Αλλάζουν όλα στον Αστέρα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αλλάζουν όλα στον Αστέρα

Σε νέα εποχή μπαίνει ένα από τα πιο εμβληματικά ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Αττικής, το οποίο πέρασε σε αραβό-τουρκικά χέρια. Ο λόγος για τον Αστέρα Βουλιαγμένης ένα αναπόσπαστο κομμάτι της κοσμικής Αθήνας που έχει φιλοξενήσει στα δωμάτια του, την πλαζ και τις καμπίνες του εκατοντάδες ονόματα της διεθνούς showbiz αλλά και της πολιτικής και επιχειρηματικής ηγεσίας.

Υπήρξε στέκι του Αριστοτέλη Ωνάση αλλά και συχνός προορισμός του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου. Από όταν το ξενοδοχειακό συγκρότημα ξεκίνησε τη λειτουργία του στον λαιμό της Βουλιαγμένος έχει υποδεχτεί διεθνούς φήμης προσωπικότητες όπως ο Frank Sinatra, η Brigitte Bardot, o Paul Newman, o John Wayne, οι Beatles, η Isabella Rossellini, η Corinna Tsopei και άλλοι πολλοί.

Στα ξενοδοχεία του έχουν μείνει και αρκετοί πολιτικοί ηγέτες όπως η Margaret Thatcher, o Jimmy Carter, o Robert και ο John F. Kennedy, o Francois Mitterand, ο Boris Yeltsin, ο Mikhail Gorbachev, ο Helmut Kohl κ.α.

Το «παρών» έδιναν βέβαια και οι Έλληνες αστέρες όπως η Αλίκη Βουγιουκλάκη, ο Λάμπρος Κωνσταντάρας , ο Τόλης Βοσκόπουλος, ο Ντίνος Ηλιόπουλος και η Μελίνα Μερκούρη. Ακόμη, κάθε καλοκαίρι οι ελληνικές οικογένειες εφοπλιστών – Λάτση, Αγγελόπουλου, Λουκά και Βάσου Χατζηιωάννου, Ποταμιάνου, Χανδρή, Βαρδινογιάννη, Λαιμού, Γουλανδρή, Πατέρα, Φαφαλιού, Νιάρχου, Λιβανού, Νταϊφά, Καβουνίδη, Γοργία, Κουλουκουντή, Μίχαλου, κ.ά. – κατέλυαν στο ξενοδοχείο.

Η ιστορία του Αστέρα

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα δεσπόζει στον Λαιμό της Βουλιαγμένης στη θέση Μικρό Καβούρι από το 1959 σε μια έκταση 300 στρεμμάτων, ακριβώς δίπλα από την Αθηναϊκή Ριβιέρα. Ωστόσο χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια μέχρι να αποκτήσει την τελική του μορφή. Αρχικά ήταν μόνο η πλαζ και το 1961 ξεκίνησαν να λειτουργούν τα bungalows. Το 1966 δημιουργήθηκε η σχολή θαλάσσιου σκι και γρήγορα η πλαζ του Αστέρα καθιερώθηκε ως σημείο συνάντησης διασήμων. Το 1967 εγκαινιάστηκε το ξενοδοχείο Arion, το 1979 το Nafsika (το οποίο μετονομάστηκε σε Westin Athens) και το 1984 το ξενοδοχείο Aphrodite το οποίο βρίσκεται στην πίσω πλευρά της χερσονήσου και τα τελευταία χρόνια δεν λειτουργεί.Η διαρρύθμιση του Αστέρα Βουλιαγμένης έγινε από τον αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Βουρέκα σε συνεργασία με τον Προκόπη Βασιλειάδη και τον Περικλή Σακελλάριο.

Ακόμη, στην πλαζ βρέθηκαν τα ερείπια ενός πολύ σημαντικού αρχαίου ναού. Χτισμένος στα τέλη του 6ου αι. π.Χ., ο ναός του Απόλλωνος Ζωστήρα ανακαλύφθηκε τυχαία, το 1924, από τα παιδιά του Ορφανοτροφείου Βουλιαγμένης, που έπαιζαν με την άμμο, αλλά «εξαφανίστηκε» και πάλι από επιχώσεις, ενώ η εισροή των θαλάσσιων υδάτων -καθώς βρίσκεται δίπλα στην ακτή- τον μετέτρεψαν σε λίμνη. Ο χώρος βρίσκεται μέσα στην πλαζ του Αστέρα Βουλιαγμένης.

Το 2008 κατά την εκσκαφή για την εγκατάσταση πυρασφάλειας στο χώρο των καμπανών της ξενοδοχειακής μονάδας, εντοπίστηκαν σημαντικές αρχαιότητες. Συγκεκριμένα, αποκαλύφθηκε συγκρότημα κλασικών χρόνων που εδράζεται πάνω σε λείψανα εγκατάστασης της Πρωτοελλαδικής Εποχής.

Τα επόμενα σχέδια

Μετά και την ολοκλήρωση της μεταβίβασης στην Apollo Investment Holdco (θυγατρική της πλειοδότριας εταιρείας του σχετικού διαγωνισμού, Jermyn Street Real Estate Fund IV, που ελέεγχεται από αραβικά κεφάλαια και τον τουρκικό όμιλο Dogus) αναμένεται να ξεκινήσει η ανακατασκευή του συγκροτήματος με στόχο την δημιουργία ενός από τα πιο πολυτελή θέρετρα της Ευρώπης. Οι επενδυτές θα αποκαλύψουν περισσότερα για τα σχέδια τους με την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Σύμφωνα με το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ), που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η μέγιστη επιτρεπόμενη δόμηση ανέρχεται σε 56.500 τ.μ. σε σύνολο 301.865 τ.μ.

Ακόμη, το σχέδιο προβλέπει ακόμη 15 πολυτελείς κατοικίες στη θέση που βρίσκεται σήμερα το εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο «Aphrodite». Κάθε κατοικία θα έχει συνολική κάλυψη 15 στρεμμάτων, με πισίνα, κήπο και θα απευθύνεται σε ανθρώπους μεγάλης οικονομικής επιφάνειας.

Εξελίξεις θα υπάρχουν και στη λειτουργία του τουριστικού συγκροτήματος του Αστέρα Βουλιαγμένης, το οποίο παύει να δέχεται κρατήσεις από την 1η Νοεμβρίου για τα ξενοδοχεία Arion και Westin Athens. Το συγκρότημα όμως δεν θα κλείσει στο σύνολο του, καθώς μεταξύ άλλων θα παραμείνουν ανοιχτά επισιτιστικά τμήματα, η παραλία, και η μαρίνα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider