H Glencore επανέρχεται με νέα προσφορά - μαμούθ για την εξαγορά της Teck Resources

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
H Glencore επανέρχεται με νέα προσφορά - μαμούθ για την εξαγορά της Teck Resources
Για να περάσει η διάσπαση, η Teck πρέπει να κερδίσει υποστήριξη από τα δύο τρίτα και των δύο κατηγοριών μετοχών.

Η Glencore επανήλθε με νέα πρόταση για την εξαγορά της Teck Resources, ως εναλλακτική πρόταση για τα 23 δισ. δολάρια που έχει ήδη καταθέσει, ελέω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Glencore προσφέρθηκε να αποκτήσει τη Teck Resources, με το διαφαινόμενο deal να παρουσιάζεται ως ιδανική λύση για μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα της δεύτερης ενεργειακής επιχείρησης.

Το σχέδιο που έχει καταρτίσει το αφεντικό της Glencore, Γκάρι Ναγκλ, αφορά την αγορά της Teck Resources και στη συνέχεια τον διαχωρισμό της σε έναν γίγαντα μετάλλων και μια εταιρεία άνθρακα. Ο Ναγκλ προσφέρει premium 22% στην αξία διαπραγμάτευσης των μετοχών της Teck ενώ ο Νόρμαν Κίβιλ, ο επίτιμος πρόεδρος της Teck, ο οποίος κατέχει ένα σημαντικό μέρος των δικαιωμάτων ψήφου μέσω της δομής μετοχών δύο κατηγοριών, έχει δηλώσει δημόσια ότι μια πώληση ή συγχώνευση μπορεί να συμβεί μόνο μετά την διάσπαση της εξορυκτικής εταιρείας.

Η Glencore δέχεται αυξανόμενες πιέσεις από τους επενδυτές της με σχεδόν το 30% των μετόχων να υποστηρίζει ένα ψήφισμα που παροτρύνει την εταιρεία να εξηγήσει πώς οι δραστηριότητές της στον θερμικό άνθρακα ευθυγραμμίζονται με τις προσπάθειες περιορισμού της αύξησης των παγκόσμιων θερμοκρασιών.

Για να περάσει η διάσπαση, η Teck πρέπει να κερδίσει υποστήριξη από τα δύο τρίτα και των δύο κατηγοριών μετοχών, πράγμα που σημαίνει ότι ο Κίβιλ δεν μπορεί απλώς να φέρει εις πέρας το σχέδιο με τα δικαιώματα που του δίνουν επιπλέον ψήφους. Ενώ πολλοί ανταγωνιστές της έχουν υποχωρήσει από καιρό από τον θερμικό άνθρακα υπό την πίεση των επενδυτών, η Glencore συνέχισε να αποκομίζει τεράστια κέρδη από την εξόρυξη των πιο «βρώμικων» ορυκτών καυσίμων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κρυμμένες για 30 χρόνια σ' έναν αχυρώνα, 20 Ferrari βγαίνουν τώρα σε δημοπρασία

Mega deal στην Υγεία: Η Novartis εξαγοράζει για έως και 3,5 δισ. δολάρια την Chinook Therapeutics

Armani: «Στροφή» στην οικολογική αναγεννητική καλλιέργεια βάμβακος στην Απουλία

gazzetta
gazzetta reader insider insider