Πώς θα φτιάξετε τη δική σας εταιρεία στη Βουλγαρία

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα φτιάξετε τη δική σας εταιρεία στη Βουλγαρία

Μηδέν γραφειοκρατία αλλά κυρίως ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς διέπει το επιχειρείν της Βουλγαρίας, μία χώρα που προτιμούν εκατοντάδες ελληνικές εταιρείες,.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της βουλγαρικής υπηρεσίας Εμπορικού Μητρώο, οι εγγεγραμμένες και (τυπικά) ενεργές εταιρείες με ελληνική συμμετοχή ανερχόταν στο α΄ τετράμηνο του 2016 σε περίπου 15.000, ενώ το 2013 ήταν γύρω στις 9.000 και απασχολούσαν 53.000 εργαζόμενους.

Τι χρειάζεται όμως για να ιδρύσει κανείς εταιρεία στη γείτονα χώρα;

Σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία της Βουλγαρίας, η διαδικασία για την ίδρυση εταιρείας είναι απλή:

  • Καταχώριση της εταιρίας στο εμπορικό μητρώο (χωρίς να απαιτείται δικαστική απόφαση). Το χρονικό διάστημα που απαιτείται για την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών μέχρι την τελική εγγραφή της εταιρίας στο μητρώο υπολογίζεται σε περίπου ένα μήνα.
  • Μετά την one stop εγγραφή στο εμπορικό μητρώο, η εταιρεία λαμβάνει ένα εξειδικευμένο κωδικό, ο οποίος εξυπηρετεί κάθε δημόσιο σκοπό (κοινωνικοασφαλιστικό, στατιστικό φορολογικό) και δεν απαιτείται καμμία πρόσθετη εγγραφή.

Κυριότερες μορφές εταιρειών

Οι πιο διαδεδομένες μορφές εταιρειών στη Βουλγαρία είναι η Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΟΟD) και η Ανώνυμη Εταιρεία (ΑΔ):

Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης (ΟΟD)

  • ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο 1 lev (2 ευρώ)
  • δύναται να είναι και µονοπρόσωπη (EOOD)

Ανώνυµη Εταιρεία (AD)

  • ελάχιστο απαιτούµενο κεφάλαιο 50.000 λέβα (€ 25.000)
  • δύναται να είναι και µονοπρόσωπη (ΕΑD)

Μεγαλύτερο ύψος κεφαλαίου (ελάχιστου) απαιτείται για την ίδρυση :
1. εταιρειών επενδύσεων
2. τραπεζών : 10 εκατ. λέβα (5 εκατ. ευρώ)
3. ασφαλιστικών εταιρειών : 2 – 6 εκατ. λέβα (1 -3 εκατ. ευρώ)

Το κόστος σύστασης εταιρείας στη Βουλγαρία ανέρχεται συνολικά στα 500 – 600 ευρώ (συνυπολογίζεται η μετάφραση των σχετικών εγγράφων στην αγγλική).

  • Εάν ο ιδιοκτήτης της νέας εταιρείας είναι φυσικό πρόσωπο τότε τα έξοδα μετάφρασης του διαβατηρίου είναι ελάχιστα.
  • Εάν ο ιδιοκτήτης είναι νομικό πρόσωπο, απαιτούνται επικυρωμένα αντίγραφα του πιστοποιητικού προσωρινής κατάστασης και του καταστατικού λειτουργίας της μητρικής εταιρείας.
  • Εάν η νέα εταιρεία είναι θυγατρική ελληνικής εταιρείας τα παραπάνω έγγραφα πρέπει να είναι επίσημα μεταφρασμένα στη βουλγαρική (κόστος περίπου 9 ευρώ ανά σελίδα, εφόσον η μετάφραση γίνει στη Βουλγαρία).
  • Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ορίσουν με πληρεξούσιο, ο οποίος θα κατοχυρώσει την επωνυμία και θα τους εκπροσωπεί ενώπιον των τραπεζών και των βουλγαρικών αρχών. Απαιτείται η φυσική παρουσία του ενδιαφερόμενου στη Βουλγαρία για την υπογραφή του πληρεξούσιο ενώπιον συμβολαιογράφου. Η τράπεζα εκδίδει πιστοποιητικό για την κατάθεση του ελάχιστου απαιτούμενου κεφαλαίου που μαζί με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά υποβάλλονται στην υπηρεσία εμπορικού μητρώου.

Φορολογική νομοθεσία

Με τη φορολογική µμεταρρύθμιση του 2007 ετέθη ως στόχος η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η εξασφάλιση ενός διαφανούς και λειτουργικού φορολογικού συστήµατος σύµφωνα µε κοινοτικό δίκαιο.
H προοδευτική φορολογική κλίµακα στα φυσικά πρόσωπα και αντικαταστάθηκε από ενιαίο συντελεστή (flat tax) 10%, ο οποίος ισχύει και για την φορολόγηση των εταιρειών.

Κυριότεροι φόροι :

• φόρος φυσικών προσώπων 10% (flat tax)

• εταιρικός φόρος 10% (flat tax)

• φόρος µερισµάτων 5%

• φόρος προστιθεµένης αξίας (DDS) 20% και µηδενικός προκειµένου για εξαγωγές και ενδοκοινοτικές προµήθειες.

Υποχρέωση για καταβολή ΦΠΑ υπάρχει µόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Κύκλος εργασιών άνω των 50.000 λέβα (€ 25.000)
  • Ενδοκοινοτικές προµήθειες άνω των 20.000 λέβα (€ 10.000)
  • Πωλήσεις εξ αποστάσεως άνω των 70.000 λέβα (€ 35.000)
  • Ειδικός φόρος κατανάλωσης επιβάλλεται στο αλκοόλ, τα προϊόντα καπνού, τα .πολυτελή αυτοκίνητα, τον ηλεκτρισµό και το πετρέλαιο.

Τα ∆ηµοτικά Συµβούλια καθορίζουν, εντός του πλαισίου του νόµου, το ακριβές ύψος των δηµοτικών φόρων και τελών :
∆ηµοτικός φόρος σε όλα τα ακίνητα από 0,5% έως 2%
∆ηµοτικός φόρος µεταβίβασης ακινήτων από 1,3% έως 2,6%.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία έχουν υπογράψει συµφωνία για την αποφυγή της διπλής φορολογίας σε σχέση µε τους φόρους εισοδήµατος και κεφαλαίου (Νόµος 2255/1994, ΦΕΚ 195/18.11.1994).

Φορολογικές απαλλαγές:

Οι επιχειρήσεις, που έχουν επενδύσει σε υποβαθµισµένες περιοχές (όπου η ανεργία, κατά το προηγούµενο έτος, ήταν σηµαντικά µεγαλύτερη του µέσου όρου στην χώρα), µπορούν να επωφεληθούν από ορισµένες φορολογικές διευκολύνσεις εφόσον πληρούν ορισµένες προϋποθέσεις. Ειδικότερα :

• Απαλλαγή µέχρι και 100% του εταιρικού φόρου (10%) προκειµένου για βιοµηχανικές µονάδες, εγκατεστηµένες σε περιοχές µε ανεργία µεγαλύτερη κατά 35% τουλάχιστον του µέσου όρου. Η εν λόγω απαλλαγή ισχύει για µία πενταετία ανεξάρτητα από τη εξέλιξη της ανεργίας.

• Μείωση του εταιρικού φόρου µέχρι το 10% επί της αξίας των πάγιων επενδύσεων, (µε την εξαίρεση των επιβατικών αυτοκινήτων), µε την προϋπόθεση ότι η επένδυση πραγµατοποιείται σε περιοχή µε ανεργία µεγαλύτερη κατά 50% του εθνικού µέσου όρου.

• Ειδική έκπτωση (αφαίρεση από τα κέρδη των αµοιβών και εργοδοτικών εισφορών µέχρι και 12 µηνών) για τις επιχειρήσεις που προσλαµβάνουν εγγεγραµµένους ανέργους.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider