα τέλη Σεπτεμβρίου. Η Nissan είπε ότι θα ακυρώσει όλες τις μετοχές που αποκτήθηκαν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ινδία: Το χρηματιστήριό της ξεπέρασε του Χονγκ Κονγκ σε κεφαλαιοποίηση - 7η μεγαλύτερη στον κόσμο

Γερμανία: Βελτιώθηκαν οι οικονομικές προοπτικές τον Δεκέμβριο προσδοκώντας μειώσεις των επιτοκίων

Bloomberg: Η ΕΚΤ πρέπει να σταθεροποιήσει το πλάνο για την ποσοτική σύσφιξη αποφεύγοντας την σύγχυση

gazzetta
gazzetta reader insider insider