Πάνω από 400 εκατ. θα ρίξει η Fraport για τα αεροδρόμια 

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω από 400 εκατ. θα ρίξει η Fraport για τα αεροδρόμια 

Κεφάλαια πάνω από 400 εκατ. ευρώ ετοιμάζεται να ρίξει η Fraport για την ανακαίνιση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κύριος όγκος των εργασιών αναμένεται να ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2017 καθώς σε πρώτη φάση θα ξεκινήσουν οι πρόδρομες εργασίες, ενώ θα ακολουθήσουν μικρές παρεμβάσεις κατά την διάρκεια του καλοκαιριού λόγω της τουριστικής κίνησης, κυρίως στα αεροδρόμια όπου υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών.

Ως εκ τούτου οι πιο σημαντικές παρεμβάσεις θα ξεκινήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

Να σημειωθεί ότι η υπογραφή της σύμβασης για την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων έχει μπει στην τελική ευθεία μετά και την απόρριψη από το Συμβούλιο της Επικρατείας, των έξι αιτήσεων ακύρωσης που κατατέθηκαν εναντίον της κοινοπραξίας Fraport – Slentel.

Έτσι ξεπερνιέται και το τελευταίο «εμπόδιο» για την ιδιωτικοποίηση η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουάριου. Τότε αναμένεται και η πληρωμή του τιμήματος ύψους 914. εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι από τις έξι αιτήσεις ακύρωσης, οι δύο είχαν κατατεθεί από την Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) και οι υπόλοιπες τέσσερις από το Δήμο Χανίων, το Δήμο Κέρκυρας και την Περιφέρεια Ιονίων νήσων.

Μόλις αναλάβει τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια η εταιρεία θα προχωρήσει στην επιδιόρθρωση των εγκαταστάσεων υγιεινής, στην απλοποίηση των διαδικασιών ελέγχου και παράδοσης αποσκευών καθώς και στην ανανέωση των πινακίδων σήμανσης.

Σε δεύτερη φάση σχεδιάζονται κατασκευαστικές εργασίες, όπως η επέκταση των τερματικών σταθμών των αεροδρομίων ενώ σε όλα τα αεροδρόμια θα επιδιωχθεί μεγαλύτερη εμπορική δραστηριότητα με καταστήματα εστίασης, ρουχισμού, ταξιδίου κ.α.

Tα αεροδρόμια που βρίσκονται στην ηπειρωτική χώρα είναι του Ακτίου (PVK), της Καβάλας (KVA) και της Θεσσαλονίκης (SKG).

Τα υπόλοιπα 11 αεροδρόμια βρίσκονται σε νησιά και είναι της Κέρκυρας (CFU), των Χανίων/ Κρήτης (CHQ), της Κεφαλονιάς (EFL), της Κω (KGS), της Μυτιλήνης (MJT), της Μυκόνου (JMK), της Ρόδου (RHO), της Σάμου (KGS), της Σαντορίνης (JTR), της Σκιάθου (JSI) και της Ζακύνθου(ZTH).

Η κυριότητα των αεροδρομίων θα παραμείνει στο Ελληνικό Δημόσιο για όλη τη διάρκεια της παραχώρησης. Πέραν της προκαταβολής του τιμήματος παραχώρησης, θα καταβάλλεται κάθε χρόνο τίμημα 22,9 εκατ. ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο ετησίως.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider