Από μια... σφουγγαρίστρα σε τζίρους εκατομμυρίων

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Από μια... σφουγγαρίστρα σε τζίρους εκατομμυρίων

Η εταιρεία Manifest ξεκίνησε το 2003 από τον πρόεδρο και ιδρυτή της Διονύση Αμμολοχίτη και την… μητέρα του. Ο ίδιος προερχόμενος από τον χώρο των πωλήσεων έκλεινε με το κοστούμι του τις συμφωνίες με τους πελάτες και στη συνέχεια έβαζε τη φόρμα του για να βοηθήσει στον καθαρισμό των κτηρίων.

Πλέον η Manifest είναι μια από τις κορυφαίες ελληνικές εταιρείες διαχείρισης κτηριακών εγκαταστάσεων (Facility Management). Απασχολεί περισσότερους από 500 εργαζομένους σε όλη την Ελλάδα. Μετράει τζίρους που φτάνουν τα 7,5 εκατ. ευρώ ετησίως και διαθέτει στο πελατολόγιο της μεγάλες εταιρείες όπως η Coca-Cola και η Nestle. Μάλιστα πρόσφατα δέχθηκε και τον πρώτο επενδυτή, την SouthBridge.

Η εταιρεία με τον καιρό μεγάλωσε και συνέχισε να επεκτείνεται ακόμη και μέσα στη κρίση. Όπως εξηγεί ο κ. Αμμολοχίτης τα τελευταία πέντε χρόνια, η Manifest κατάφερε να διπλασιάσει τα μεγέθη της. «Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως μεταξύ 2014-2015 η εταιρεία αύξησε την κερδοφορία της κατά 300%», τόνιζει.

Σήμερα, «αποτελούμε μια παραγωγική και αναπτυσσόμενη ομάδα επαγγελματιών, με περισσότερους από 500 εργαζόμενους που παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες σε 1000 κτιριακές εγκαταστάσεις», σημειώνει ο κ. Αμμολοχίτης.

Τι κάνεις όμως μια εταιρεία facility management; «Σε γενικές γραμμές τα πάντα που έχουν να κάνουν με την διαχείριση μιας κτηριακής εγκατάστασης. Από τον καθαρισμό, την φύλαξη, την διαχείριση των αναλωσίμων, την ενεργειακή διαχείρισης και την συντήρηση», εξηγεί ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Manifest. «Αυτό που λέμε στις εταιρείες είναι να ασκήσουν την δραστηριότητα τους και όλα τα άλλα να τα αφήσουν σε εμάς, γλυτώνοντας χρόνο και χρήμα», προσθέτει.

Επένδυση 3,5 εκατ. ευρώ

Αλλά και το 2016 ήταν χρονιά-κλειδί για την Manifest, η οποία υποδέχθηκε και τον πρώτο της επενδυτή. Η εταιρεία επενδυτικών συμμετοχών SouthBridge προχώρησε στην επένδυση ύψους 3,5 εκατομμυρίων στην Manifest.

Η SouthBridge αποτελεί ένα επενδυτικό fund- στο οποίο συμμετέχουν ιδιωτικά κεφάλαια και θεσμικοί επενδυτές όπως το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό ταμείο-που υποστηρίζει μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρώπη ώστε να ενισχύσουν τη βιώσιμη ανάπτυξή τους. «Με αυτή την επένδυση δίνεται η ευκαιρία στη Manifest να επιταχύνει τους ρυθμούς ανάπτυξης και να διευρύνει τη δραστηριότητά της», σχολιάζει ο κ. Αμμολοχίτης.

Σήμερα η Manifest διαχειρίζεται 1.100 κτήρια, απασχολεί 500 υπαλλήλους στην Ελλάδα, δραστηριοποιείται σε οκτώ χώρες και 75% του πελατολογίου της είναι πολυεθνικοί όμιλοι. «Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως «παράγουμε» περισσότερες από 3.000 εργατοώρες την ημέρα για τους πελάτες μας».

Μία από τις πλέον πρόσφατες συνεργασίες της αφορούν στο ξενοδοχείο στη Σαντορίνη του ομίλου Grace.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.